Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Marksizm ve İnsan Doğası

Sean Sayers

Marksizm ve İnsan Doğası Sözleri ve Alıntıları

Marksizm ve İnsan Doğası sözleri ve alıntılarını, Marksizm ve İnsan Doğası kitap alıntılarını, Marksizm ve İnsan Doğası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Yeni yaratılan insanlık kaynakları tuhaf bir büyüyle yoksulluk kaynaklarına dönüştürülüyor. İnsan, insanlığın doğaya egemen olması aynı tempoda başka insanların ve kendi alçaklığının kölesi haline geliyor gibi görünüyor.
Başlı başına sırf bedensel gereksinimlerle ve bunların doyurulmasıyla sınırlanmış olmak, düpedüz, zihnin doğaya saplandığı bir durum ve dolayısıyla, vahşilik ve özgürsüzlük durumu olurdu Hegel
Sayfa 105Kitabı okudu
“Dünya tarihi denilen şeyin bütünü, insan emeği yoluyla insanın yaratılmasından başka bir şey değildir”
Marx ,1844
Reklam
Bütün gelişmemiş donmuş ilişkiler arkaları sıra gelen muhterem ön yargıları ve görüşleriyle birlikte silinip gider. Yeni oluşanlar ise daha kemikleşmeye fırsat bulamadan eskir. Katı olan her şey buharlaşır.
Reklam
Ev kadınları, sadece ev içi rolün kendilerini kısıtladığını, yeteneklerini ve kapasitelerini tam olarak kullanamadıklarını gitgide daha çok hissederler. Yapılan ampirik incelemeler, depresyonun ve  ve psikiyatrik semptomların sıklığının bir işi olan kadınlara oranla ev kadınlarında daha yüksek olduğunu göstermektedir
 Marx’ın yaptığı yabancılaşmış emek tanımında bu konu açıktır; bu tanımı oluşturan gerçek şudur ki, işçi,çalışmasında kendisini doğrulamaz, yadsır, mutlu değil berbat hisseder, özgür zihinsel ve bedensel enerjisini geliştiremez tenini öldürür ve zihnini harap eder . Bu nedenle, onun emeği gönüllü değil, zorakidir; zorlanmış emektir. Bu nedenle, bir gereksinimin doyurulması değildir; ama kendisinin dışındaki gereksinimleri doyurmak anlamına gelir .
Kafa ve kol emeği bölünmesi bugünkü topluma özgü değildir. Bu, toplumsal bölünmenin ve genel olarak sınıf farklarının ilk büyük temeliydi. Marx’ın dediği gibi, “gerçek anlamda iş bölümü, ancak, maddi ve zihinsel emek arasında bir bölünmenin ortaya çıkmasıyla başlar "
Gereksinimler, insan güçleri ve yetenekleri olarak olumlu biçimde var olanın olumsuz yanıdır. Güçlerimiz ve yeteneklerimiz geliştikçe, yeni gereksinimler ortaya çıkar; ve yeni gereksinimlerin doğması, yeri gelince, yeni güçlerin ve yeni yeteneklerin gelişimini kamçılar. Gereksinimler ve güçler aynı sürecin - insan doğasının genişlemesinin- iki farklı, olumlu ve olumsuz yanıdır
Sayfa 105Kitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.