Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"İşsizim, parasızım, kadınsızım…Çubuk şarabı alacak param yok. Arkadaşlarımın hepsini kaybettim... Ben, ailece oturulan yemek masalarında, el öpülen bayram ziyaretlerinde sosyalleşmedim. Benden önceki 68'liler bile bütün isyancılıklarına rağmen o "aile" ve "bayram" ritüelleriyle kazanmıştır kimliğini... Bizim kuşağımız, dergi satırlarında, dernek toplantılarında, devrim şehitlerini anma günlerinde, okul boykotlarında, 1 Mayıslarda meydanlarda sosyalleşti...Şu "şehit" sözcüğünün devrimci jargona nasıl girdiğini de anlamış değilim...İslami bir öze sahip bu kavramın sosyalist retoriğe nasıl yakıştırıldığının hesabını veren de yok...Bizden öncekilerin resme, şiire, müziğe, bilime yönelik ilgilerini şimdi kıskanıyorum..."Örgüt âşıkları"nın tek sazlı ses dünyasının ve devrim marşlarının çocuklarıyız biz...Sadece Marks'ın değil, Beethoven'in, Fuzuli'nin, Proust'un, Albert Einstein'ın ya da Pink Floyd'un hakkını vermeden sosyalleşen bir kuşak... O nedenle arkadaşlarımdan ayrı düşünce annemin, teyzelerimin, amcalarımın; nüfus müdürlüğünde, yitirdiği nüfus cüzdanının yerine kimlik çıkarırken benim kimliğimi de yeniden oluşturan insanların; camide namaz kılmak için takkesini başına takan kot pantolonlu kaportacı çıraklarının dünyasında olduğumu fark ettim. Herkes aynı süreci yaşadı, demek istemiyorum ama çoğunlukla benzer bir rönesans inşa edildi."
Yazar:
Serdar Aysev
Serdar Aysev
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 255Basım Tarihi: 2012Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
ISBN: 9789755396705Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
255 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Okuyun. Bu memlekette insanlar Marx’ı okumadan Marksist, Kur’an’ı anlamadan Müslüman, Akçura’dan bîhaber Türkçü oldular... Laf Evi; El öpülen bayram ziyaretlerinde, ailece oturulan yemek masalarında sosyalleşen çocukların değil; Dergi satırlarında, dernek toplantılarında, devrim şehitlerini anma günlerinde, 1 Mayıslarda meydanlarda, devrim marşlarının gölgesinde sosyalleşen devrim çocuklarının kitabı. 12 Eylül’ün, Denizlerin kitabı. Kısacık fakat okuması epey zorlu. Kitabın, masallar ile iç içe geçmesi, belgesel değil bir roman formunda olması bile bu okumayı kolaylaştırmadı.
Laf Evi
Laf EviSerdar Aysev · Ayrıntı Yayınları · 201218 okunma
Reklam
255 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
12 Eylül sonrasının sosyalistler üzerindeki sosyal etkilerini, bir edebiyatçı gözüyle, Harun ve Zeynep’in aşkı üzerinden anlatan bir kitap. Yazarın edebiyatçı olması, eserin içine serpiştirdiği küçük hikayelerle beslemesiyle iyice belli olmuş. Bana biraz dağınık geldi.
Laf Evi
Laf EviSerdar Aysev · Ayrıntı Yayınları · 201218 okunma
255 syf.
7/10 puan verdi
Serdar Aysev okuyucuya yabancı bir isim. Geçmişte yazmış olduğu "Ahvalin" adlı bir şiir kitabı bulunmakta ve "Laf Evi"de yayınlanmış tek romanı. Geçmişte Edebiyat öğretmenliği yapmış ve bu bilgi birikimini de bu eserinde bolca kullanmış. Eser farklı anlatım tekniklerinin harmanlanmasıyla oluşturulmuş bir 12 Eylül romanı. Özellikle anlatılan masal çok etkileyici. Kendi içinde çokça soru barındıran, kalburüstü kahraman yaratmada yetkin bir dile sahip, taşları yerine koymak için okurundan biraz çaba isteyen, yazarın başka kitaplar yazmasını umut ettiren bir başlangıç.
Laf Evi
Laf EviSerdar Aysev · Ayrıntı Yayınları · 201218 okunma
255 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Okurken bâzen kendinizi bir masalın içinde kanat çırparken buluyor bâzen de hakîkatin aşkettiği tokatla yerle yeksan oluyorsunuz. Laf Evi 12 Eylül’le ilgili ama belgesel ya da târihî değil öncelikle “roman” hem de çok güzel bir roman; masalla hakîkatin harman olduğu... “Fakat yüzyıllar geçmiş aradan sanki… Değişmişiz… Kimimiz büküldü, kimimiz kırıldı. Kimimizin koynuna yılanlar sokuluyor mezarlarında.” (28, Çığlık, s.211)
Laf Evi
Laf EviSerdar Aysev · Ayrıntı Yayınları · 201218 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.