Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kitle İletişim Aracı Olarak Modern Mimari

Mahremiyet ve Kamusallık

Beatriz Colomina

Mahremiyet ve Kamusallık Sözleri ve Alıntıları

Mahremiyet ve Kamusallık sözleri ve alıntılarını, Mahremiyet ve Kamusallık kitap alıntılarını, Mahremiyet ve Kamusallık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Gerçekliğin yer değil de, yerin yerinden edilmesi olduğu bir şehirde, her şey akışkan olduğu için bir yerin yer olmadığı bir yerde, durmak kendini maskelemekti -gerçek olmayana son vermek, anlamlı olmayana son vermekti.-
“İnsanlardan çok var, ama yüzler daha da çok çünkü herkeste birden fazla yüz var.”
"İtalya'da o kadar fotoğraf çektik, ama [gördüğümüz] güzel mimari nesnelerin bir tane iyi fotoğrafı yok elimizde, çünkü orijinalleri görmüş olan gözlerde fotoğraf her zaman çarpık ve rahatsız edici bir etki yaratıyor."
Sayfa 101Kitabı okudu
"Bina geleceğe uzanır, zamanımızın tüm değişimlerine rağmen mimarinin niçin daima en muhafazakâr sanat olacağı bu bakış açısıyla açıklanabilir.
Reklam
İçerisi dışarısına hiç bir şey söylemek zorunda değildir, çünkü mahrem varlığımız toplumsal varlığımızdan kopmuştur. Düşündükleri ile söyledikleri ve yaptıkları birbirini tutmayan insanlarız.
Aile Tiyatro Sahnesi
Ev, aile tiyatrosu için bir sahnedir; insanların doğduğu, yaşadığı ve öldüğü bir yerdir. Bir sanat eseri, sözgelimi bir resim, bağlanmadan bakan birine kendini bir nesne olarak sunacaktır; oysa ev bir çevre olarak, bakan kişinin içinde yer aldığı bir sahne olarak algılanır.
Sayfa 252 - Adolf LoosKitabı okudu
Mimari avangarda bu açıdan bakmak kuşkusuz modern mimarinin genelde sanıldığı gibi sırf cam, çelik ya da betonarme kullandığı için değil, tam da kitle iletişim araçlarının yeni mekanik donanımını fotoğraf, film, reklamcılık, yayıncılık vb. kullandığı için "modern" olduğunu düşündürür.
Reklam
Loos'a göre mimari çizim teknik bir dilden daha fazlası olamaz: "Hakiki mimarın çizim yapmayı bilmesi kesinlikle gerekmez, yani hakiki mimar iç dünyasını kalem darbeleriyle ifade etmeye ihtiyaç duymaz. Çizim adını verdiği şey, eseri hayata geçiren zanaatkârın mimarı anlamasına yönelik bir girişimden ibarettir.
“ İlkel insanların çeşitli renkler kullanarak kendilerini farklı kılmaları gerekmiştir, modern insan ise giysiye maske olarak ihtiyaç duyar. Bireyselliği o kadar güçlüdür ki onu artık giyimiyle dışa vuramaz. Süsün olmaması entellektüel gücün bir göstergesidir. Modern insan geçmiş ve yabancı kültürlerin süsünü keyfince kullanır. Kendi icat gücünü başka şeylere yoğunlaştırır.” -Adolf Loos
Atıyorum, atıyorum... Ölü şeyleri muhafaza etmek değil hayatımın amacı, her şeyi atacağım, çünkü yirmi dört saat üretken olmalıyım, iyi işler çıkarmalıyım. Geçmişe ait her şeyi atacağım, işe yarayanlar hariç her şeyi. Bazı şeyler her zaman işe yarar, işte onlar Sanat'tır.
Sayfa 219 - Le CorbusierKitabı okudu
Mimar hep iş başında
Binalar ezelden beri insana eşlik ediyor. Pek çok sanat formu gelişti ve yok oldu. Tragedya Greklerle başlayıp Greklerle ortadan kalktı, yüzyıllar sonra yalnızca ''kuralları'' canlandı. Kökeni ulusların gençliğine uzanan epik şiir, Avrupa'da Rönesans'ın sonunda bitti. Panel resim ortaçağın buluşu ve sürekli var olacağının garantisi yok. Ama barınacak ihtiyacı kalıcıdır. Mimar hep iş başında olmuştur.
Sayfa 71 - BenjaminKitabı okudu
Kültür Üretelim
Sanata gerçekten ihtiyacımız yok. Henüz kendimize ait bir kültürümüz bile yok. Devlet bu konuda yardım elini uzatabilir. sanata para harcamaktansa, bir kültür üretmeye çalışalım.
Sayfa 184 - Adolf LoosKitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.