Gıda- Şifa ile Zehir Arasında

Lacivert Dergi - Sayı 67

Lacivert Dergi
Prof. Dr. Elif Nuroğlu
"Kadın isterse atomu parçalasın, evdeki çocuğu mutsuz bir şekilde annesinin yolunu gözlüyorsa, sonunda asi ve annesiz çocuklar yetişiyorsa, bu başarı değildir."
Sayfa 89
Reklam
hâkiki iman ile'
"Allah'a ve resulüne iman eden kadın ve erkeklerin birbirlerinden korunmaya ya da güreşmeye ihtiyaçları yoktur."
Sayfa 88
"... helal rızık Allah'a giden yolun azığı hâline gelerek takva ile özdeşleşir."
Ekrem Demirli
"Yemek yenilen, tadılan, lezzetiyle takdir ya da eleştiri gören bir şey olmaktan çoktan çıkmış ve bir 'gösteri kültürü'ne dönüşmüştür."
Sayfa 51
Reklam
Kimse ismiyle çağırmadı onu Hiçbir kara parçasında...
Sayfa 96 - **Kitabı okudu
Modern dünyada kadın ve erkek rolleri üzerine ne düşünürsünüz? Anladığım kadarıyla siz hiç feminist olmadan, erkeklerle cebelleşmeden, onlarla yarışmadan gayet sağlam adımlar atmışsınız. Demek ki cinsler birbiriyle güreşmeden de bir yere varabiliyorlar?
Sayfa 90 - bir söyleşide sorulan bu soru her şeyi özetliyor.Kitabı okudu
Musa Özsoy
"Gündelik hayatta tükettiğimiz ve çoğunluğu toplumda sıradanlaşmış şeyler, aslında birer gıda değil endüstriyel üründür."
Sayfa 34
Reklam
"Erken dönem tasavvufun büyük isimlerinden İbrahim b. Edhem şöyle bir hikâye anlatır: 'Bir delikanlıyla tanışmıştım. Onda insanı imrendirecek hâller, yüksek ahlak ve kerametler vardı. Vakitlerini ibadete ve zikre ayırmaktaydı. Sohbetimiz esnasında onun dinî hayatında bir mesele olduğunu sezdim, ne olduğunu bilemedim. Bir süre sonra onu kendi haneme davet ettim, o da davetimi kabul ederek benimle geldi. Yemeği ve içeceği değişince daha önceki hâlleri kesildi, kerametler sona erdi vs. Bunun üzerine öfkelendi, 'Sen bana ne ettin böyle?' diye bağırmaya başladı. Ben de onu uyararak söyle dedim: "Evladım! Senin önceki hâllerin şeytanın bir aldatmasıydı (istidrac). Senin yemeğin haram, giysilerin haramdı. Şimdi helal yemeye başlayınca eski hâllerin kaybolup gitti. Unutma ki Allah'a giden yol helal yemek üzerine kuruludur.' İbrahim b. Edhem'in yaklaşımına göre, helal ile haramın farkını bulacağımız yer ahlak hayatımızdır: Helal insanı Allah'a ve ahlaka götürürken haram insanı hakikatten uzaklaştıran şeydir."
Ekrem Demirli
Karıncanın kılını koparan da layığını bulur; karıncanın kırık bacağını tamir eden de.
Sayfa 77 - tamir yerine iyileştiren desek belki daha iyi olurdu ama olsunduKitabı okudu
Helal ile haramı yediklerimizden ve içtiklerimizden değil, ahlaki hayatımızda yaşadıklarımızdan idrak edebiliriz.
Zalime kıymet vermemek, mazluma duyulan hürmettendir. Mazlumun yanında olmak ile şeref kazanan ancak mazlumun yanında durandır. Dünyanın tüm düzenlerden, sistemlerden, süper güçlerden üstün, bambaşka bir kanun ile döndüğünü unutmayalım. Karıncanın sahibine verilecek hesabımız var.
Unuttuğunuzu hatırlayın öyleyse. Hatırlayalım. Neyi unuttuğumuzu. Allah'ın vaadi var, O vaadini yerine getirendir, o vaadini yerine getirenlerin en azimidir: Nurunu tamamlayacak. Peki, sen kardeşim, sen, rabbinin nurunu tamamlamak için sana ihtiyacı mı var sanmıştın? Senin bu yolda gayretin varsa, o ancak kısmetindir, sana ihsan edilmiş lütuftur; haşa aksi değil.
Resim