Aşklar ve Çiftler

Louis Aragon - Elsa Triolet

Unda Hörner
6/10
1 Kişi
3
Okunma
1
Beğeni
561
Görüntülenme
Birinci Dünya Savaşı ertesinde farklı beklentilerin cazibe merkezi konumundaki Paris, Doğu’dan ve Batı’dan gelen göçmenlerin akınına sahne olmaktadır. Kafeleri, tiyatroları ve galerileriyle albenili bir dünya sunan bu şehri ev olarak benimseyenler arasında, Elsa Triolet ile Louis Aragon da vardır. Elsa iç savaşın perişan ettiği Sovyetler Birliği’nden kaçmış ve geçmişte kalan kalp kırıklıklarına sünger çekerek “mutlak aşkı” bulmak arzusuyla buraya sığınmıştır. Züppe bir delikanlı olarak avare bir hayat süren Aragon için Paris’i çekici kılan bambaşka bir şeydir: Genç şair, burada Paul Éluard ve André Breton’la birlikte sürrealist hareketin en parlak üyelerindendir. 6 Kasım 1928’de Montparnasse’da gerçekleşen buluşmadan sonra, Elsa aradığı beyaz atlı’yı, Aragon ise edebi kimliğini besleyecek yeni damarı, komünizme açılan pencereyi bulmuştur. Edebi rekabetin ve üçüncü kişilerin her an bıçak sırtında tuttuğu ilişkileri, 20. yüzyılın en ünlü aşk şiirlerinden birinde vücut bulur ve unutulmaz “Mutlu Aşk Yoktur” dizeleriyle hafızalara yerleşir. Çift, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız Direniş Hareketi’nin simgesi olur ve savaş sonrası dönemin en önemli kültür elçisi haline gelir.
Yazar:
Unda Hörner
Unda Hörner
Çevirmen:
Monika Demirel
Monika Demirel
Çevirmen:
Hulki Demirel
Hulki Demirel
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 200Basım Tarihi: Şubat 2003Yayınevi: İletişim YayınlarıOrijinal Adı: Louis Aragon und Elsa Triolet Die Liebenden des Jahrunderts
ISBN: 9789750501029Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Unda Hörner’in “Louis Aragon Elsa Triolet” adlı kitabı, ünlü şahsiyetler arasında yaşanmış aşk hikayelerine dair bir seri olan "Aşklar ve Çiftler" dizisine ait bir kitap. Bu kitabı kütüphanede gördüğümde almaya karar vermemin üç sebebi vardı: 1-Louis Aragon’un, Cengiz Aytmatov’un “Cemile” adlı hikayesi hakkında yazdığı “Dünyanın En Güzel Aşk Hikayesi” başlıklı yazısı ile Cemile’yi meşhur etmiş olması. Ayrıca Aragon’a Cemile’yi tanıtan kişinin de Rus kökenli eşi Elsa olması. 2- Aragon’un Orhan Veli Kanık tarafından çevrilen meşhur “Elsa’nın Gözleri” şiirine ilham veren kadının hikâyesini merak ediyor olmam. 3- Yine Aragon’un “Mutlu Aşk Yoktur” şiirinin hikâyesini merak ediyor olmam. Kitabı kafamda bu sorularla okudum ve 1. sorum dışında kalan diğer iki sorumun cevabını aldım. Ancak kitap iddialı bir diziye “Aşklar ve Çiftler” dizisine ait olduğu halde Aragon ve Elsa arasındaki aşk dışında her şeyi anlatıyordu. Öyle ki bu aşk bir yığın isim ve olay arasında yitip gidiyordu. Kitaba haksızlık etmek de istemiyorum. Kitap sayesinde Aragon’un şiir hayatına sürrealist şairlerle birlikte başladığını, zamanla Elsa ile tanıştıktan ve hayatını birleştirdikten sonra başka bir yola girdiğini, sürrealizmin Freud’un görüşlerinden ilham aldığını hatta sürrealist şairlerin şiir yazarken hipnoz metodunu kullandıklarını bu kitabı okuyunca öğrendim. Kitap biraz daha sistematik olarak kaleme alınsaydı belki okuyucuyu çok daha fazla bilgilendirebilirdi, ama açıkçası bana çok karışık geldi. Yine de Aragon ve Elsa’nın yaşadıkları dönemi tanımak için okunabilir.
Louis Aragon - Elsa Triolet
Louis Aragon - Elsa TrioletUnda Hörner · İletişim Yayınları · 20033 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.