Kişisel kitap arşivinizi oluşturmak, okurları, kitapları, yazarları ve konuları takip etmek için 2milyon+ okurun arasına katılın.
Akış
Okurlar
İncelemeler
Alıntılar

Mahcubiyet ve Haysiyet Konusu

Kuzey Avrupa’nın yaşayan en büyük yazarları arasında gösterilen Dag Solstad ilk kez Türkçede. Ellili yaşlarındaki edebiyat öğretmeni Elias Rukla için sıradan bir gündür: Yıllardır yaptığı gibi, sevdiği bir eseri (Henrik Ibsen’in Yaban Ördeği’ni) bir sınıf dolusu ilgisiz lise öğrencisine heyecanla yorumlamaya başlar. Ne var ki görünüşte küçük bir olay hiç beklenmedik bir krizi tetikleyecek, Elias’ın hayatında derin izler bırakmış bir dostluğun hatırasına dönmesine, evliliğini, kendisini ve içinde yaşadığı toplumu sorgulamasına yol açacaktır. Mahcubiyet ve Haysiyet, yükte hafif pahada ağır, dili ve atmosferiyle akılda yer eden, okuyanların tekrar tekrar dönmek isteyeceği o özel romanlardan. “Bütünüyle hipnotize edici, bütünüyle insancıl bir yazar.” James Wood, New Yorker “Solstad’ın dili, eski görünen yeni bir zarafetle parıldar ve taklit edilemeyen, enerji dolu, kendine özgü bir ışıltı yayar.” Karl Ove Knausgaard
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 108Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2019İlk Yayınlanma Tarihi: 206Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750842870Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Ceren

@cgacemir
15 Aralık 2022 23:53
8/10 puan verdi
Kitapların insanları kitaplara götürmesini seviyorum. Bu kitap da kitaplara götürdüğü için bende özel olarak yerini aldı. Yazarla tanışma kitabım oldu. Okumaya başladığım ilk sayfalarda zorlansam da ilerledikçe tadını almaya başladım. Görünüşte küçük, basit bir olay edebiyat öğretmeni Elias’ın hayatında nelere yol açıyor aslında bunu okuyoruz. Onun duygu ve düşünce dünyasının haritalarını sunuyor önümüze. Kendini, geçmişini, içinde bulunduğu toplumu, eğitim sistemini, evliliğini, ilişkileri, kapitalizmi eleştiriyor inceden inceye. Kesinlikle yükte hafif pahada ağır bir kitap olduğunu açıkça hissettiriyor. Olayın durağanlığı, yavaş ilerlemesi ve bazı yerlerde detay açıklamalar okumayı zorlaştırsa da sonunda iyi ki okudum hissine dönüşüyor. Mutlaka şans verilmeli.
14 etkileşim
Seda Nur

Seda Nur

@Sedanursnck
11 Şubat 01:57
Puan vermedi
Olaylar tanrı anlatıcı şeklinde üçüncü şahıs tarafından anlatılmıştır. Olay örgüsünde tam bir sıralama yapılmamıştır. Olay örgüsü otuzuncu sayfada sonlanıp kalan sayfalarda geçmişe dönülerek bu duruma yol açan olaylara yer verilmiştir. Otuzuncu sayfada geriye dönüş tekniği kullanılmıştır. Yazar,
15 etkileşim
EA

EA

@R2D2EA
25 Ağustos 2021 23:51
8/10 puan verdi
1970'li yıllarda Norveç'in başkenti Oslo'da Fagerborg Lisesi'nde öğretmen olan Elias Rukla'nın hissettiği yalnızlıkla tam bugün benim hissettiğim yalnızlığın birebir aynı olması yüzüme bir tokat gibi çarptı. Dönem rutinlerinden biri olan Yaban Ördeği kitabını ögrencilerine anlattıktan sonra dersten çıkıp yaşadığı küçük bir kriz anıyla tüm hayatı deyim yerindeyse film şeridi gibi gözünün önünden geçen Elias tam da bizden biri gibi, hani bazen sabah uyanıp halının desenlerini incelerken yaptığımız iç tahlil misali. Zaman mekan farketmeksizin gün geçtikçe yalnızlaşıyoruz ama böyle harika kitaplar sayesinde ilişkide bulunduğumuz eş, arkadaş, çocuk ve aile kavramlarını süzgeçten geçirerek kaliteli bir çevre yaratabiliriz. Karakter tahlili üzerinden 10, bazen bu tahlil yüzünden konudan uzaklaşılmasına 6. E madem ortada buluşalım, 8 olsun bizim olsun...
46 etkileşim
Hazal

Hazal

@hzlhzlhzl
02 Ağustos 18:33
7/10 puan verdi
Öyle harikulade bir anlatıma sahip olduğunu düşünmüyorum, okumuş olduğum onca eserin yanında hayli düşük kaldı standardı. Açıkçası kitabın ismi ile bahsedilen konunun bir alakası da yok. Yine de tabi merak edenin okumasını tavsiye ederim en azından Norveç edebiyatına dair bir örnekle buluşmuş olursunuz. Ama benim zevklerime göre değil.
4 etkileşim
Musa Can Uyar

Musa Can Uyar

@exlibrismcu
08 Mart 2022 23:38
Puan vermedi
Norveç'te Fagerborg Lisesinde bir edebiyat öğretmeni (Elias Rukla/ adı ilerleyen bölümlerde geçmektedir.), Klasik Norveç Edebiyatı dersi için sınıfa gelir. Derste, Henrik Ibsen'in "Yaban Ördeği" dramını konu alır. Bu eser, öğrencilerin seviyesine -olgunluk düzeyine- uygun olmasa
19 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Dag SolstadYazar · 6 kitap
Edebiyat dünyasına 1965’te yayımladığı öykü kitabıyla girdi. O zamandan bu yana ülkesi Norveç’in ve Kuzey Avrupa’nın en önemli yazarlarından olan Solstad pek çok roman, öykü kitabı, oyun ve deneme kitabı yayımladı; ayrıca 1982-1998 yılları arasında Jon Michelet’le birlikte dünya futbol şampiyonaları üzerine beş kitap kaleme aldı. Solstad, ülkesinin en prestijli edebiyat ödüllerinden Norveçli Eleştirmenler Ödülü’nü üç kere kazanmanın yanı sıra, Kuzey Avrupa Edebiyat Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

Mahcubiyet ve Haysiyet Sözleri ve Alıntılar

Oğuz Aktürk

Oğuz Aktürk

@distopikokur
13 Kasım 21:30
Asla bütünlenemeyecek yarım bir insan olduğunun bilincindeydi.
1.063 etkileşim

Elif

Elif

@Elifcelk
13 Temmuz 22:11
Bu dünyada tahammül etmemiz gereken ne çok şey var.
9 etkileşim
Aylin

Aylin

@nutuksever
11 Nisan 14:44
"Bir insanın elinden hayatı boyunca kendisini kandırdığı şeyi aldığınız anda mutluluğunu da bitirirsiniz."
27 etkileşim

14,5bin sayfa
6 inceleme
429 alıntı
Mahcubiyet Ve Haysiyet
Bazen tek bir an tüm hayatın içinde ki benliğimizi sorgulatır. Mahcubiyet duyarız kendimize karşı ve haysiyet meselesi yapar üstünü kapatır yaşar gideriz.