Martı / Jonathan Livingston Değerlendirmeleri

Richard Bach
Martı Jonathan Livingston, Amerikalı yazar Richard Bach tarafından yazılmış, bir martının hayatını ve bize kendi sınırlarımızı aşabileceğimizi söyleyen, bir ders vermek amacıyla yazılmış masal türünde bir kitaptır. Bu kitapta Jonathan'ın hayatı, uçuş denemeleri vb. olaylar anlatılıyor. Bütün martıların amacı uçmak değil yemek bulmaktır; ama Jonathan'ın amacı uçmak ve yeni şeyler öğrenmektir. Bu nedenle martılar tarafından dışlanmıştır. 2. bölümde Jonathan iki martıyla beraber cennet sandığı yere gider.Orada Sullivan ile tanışır. Beraber uçuş çalışmaları yaparlar. Sullivan dostluğa çok önem verir. Jonathan'ın kardeşi olur. Daha sonra Chiang adlı yaşlı bir bilge martıyla tanışır. Oranın cennet olmadığını cennetin bir mekan ya da zaman dilimi olmadığını ve ancak cennete mükemmelikle ulaşabileceğini öğrenir. Chiang'ten hız dersleri alır. Chiang bir gün parlaklaşarak yok olur. 3. bölümde Jonathan'ın öğrencileri olur. Daha sonra beraber dışlandığı sürüye giderler. Birçok dinleyicileri olur. Yeni baskıda 4. bölüm eklenmiştir bu bölümde Jonathan sembolleştirilerek martıları yanlış yola sürüklemiştir. Fletcher buna engel olmaya çalışsa da başaramamıştır Martı Jonathan Livingston kitabının içinde öğrenmenin sınırsızlığı belirtilmiştir. Yazar Richard Bach, kitabında kendimizi hiçbir zaman sınırlamamamız gerektiğini ortaya koymuş ve her şeyin üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip olduğumuzu vurgulamıştır.
147 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1970
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

140 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Ve martılar evrimleştiler... "Bir kuşu özgür olduğuna ikna edebilmek niye dünyanın en zor işi?" Aslında ne kadar da basit: Kuşlar uçabildiği hâlde özgür olduklarını bilmezler. Acaba bizlerde yapabileceğimiz halde neleri gözümüzden kaçırıyoruz? Başarabileceğimiz halde nasıl kendimizi kısıtlıyoruz? İnsan; önce kendisine, sonra
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201171,4bin okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
okuyunuz, rica ediyorum :))
Farkında olmak nedir?Çevreyi duymak, rüzgarı hissetmek, belleğe kaydolan her harfin tadını çıkarmak ve tadılan her hissin özünü ruhta aramak. Nedir bunlar ya da ne gibi örnekler arz etmektedirler. Bizi biz yapan şeyler, bizi bizden ayıran şeylerin ne kadar farkındayız? Sahibi olmadığımız sorumluluklarla bu kadar yorulup bizi asıl önemli kılan ve hayatımızın gerçek gayesi olacak sorumluluklarımızın peşinden ne zaman koşacağız? Cevap veriyorum hiçbir zaman. Çünkü üşengeçlik hastalığımız var, çünkü erteleme hastalığımız var, çünkü şunu da yapsam iyi olurdu deyip hiçbir şey yapmama hastalığımız var. Ve unutmadan söylemem gereken yapmayacağımız veya yapamayacağız şeylerin peşinden koşma hastalığımız var. Hep bir şeyleri eleştirip dururuz yıkıcı bir biçimde lakin hiçbirimiz bir şeyi daha iyi kılmak ya da değiştirmek için uğraşmayız. Bırakın taşın altına elimizi sokmayı taşı yerinden bile oynatmayız. Dedim ya üşengeçlik hastalığımız var. Yorganlara sarılıp saatlerce telefonlardan diziler, programlar izleme hastalığı, yerinden kımıldamadan oyunlar oynama hastalığımız var. Artık bunlara dur deme vakti gelmedi mi? Bizi kendimize getirecek o tokadın vakti gelmedi mi? Peki uçuruma doğru sürüklenen sürüden ayrılma vaktimiz gelmedi mi? Evet dostlar vakittir. Öğrenmenin vaktidir, basma kalıplardan çıkmanın vaktidir. Birbirimizi farklılıklarımızla sevmeyi öğrenmenin vaktidir. Kendimizi sürekli geliştirmenin ve eğitmenin vaktidir. Ve o sınırsız bilgi denizine dalmanın vaktidir.
