Her ne kadar çocuklar için yazılmış bir kitap olsa da, aslı itibariyle biz büyüklerin bile zorlanacağı meselelerden bahseden kitap serisinin 6. kitabı. Toplam 21 kitaptan oluşan "Metis Küçük Filozoflar" serisi, güzel illüstrasyonlardan oluşan, az ama öz metinli - az sözle çok şey anlatan ve düşündüren- bir seridir.
Bu kitapta yazar, Filozof Leibniz'in felsefi fikri olan "Mümkün Dünyaların En İyisi" düşüncesini hikayeleştirerek anlatmaya çalışmış.
Birinci eleştireceğim nokta; -herkes gibi- ben de çocuklara uygun bulmadım. Dil itibariyle akıcı, merak uyandırıcı olsa da anlam itibariyle bir çocuk için anlaşılması zor bir kitap.
İkinci eleştireceğim nokta; inandırma üzerine bir hikayeleştirme olması ve bunu tanrılar üzerinden anlatması. Çok tanrıcı bakış açısıyla yani mitoloji üzerinden hikayeleştirilen bir çok çocuk kitabı söz konusu piyasada ancak bu kitap düşündürmekten çok çocuğa inanç yüklüyor ve alttan alta "buna inanacaksın, başka seçeneğin yok" tarzı bir yükleme yapıyor. bu kısmını hoş bulmadım açıkçası. Bir de "Bira" kelimesi var ama artık bunları geçiyoruz.
Bu kısımları her yönden geçersek, biz büyükler için çok eğlenceli bir kitap. Hele de Leibniz gibi bir büyük dehayı az çok bilmek ve belki de anlamak adına okunabilir bir kitap.