Geleceğin Madonnası - Dört Karşılaşma - Beltraffio’nun Yazarı - Orta Yaşlar - Evlilikler - Öğrenci - Londra Kuşatması

Henry James
7 Kişi
Okunma
Beğeni
1.216
Görüntülenme
Modern edebiyatın önemli isimlerinden Henry James’in, ilk bakışta sıradan gözüken insanların ilginç hırslarını, zamana yenik düşen hayallerini ve heyecanlarını anlattığı öyküleri yüz yılı aşkın bir zaman önce kaleme alınmış olsa da bugün hâlâ okurlara yeni ufuklar sunuyor. Geç kalmışlığın bir ressamın tuvalinde bıraktığı izleri konu alan “Geleceğin Madonnası”; masumiyetin nasıl hayal kırıklıklarının üstesinden geldiğini anlatan “Dört Karşılaşma”; dogmatik düşünce ve sanat arasındaki uçurumun verebileceği zararları gözler önüne seren “Beltraffio’nun Yazarı”; zamanı tükenen başarılı bir yazarın kaygılarını gösteren “Orta Yaşlar”; genç bir kızın babasının evliliğine mâni olmaya çalışırken yaşadığı çaresizliklerle dolu “Evlilikler”; bir öğretmen ile öğrencisi arasındaki tuhaf ilişkiyi irdeleyen “Öğrenci” ve bir kadının toplumda kendine yer edinme macerası “Londra Kuşatması”. Henry James’in hayatı boyunca yazdığı yüzü aşkın hikâye arasından Ünal Aytür tarafından özenle seçilip çevrilen bu yedi öykü, başka çağın insanlarının bugüne de miras kalan dertlerini konu alıyor.
Kitabın Konusu:
384 sayfa

9/10 puan verdi
Kitabı tesadüfen kitapçıda raflara bakınırken görmüştüm. “Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi” altında da yayınlanınca, kötü değildir diyerek almıştım ve gerçekten beni yanıltmadı. Yazarın okuduğum ilk eseri. Muhtemelen de başka eserlerini okurum. Bu platformda neredeyse hiç okunmamış olmasına da ayrıca şaşırdım. Kesinlikle okunmayı hak edecek
8/10 puan verdi
Birlikte Floransa’nın sanat ışığı altında tarihi gezdik, birçok eve girip çıktık. Sanatsal öyküleriyle sanatını konuşturmuş yazar kelimelerle çok güzel oynuyordu. Benim açımdan uzun soluklu biraz da zorlu oldu bu macera. 7.8/10
Puan vermedi
Henry James ismini ilk kez Orhan Pamuk'un bir kitabında görmüştüm. İlk öyküyü okumaya başladığımda Fransa sokaklarında gezindim karakterlerle oturdum sanat eserlerini inceledim çağımızdan kayboldum ve karakterlerle iç içe geçtim. Anlatmak istediği şeyi okuyucunun zihninde film izlercesine imgeleyen yazar ben için favorilerimden biri haline geldi. Kitap 7 öyküden meydana geliyor ve en güzeli öykülerden önce çevirmen Ünal Aytür'ün öyküler hakkında izlenimlerini ve açıklamalarını görüyoruz. Öyküleri okuduktan sonra oraya göz atmak hikayeleri zihnimde tam olarak oturması açısından hem keyifli hem de öğreticiydi. Benim en beğendiğim ve not almaktan bir dakika vazgeçmediğim; 'Geleceğin Madonnas' ve öyküyü bitirdiğimde hüzünlendiğim 'Öğrenci' oldu.
7/10 puan verdi
Henry James, tüm zamanların en iyi novella yazarı olabilir. Burada Ünal Aytür’ün ustaca çevirisinin de payı büyük. Önsözdeki kısa yorumlarıyla kitabı zenginleştirmiş. Yazarın, kısa öykülerine sığdırabildiği onca inceliği daha fazla romanla taçlandırmak dururken neden kıyasla anekdot sayılabilecek metinlerle yetindiği bilinmez ancak, biçemi, karakterlerin kurgunun her zaman bir adım önünde olması ve kuramsallığıyla James’in her bir öyküsü, önce kendi içinde sonra ise diğerleriyle birleştirildiğinde farklı bir anlamının daha keşfedilebileceği, çok boyutlu içerikler sunuyor. Karakterlerini, tabiatla eşgüdümlü bir hayat tarzını benimsemelerine göre yer yer yücelten; buna henüz yaklaşamayanları çaktırmadan okuruna yorumlatan; ne tarafa gideceğine karar veremeyenlere ise takip etmeleri için metinlere serpiştirdiği ekmek kırıntıları misali ipuçları veren; her öyküsünde olayların hep ikinci planda kaldığı ama esas kahramanları ile okura hep “ben olsaydım” diye sordurtan, insanın diğerleri sayesinde ve bazen diğerlerine rağmen kendini tanımasının yolunu açan sağaltıcı bir yazar, Henry James.

Henry James
Henry JamesYazar · 34 kitap
1843'te New York'ta doğdu. Babası dönemin önde gelen dinbilimci ve filozoflarındandı; ağabeyi William da tanınmış bir filozoftu. New York'ta başladığı eğitimine Londra, Paris ve Cenevre'de devam etti. 1862'de Harvard'da Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1865'ten itibaren dergi ve gazetelerde kısa hikayeler yazmaya başladı. 1875'te bir seneliğine Paris'e taşındı, burada Flaubert, Turgenyev ve dönemin ünlü yazarlarıyla tanıştı. Ertesi yıl Londra'ya geçti, 1915'te İngiliz vatandaşı oldu ve 1916'da öldü. Kısa hikayeler, oyunlar, eleştiriler, seyahat kitapları ve özyaşam öyküsü dışında yirmi roman yazdı. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında edebiyat eleştirileri, romanlar ve kısa hikâyeleri ile ünlendi. Ana tema olarak insan bilincini işleyen James, hayatın çoğunu Avrupa'da geçirdikten sonra, ölümünden kısa bir süre önce İngiliz vatandaşı oldu. Psikoloji biliminin kurucularından sayılan William James'in kardeşidir. The Ambassadors, Daisy Miller, The Turn of the Screw ve Portrait of a Lady gibi klasik eserleri bulunmaktadır. Eserlerinden Bir Kadının Portresi'nin sinema uyarlamasında ünlü aktrist Nicole Kidman başrolü oynamıştır. Romanlarında çoğunlukla kadına ve kadınların iç dünyalarına göndermelerde bulunmuştur. Eserlerinde resim kullanmayı sevmez.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.