Hayvanlar herhalde bu insanlardan daha merhametle öldürürlerdi.
Reklam
280 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Leyla
Leyla
Alexandra Cavelius
Alexandra Cavelius
İnsan, insanın kıyametidir! Bunu en iyi anladığım kitaplardan biri Leyla. Çok değil 30 yıl önce güya Avrupa’nın göbeğinde (!) yaşanan olayları anlatan bir kitap. 92 senesinde sadece Müslüman bir kadın olduğu için eziyet edilen, işkence gören, defalarca tecavüze uğramış kadınlardan biri Leyla. Savaş başladığında 16 yaşında olan Leyla’nın 3 - 4 sene içerisindeki yaşadıklarını anlatan bir kitap. Kitap benim için o kadar sürükleyici ve etkileyiciydi ki 36 saat gibi bir sürede okudum sanırım. Okurken boğazıma oturan yumrudan kurtulmak için ard arda yutkunurken gözlerim hep dolu doluydu. Kesinlikle okullarda okutulması gereken kitaplardan biri. Bize savaşın, kinin, nefretin; din, dil ve ırk ayrımının ne karar ilkel ve aşağılık bi duruma gelebileceğinin en açık örneklerinden biri.
Leyla
LeylaAlexandra Cavelius · Pegasus Yayınları · 20167,4bin okunma
279 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitap Bosnalı bir kızın yaşadığı her şeye (en kötü şeylere bile) nasıl göğüs gerdiğini anlatıyor. Gazze de böyle bir soykırım varken, her şey gözümüzün önünde yaşarken kaç Leylalar var acaba? Kaç Leyla’ya yansım bu yürek? Savaşın bu kötü yüzünü gösteren hassas bir kitap. Savaşta en çok zulüm görenler kesinlikle kadınlar. Ah Leylalar….
Leyla
LeylaAlexandra Cavelius · Pegasus Yayınları · 20167,4bin okunma
Sloganım şu: “Hayatın sana sunduğu bütün nimetleri al.”
Savaş ve soğuk. Sevgili anne, seni çok özledim.
Reklam
Anne babamız bizi kötü yetiştirmiş. Dünyada kötü adamların olabileceğine karşı bizi hazırlamamışlardı.
“Artık kimse adalete inanmıyordu. Çünkü suçlular hala ellerini kollarını sallayarak dolaşıyordu. Kadınların çoğu sessizce acı çekiyordu.”
“Tecavüz, benzine ve cephaneye mal olmayan bir savaş stratejisi.”
Geceler, dinlenmek için değildi. Bazen sarhoş askerler beş ya da altı kişi halinde hangarımıza gürültüyle girip, ağır çizmeleriyle bize rastgele tekmeliyorlardı. Bu tekmeleri neden yediğimiz bir kenara, bunu kime borçlu olduğumuzu da bilmiyorduk. Herhalde ön cephede kayıplar vermişlerdi ve acısını bizlerden çıkarıyorlardı. Bu öfkeli tekmeler savaşın nasıl sürdüğünü tahmin etmemiz için tek işaretti.
Reklam
“Sevgili Tanırım, senden dileğim, yarın bana yine güzel bir gün hediye etmen.”
Annem eğitimin bir kadın için ne kadar önemli olduğunu belirtirdi. “Benim ne hale geldiğimi görüyorsun. Gelecekte hiç bir erkeğe bağımlı kalmamalısın.”
“Duygularım sensiz çıplak bir göl gibi.”
“Seni ölümden kurtaran hayallerin olmuş.”
Tanırı’nın her şeyi gördüğü söylenir. Bu bazen biraz uzun sürse de.