Plutarkhos
Plutarkhos (46-119?): Eserleri 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Avrupa'da tarih ve deneme yazımını büyük ölçüde etkileyen çok verimli bir yazardır. Plutarkhos'un Lamprias adlı kataloga göre 227 eseri vardı. Ahlak, din, doğa, politika ve sanat üzerine yazdıklarından günümüze ulaşanlar Ethika adıyla anılır. Yazar asıl ününü Yunan ve Romalı kahramanları birbiriyle karşılaştırdığı Paralel Hayatlar adlı biyografik eseriyle kazanmıştır. Bu eserde bir insanın kişiliğinin kendi kaderine ve başka insanların yaşamlarına olan etkilerini birbirine bağlanmaya çalışmıştır. Lykurgos'un Hayatı bu büyük eserin bir bölümüdür. (Tanıtım Bülteninden)
68 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1967

68 syf.
10/10 puan verdi
Sparta, tarihi M.Ö. 9 yüzyıla kadar uzanan bir şehir ve şehir devletidir. Hem döneminde hem de günümüzde gerek yönetim biçimi, gerek anayasısı ve uygulanma biçimi, gerek askeri disiplini ve sosyal yaşantısı ile bir nevi efsaneye dönüşmüştür. 300 Spartalı filmi belki bu efsanevi şehir devletinin sadece askeri yönüne şöyle bir dokunabilmiştir ama
68 syf.
Puan vermedi
"This is Sparta"
Bir efsaneye dönüşmüş olan Spartalılar hakkında ve antik yunanda Sparta şehrinin anayasası yazan Lykurgos'un hayatı hakkında bilgi edinmek ve Lykurgos'un özellikle nasıl bir lider olduğu anlamak isteyen herkesin okumak isteyeceği bir eser olduğu kanaatindeyim. o zamanlara dair içtimai hayatın nasıl idare edildiği hakkında bilgiler veren eser ve
Lykurgos'un Hayatı
sonrasında 500 yıl bu kuralları değiştirmeden ayakta kalmayı başarmışlar. Bu kitabı okuyupta 300 Spartalılardan bahsetmemek olmaz. Leonidas'ın da adı geçiyor. Eserde bahsi geçen 300 Spartalı filminin bir efsaneye dönüşen repliğini başlık yaptım, filmi yeniden izlemek istedim kitap bitince. Okumadan önce yazara dair bir fikir edinmemiştim o kadar fazla Lykurgos'a odaklanmıştım ki yazarın diğer kitaplarını da okuma fırsatı bulabilirim inşallah. Herkese Keyifli okumalar.
54 syf.
9/10 puan verdi
Yazarımız Plutarkhos MS I yüzyılda yaşamış Yunan tarihçi, biyografi ve deneme yazarıdır. Kendisini günümüze devreden “Paralel Hayatlar” yazı serisiyle tanırız. Asıl olanı ise kendisinin ciltler dolusu bir yazım hayatı olduğudur. Lykurgos MÖ 800 yılında doğmuş ve 8 aylık bir krallık dönemi yaşamış dahasında ise kral naibi olarak devam etmiş ve
Lykurgos'un HayatıPlutarkhos · İş Bankası Kültür Yayınları · 2010529 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.