Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Latife Hanım

İpek Çalışlar

Latife Hanım Gönderileri

Latife Hanım kitaplarını, Latife Hanım sözleri ve alıntılarını, Latife Hanım yazarlarını, Latife Hanım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir sabah Mustafa Kemal evden çıkarken kendisini geçiren Latife'ye beklenmedik bir ricada bulundu. "Latifçiğim bugün odamı siz toplayabilir misiniz?" "Elbette Paşam" diye cevap verdi Latife. Mustafa Kemal'in yatak odasına girince "Allah Allah" diye mırıldandı. Yatak yapılmış, her şey yerli yerine konmuştu. "Acaba niye odamı topla" demişti. Yerli yerinde olmayan tek bir şey vardı o da Mustafa Kemal'in duvardaki resmiydi. Nedense yatağın üzerine bırakılmıştı. Her sabah bahçeden koparıp onun başucuna bıraktığı gül de çerçevenin üzerinde duruyordu. Latife resmi, aklına bir şey gelmeden yeniden duvara asti. Unutulduğunu sanmıştı. Belki o gece, belki de ertesi gece, Latife ile Mustafa Kemal baş başa sofraya oturduklarında, Mustafa Kemal, "Latif, o gün odamı toplarken dikkatinizi çeken bir şey olmadı mı?" diye sordu. Latife bu soruya ilk anda cevap verememişti. "Yatağın üzerinde bir resim vardı, alıp duvara astım" dedi. Mustafa Kemal, başladığı oyunu sürdürmeye kararlıydı. "Lütfen odaya gidip, o duvara astığınız resmi getirir misiniz." Muzip bir hali vardı. Latife de bir anlam veremedi, ama hemen gitti ve resmi çivisinden çıkartıp getirdi. "Lütfen arkasına bakar mısınız?" diye devam etti Mustafa Kemal. Latife'nin kafasından bin bir şey geçiyordu, ama işi bir türlü çözemiyordu. Mustafa Kemal'in el yazısını görür görmez tanıdı. Yazıyı ilk başta göremediğine hayıflandı. Affedilecek şey değildi yaptığı. Sen bu resme bak Ve hâlâ hayır diyorsan Bir daha teklif etmeyeceğim! Latife'nin sabah ona bıraktığı gül de resmin kenarına iliştirilmişti.
“Kim demiş bir kadın küçük şeydir. Bir kadın belki en büyük şeydir.”
Reklam
“Kim demiş bir kadın küçük şeydir. Bir kadın belki en büyük şeydir.”
2024 Okumak İstediğim Kitaplar (
İstediğim ve seçebildiklerim bana kalsa bütün kitaplığı okumak isterim :) Umarım bu yıl bunları okuyabilirim :) Eminim ki liste yıl sonunda tamamen farklı olacak 😂
Dune
Dune
Dune Mesihi
Dune Mesihi
Dune Çocukları
Dune Çocukları
Dune Tanrı İmparatoru
Dune Tanrı İmparatoru
Dune Sapkınları
Dune Sapkınları
Dune Rahibeler Meclisi
Dune Rahibeler Meclisi
Sanır mısınız ki, dünya Şekspir'in kıymetini tanımakta yüz elli yıl, Mozart'ın dehasını kavramakta yarım asır ve, Puşkin'in kadrini bilmekte tam bir asır çok masum bir gaflet göstermiştir? Hayır... Kurnaz beşeriyetin zekası bu kıymetleri, yaşadıkları devirlerde kavrayabilmek kabiliyetinden mahrum değildi. Ve bence insanlar, o kıymetleri anlayamamış görünmekle, hasretlerini örtbas eden adi bir hileye sapmışlardır. Şimdi tanıyışları ise, "ölüleri kıskanmayışındandır."
Sayfa 491Kitabı okudu
Mezar taşı, her cenazenin, beşeri günahlardan beraatini isteyen ezeli ve ebedi bir avukat gibidir. Bir vatan hainin, bir ana katilini, bir ocak kundakçısının, bir kasa, bir namus, bir şeref hırsızının, bir lan ayyaşının mezarına dikilen taş bile, ebedi vekaletini üzerine aldığı ölüye tek leke sürmemek isteyen bir avukat kesilir. Bunun içindir ki bir baba katilinin mezarında şu cümleyi okursunuz, hiç şaşırmayın! "Burada, karıncayı incitmekten çekinerek yaşamış bir insan yatmaktadır!" Bir mezar başında, gaddaresini en haksız cinayetin kanıyla lekelemiş olan katile bile hüsnü şehadet eden cemiyet, yaşayan en büyük kıymetin önünde bile boyun eğmek istemez: Ve en sefil bir ölüden bile kıskanmadığı sevgiyi, en üstün bir diriden esirger, çünkü ölü kıskanılmayan yegane insandır.
Sayfa 490Kitabı okudu
Reklam
Kitap almasını dikte etmiş :)
Latife hanım yeğenine 100 lira harçlık verdikten sonra da şöyle demişti: “Hangi kitabı alırsan bana da söyle...”
Sayfa 433Kitabı okudu
Gazi:
“Bir millet emellerinin yüksekliği nispetinde yükselir...”
Sayfa 408Kitabı okudu
Latife:
“Elem büyük mürebbiyedir. Bilseniz bana neler öğretiyor...”
Sayfa 377Kitabı okudu
Mustafa Kemal: “İzdivaçta kadının her arzusunu yapmak çok güç. Mesela siz kitap okumak istersiniz; o esnada kitap okumanızı istemez.”
Sayfa 340Kitabı okudu
Reklam
Latife ilk başlarda düzenli olarak akşam sofrada bulundu. Konuşmalar uzadığı ya da kendisini ilgilendirmeyen konulara girildiği zaman odasına çıkar kitap okurdu.
Sayfa 258Kitabı okudu
Aslında nazlı diye tanımlanan İstanbul hanımları savaşta ayakta kalmayı başarmış, baskıya göğüs germiş, Milli Mücadele’ye destek olmak için çabalamış kadınlardı.
Sayfa 256Kitabı okudu
Latife günün önemli bir kısmını okuyarak geçiriyordu. Kâzım Karabekir üst katta, Latife hanım’ın birçok zarif ciltli, kıymetli kitapları bulunan kütüphanenin bütün duvarları kapladığını anımsıyor.
Sayfa 210Kitabı okudu
İsmet İnönü:
“Latife hanım kültürlü bir kadın. Çağımızın önemli kitaplarını okumuş, anlamış bir kızımız.”
897 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.