Mahir - On'ların Öyküsü

Turhan Feyizoğlu

Mahir - On'ların Öyküsü Sözleri ve Alıntıları

Mahir - On'ların Öyküsü sözleri ve alıntılarını, Mahir - On'ların Öyküsü kitap alıntılarını, Mahir - On'ların Öyküsü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Deniz'leri idamdan kurtarma çabaları
Bugün Deniz, Türkiye devriminin simgesi haline gelmiştir. Bu düğüm çözülürse Türkiye devriminin önü açılacaktır. Onların hayatlarının kazanıl- ması bugün temel sorunumuzdur.
Gün doğdu, hep uyandık Siperlere dayandık Bağımsızlık uğruna Al kanlara boyandık İşçi, köylü, gençlik, asker Devrim için ölürüz Sinan, Hüseyin, İbrahim Devrim için öldüler
Sayfa 537Kitabı okudu
Reklam
Bu slogan,Tutuklama nedeni
Soyguncu iktidara karşı mücadele ve "Soyguncu iktidara karşı omuz omuza
Sayfa 218Kitabı okudu
Marksizmde genel olarak, partilerin sınıf partisi olduğunu, sınıfsız bir toplumda çok parti olmaması gerektiğini bilir ve onu savunurduk.
Ülkemizde 12 Mart Askeri Darbesi'nin olması bir tesadüf değildir. Bu genel olarak, emperyalizmin üçüncü bunalım döneminin, özel olarak Amerikan ekonomisinin 1967 'den beri içine girdiği korkunç krizin, Yan- kee işgali altındaki ülkemize yansımasının bir sonucudur. Ülkemizdeki re- jimin militarize olması ve de saldırganlığını artırması, Amerikan emperya- lizminin ekonomisini askerileştirmesini olağanüstü arttırıp, içeride ve dı- şarıda terörünü artırmasının "Küçük Amerika"da yansımasıdır.
Sayfa 641Kitabı okudu
Kemalizm, emperyalizmin işgali altındaki bir ülkenin devrimci-milliyetcilerinin bir milli kurtuluş bayrağıdır. Kemalizmin özü, emperyalizme karşı tavır alıştır. Kemalizmi bir burjuva ideolojisi veya bütün küçük-burjuvazinin veyahut asker-sivil bütün aydın zümrenin ideolojisi saymak kesin olarak yanlıştır.
Sayfa 636Kitabı okudu
Reklam
Biz Amerikan emperyalizminin ve işbirlikçilerinin egemenliğindeki bir gerici politik düzeni değil, işçi-köylü-asker ve gençliğiyle tüm ulusumuzu temsil eden devrimci ve demokratik bir politik düzeni özlüyoruz. Biz, devrimci gençlik olarak, Amerikan uşaklarının, oy pazarında para ile satın alınan kişilerin, halkımızın sırtından milyonlar vuranların at oynattığı bir politik düzeni tanımıyoruz.
1923 Devrimi, önder sınıfın karakterini yansıtan bir milli devrimdir. Emperyalist işgal kınlmış, komprador-burjuvazi tasfiye edilmiş, yabancı sermayeye tanınan bazı imtiyazlara rağmen genellikle emperyalist istis- mar bertaraf edilmiş, feodalizmin ideolojik ve politik gücü kınlmıştır.
Sayfa 637Kitabı okudu
Kemalizm, küçük-burjuvazinin en sol, en radikal kesiminin milliyetçilik tabanında anti-emperyalist bir tavır alışıdır. Bu yüzden, Kemalizm soldur; milli kurtuluşçuluktur. Kemalizm, devrimci-milliyetçilerin, emperyalizme karşı aldıkları radikal politik tutumdur.
Sayfa 636Kitabı okudu
İşgal altındaki bir ülkede Marksistlerin ilk görevi, 'sosyalist' değil 'milli devrim'i yapmaktır."
Sayfa 172Kitabı okudu
Reklam
Kemalizmi sağ sol diye ayırmak yanlıştır. Kemalizm milli kurtuluşçuluktur. Sağ kanat küçük burjuva reformistleri ve emperyalizmin hükmü altındadır. Burada yapılan konuşmalarda devrimci terörle, anarşizm birbirine karıştırılmaktadır. Kişiliklerinde devrim yapamayanlar devrimci olamazlar."
Sayfa 166Kitabı okudu
SBF Fikir Kulübü bildirisi
Kahrolsun emperyalizm. Kahrolsun oportünizm. Kahrolsun işbirlikçiler ve toprak ağalari, yaşasın emperyalizme karşı savaşan dünya halkları, yaşasın bütün dünya işçileri, yaşasın proleter devrimciler.
"Kemalizm, küçük burjuva devrimciliğinin, işgal altındaki bir ül- kede -Türkiye'de- emperyalizme karşı bir isyan bayrağıdır."
Sayfa 173Kitabı okudu
Bu dönemi üç evrede özetleyebiliriz: 1-) 1923-32 Dönemi: Ülkenin bağımsız, ekonominin ise bir milli tü- ketim ekonomisi olduğu evre. Bürokrat-burjuvazinin doğuş evresi. Bu evre, yönetimde Kemalist- lerin en ağırlıkta olduğu evredir. 2-) 1932-42 Dönemi: Bu evrede, bürokrat-burjuvazinin, ticaret burju- vazisi ve de yabancı tekellerle birleşip yavaş, yavaş tekelci-burjuva- ziye doğru dönüşmeye başladığı evredir. 1932 Dünya krizinin oluşturduğu ekonomik sarsıntıdan bu zümre geniş ölçüde istifade etmiş ve palazlanmaya başlamıştır. 3-) 1942-50 Dönemi: Savaş yıllarında özellikle Saraçoğlu döneminde, Saraçoğlu yönetiminin fiyatları serbest bırakması, ülkede dört nal bir enflasyon yaratmış, Marshallı, Truman yardımları Amerikan emperyalizmi ülkeye iyice girmiş ve yabancı sermayeye geniş im- tiyazlar sağlanmıştır.
Sayfa 639Kitabı okudu
Mahir Çayan adı değişik toplumsal kesimlerde farklı çağrışım- lar yapar. Kimisi için o sadece bir 'şiddet eylemcisi'dir. Bazılarına göre 'iyi niyeti'nin kurbanı olmuş, yanlış anlaşılmış ve hak etmediği bir sonla karşılaşmış bir gençtir. Daha başka bazı çevrelerin nazarındaysa Çayan bir 'ideolog', bir 'stratejist', bir 'militan' ve nihayet bir 'kahraman'dır. Çayan'ı böyle tek kelimelik vasıflar yakıştırmak yerine, fikirlerine ve eylemlerine yakından göz atarak 'anlamaya' çalışmak daha yerinde bir yaklaşım olsa gerektir.
Sayfa 549Kitabı okudu
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.