Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Diyalektik ve Tarihi Materyalizm

Marksizm Leninizmin İlkeleri Cilt 1

Kolektif

Marksizm Leninizmin İlkeleri Cilt 1 Sözleri ve Alıntıları

Marksizm Leninizmin İlkeleri Cilt 1 sözleri ve alıntılarını, Marksizm Leninizmin İlkeleri Cilt 1 kitap alıntılarını, Marksizm Leninizmin İlkeleri Cilt 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Genel bir kural olarak, kapitalist, bir kimseyi kendi çıkarına çalıştırmak için zora başvuramaz. Üretim araçlarından yoksun olan işçi açlıktan ölmemek için bunu ‘kendi isteğiyle’ yapmak zorundadır. Sömürü ilişkileri işçilerin ‘serbestçe’ işe alınmalarıyla, işgücünün alınıp satılmasıyla gizlenir.
Oysa insan her şeyi toplumdan elde eder. İnsanı hayvanlar dünyasının sonsuz derece üstüne yücelten nedir? Bu, onun toplumsal emeğidir. Toplum içinde, insan duygularını ve aklını, iradesini ve bilincini geliştirir, yaşamının amacını ve anlamını bulur. Toplumsal hayata etkinlikle katılan, ilerici düşüncelerden esinlenen bir kimse için esas olan günün birinde öleceği değildir, toplum içinde nasıl yaşamış olduğu ve ardında ne bırakacağıdır. Fakat bireyin toplumla olan bağı yapay bir şekilde kesilince, ölüm düşüncesi karşısında titreyen, bunalım geçiren, hayatta ne yapacağını bilmeyen bir varlıkla karşı karşıya gelinir.
Reklam
Karşıt sınıflara bölünmüş bir toplum içinde her zaman, ileri düşüncelerin yayılmasından çıkarı olmayan güçler vardır: Bunlar gerici sınıflardır. Gerici güçler bilime daima düşman oldular; yakılmak yada zindana atılmaktan yılmayan aydın ve bilginlere zulmettiler, ya da bilimsel buluşları materyalist, ilerici görüşünü yok edecek kadar çarpıttılar.
Sayfa 22
devletin oluşumu
Kölelerin vahşice sömürülmesi, şiddetle başkaldırmayla sonuçlandı. Bunu bastırmak için, kabile ve kavimlerdeki eski yönetim organları yerine özel bir baskı aracının, devletin ortaya çıkması gerekiyordu.
Sayfa 224Kitabı okudu
Genel bir kural olarak, kapitalist, bir kimseyi kendi çıkarına çalıştırmak için zora başvuramaz. Üretim araçlarından yoksun olan işçi açlıktan ölmemek için bunu ‘kendi isteğiyle’ yapmak zorundadır. Sömürü ilişkileri işçilerin ‘serbestçe’ işe alınmalarıyla, işgücünün alınıp satılmasıyla gizlenir.
Sayfa 231Kitabı okudu
Lenin, «Uzlaşmazlık ve çelişki hiçbir zaman aynı şey değildir. Sosyalist toplumda uzlaşmazlık kaybolacak, fakat çelişkiler kalacaktır,» demiştir.
Sayfa 124
Reklam
Lenin
“Dünyanın bilinmesi üzerine dar ve sübjektif görüş, bu görüşün egemen sınıfların: köle sahiplerinin, feodalizmin ya da burjuvazinin çıkarları sayesinde güçlendiği idealizm batağına varır.”
Sayfa 65 - idealizmin sınıfsal kökleriKitabı okudu
kişi akıl tutulması yaşamıyorsa bunu kabul eder.
Pratik hayatta, insanların, kendilerini çevreleyen nesne ve doğa olaylarının kendilerinden ve bilinçlerinden bağımsız olarak var olduklarından kuşkuları yoktur. Yani, materyalizmin öğretisini kendiliğinden kabul ederler.
Sayfa 24 - idealizm inancı da diyalektik materyalizmin anlaşılamamasından gelir. dünyayı anlama eksikliğimizdendir idealizme kaymamız.Kitabı okudu
Eskiden beri hep aynı şey yapılır: Saçma bir laf hasmın üzerine atılır, sonra da «övünerek» eleştirilir.
Sayfa 53
Diyalektik ve tarihi materyalizm, bütün felsefi sonuçlar çıkarılınca, insanı işçi sınıfına bağlanmaya ve bilimsel sosyalizm teorisine katılmaya götürür. İşte burjuvazi ile bağlarını koparmak istemeyen kimselerin ve bunlar arasında bilginlerin materyalizmi kabul etmemelerinin bir nedeni de budur.
Reklam
Doğru ile yanlış arasında nesnel bir ayrımı kabul etmeyen, doğru ile faydalıyı özdeşleştiren pragmatizm, pervasız bir gidişi körükler, egemen sınıfın kendisine yararı olan her yalanı, her suçu haklı çıkarmasını sağlar. Bu doktrinin özü gereği, yalanın, şiddetin ve saldırganlığın haklı çıkarılması en gerici emperyalist çevrelerin çıkarlarına uygundur. Mussolini’nin ... pragmatizme ‘faşizmin temel taşı’ gözüyle bakması sebepsiz değildir.
Sayfa 193Kitabı okudu
Uzlaşmaz çelişkiler, tarihsel bir olaydır ; sömürü üzerine kurulmuş bir toplum tarafından yaratılmıştır ve bu sınıf varlığını sürdürdükçe bunlar da devam edecektir. ... Uzlaşmazlık ve çelişki hiçbir zaman aynı şey değildir. Sosyalist toplumda uzlaşmazlık kaybolacak, fakat çelişkiler kalacaktır.
Bilim felsefeden pekâlâ vazgeçebilir. Bilim kendiliğinden bir felsefedir.
Marksist dünya görüşü proleteryada maddi silahını, proletarya ise marksist dünya görüşünde manevi silahını bulmuştur.
Gözlemden, soyut düşünceye ve oradan da pratiğe, işte doğrunun, nesnel gerçeğin bilinmesinin diyalektik yolu budur.
Sayfa 154Kitabı okudu
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.