Neoliberalizm, Direniş ve Sol

Latin Amerika'yı Anlamak

Aylin Topal

Latin Amerika'yı Anlamak Sözleri ve Alıntıları

Latin Amerika'yı Anlamak sözleri ve alıntılarını, Latin Amerika'yı Anlamak kitap alıntılarını, Latin Amerika'yı Anlamak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Halk yığınlarını üst sınıflar lehine küçümseyen seçim mekanizmalarının sonucu, siyasal partiler sisteminin zamanla parçalanması oldu.
Bolivar'ın bağımsızlık idealinin ekonomik uzantısı, kıtanın zengin doğal kaynakları üzerindeki yabancı tekellerin egemenliğinin sona erdirilip kaynakların kamulaştırılması oldu.
Reklam
Evo Morales hükümeti pek çok solcu entelektüele göre Bolivya'da neoliberal kapitalizmden radikal bir kopuşu temsil ediyor.
Bugünkü Latin Amerika nüfusu, İnka ve Maya yerlileri, İspanyol, Portekiz ve Afrika grupların etnik özelliklerinin melezidir; kıta nüfusunun çoğunluğunu, Avrupa'da doğmuş sömürgecilerin (peninsular), yerli kadınlardan olan melez çocuklarının (criollo) soyundan gelen mestizolar oluşturur.
Chávez sosyal yükümlülüklerden tamamen sıyrılmış bir özel mülkiyete karşıydı fakat bir yandan da normal koşullarda mülkiyet sahiplerinin haklarına saygı duyduğunu da dile getiriyordu.
Bolivarcılık, Latin Amerika ülkelerinin, sömürgeciliğe/emperyalizme karşı ortak bir cephe olarak mücadele etmek zorunda olduklarını öğütleyen bir ideolojidir.
Reklam
Bağımsızlık savaşının en önemli mirası Bolivarcılıktır. Kendisi de bir criollo olan Simon Bolivar (1783-1830), bu savaşlarda gösterdiği kahramanlikla kıtanın bağımsızlık sembolü olmuştur. Bolivar'a göre, kıtanın Avrupa'ya karşı koyabilmesinin tek yolu, kita uzerinde büyük ve güçlü ülkeler kurulması ve bu ülkelerin Avrupalılara karşı birlikte hareket etmeleridir. Bolivar bu ideal uğruna, bağımsızlık mücadelesi sırasında bugünkü Peru, Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Panama ve Venezüella toprakları üzerinde Gran Colombia (Büyük Kolombiya) ülkesinin kurulması için savaştı. Fakat bölgesel bağımsızlık önderleri arasındaki iktidar kavgaları Gran Colombia'nın kurulmasını engelledi.
Bolivya Başkanı Evo Morales:
Ulus aşırı şirketler sermaye biriktirmek için her zaman çatışmaları kışkırtıyor ve sermayenin az sayıda elde toplanması insanlık için çözüm değil... Ve böylelikle kapitalizmin insanlığın en büyük düşmanı olduğu sonucuna vardım.
Ancak yine de halkıyla iletişim içinde olan ve onların arzularını ifade eden bir lider, halkın her karar verme aşamasında doğrudan yer aldığı mekanizmanın yerini alamaz.