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Arkadaş Yayınevi · 200571,4bin okunma
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Bir gün ölseydim ve fani olduğum zamanlarda en büyük kitap pişmanlığın nedir diye sorsalardı ve geçmiş yaşamda neler kaçırdığımı bilinçli bir şekilde görebilseydim, Martı Jonathan Livongston' u okumamış olmak derdim. Daha bir çok kitap vardır bilgi havuzunda ama benim özellikle dikkatimi çeken ve etkileyen nokta; "hangi sistem olursa olsun, kendisini güncelleyemedikten sonra hurafelerin, bağnazlığın gölgesinde yok olmaya mahkumdur" düşüncesinin, adeta bir yasa niteliği olarak zihnime zuhur etmesindedir. Aslında öyle ki, sistem kendisini güncellese bile toplumun evrilmesi doğrultusunda, teknolojinin hayatı kolaylaştırmasına paralel olarak sistemin yeniden yeniden ve yeniden yapılandırılması gerekli oluşu o sistemi çökertecektir. Bin kitap' ta öyle. Çok sevmeme, hayatımın önemli bir parçası olmasına rağmen, bir gün tıpkı babaannelerimizin veya dedelerimizin eski alışkanlıklarına bağlı oluşlarının ölümleriyle yok olmaya başlaması gibi ve gelecek nesilin yeni ihtiyaçları arasında doğan doğal çatışmanın sonucu olması gibi bu sistem de yok olmaya mahkumdur. Bu durum canımızı yaksa bile. Çünkü evren, duyguların var olmadığı en acımasız, en mantıklı sistemler bütünüdür ve yok olacaktır. Yeni oluşan bir şey varsa bile artık eskisi olmayacaktır!
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201171,4bin okunma
147 syf.
8/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
Gökyüzünden Gelen Mesajlar
Richard Bach
Richard Bach
, Amerikalı kurgu kitapları yazarı.
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan Livingston
kitabı ile tüm dünyaya adını duyurmuştur. 1970 senesinde tüm dünyada en çok kitap olmuştur. Yarı otobiyografik kitaplar yazmayı genellikle tercih eden Bach, kitabın felsefesini de yukarıda da belirttiğim gibi kurgu dışı tarzını kullanarak anlatır. Sınır kavramına özellikle çok takmıştır.
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201971,4bin okunma
147 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
NOT : Pozitif hissettirir , olumlu mesajlar verir. Kitap okuma alışkanlığı kazandırma adına elverişlidir. Kitaba gelelim ; Vermek istediği mesajı çok başarılı şekilde iletmiş. Yazmış olduğu dil ve anlatımıyla martı yerine öküzü bile kullansa yine o mesaj yerine ulaşırdı. :) İnsanların bile ot gibi yaşadığı bölümler var zaman ve mekan sınırlaması içinde. Halbuki bizlerden de farklı olmaya çalışanlar var , bu farklılıklardan kimisi âlim oluyor , kimisi kendisini soyutluyor kimisi de farklılıklarının bencillikleriyle kendini küçük düşürüyor. Özgürlük... Herkes kendi özgürlüğünü bir şekilde ilan edebilir. Her kaliteli kitap her okuyucusuna farklı anlamlar yükler. Bu kitapta o kaliteli kitaplar listesinde. Okudukça farklı anlamlar olduğunu görebilirsiniz. Bir deneyin derim okumamış olanlara. Kitabın kusuru var mıydı? Bence tek kusuru 147 sayfalık bir kitabın yalnızca 61 sayfası doluydu yani yazılıydı. Görsellik bu kadar bol olmasa daha iyi olabilirdi. Tabi kitabın içeriğine uygun görseller olmasından dolayı çok göze batmıyor. Ama yine de her şeyin fazlası zarardır değerli Richard ;) Okumanızı tavsiye ederim. :)
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201971,4bin okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
"Dünyada en zor şey neden bir kuşu özgür olduğuna ikna etmektir?" Neden zordur? Biraz çabayla istediğini yapabilecekken, neden yerinde saymayı kabullenir bir varlık? Pek çok nedeni var aslında bunun, çoğu da dış kaynaklı.
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan Livingston
kitabında da bunlar somutlaştırılarak aktarılıyor. Bu kitapta, olduğu haliyle yetinmeyen, daha yükseğe ve daha hızlı uçabileceğine inanan Martı Jonathan Livinston'un hikayesi anlatılıyor. Martı, görünürde bir Martı olan Jonathan Livinston'un sürüsünden dışlanmak pahasına yeni uçuş denemeleri yapması, sınırlarını aşması ve bunu başarmasını anlatıyor. Aynı zamanda pilot olan yazar, bunu anlatırken okurunu da gökyüzünde uçuruyor sanki... Kitapta her ne kadar bir martının uçuşunu geliştirmesi üzerine çalışmaları anlatılıyor gibi görünse de durum farklı. Martı Jonathan Livinston insanı simgeliyor aslında. Toplumsal ilişkilerde biz de dışlanma, kabul görmeme korkusuyla hareket etmiyor muyuz çoğu zaman? Yaptıklarımız, yapmak istediklerimiz mi oluyor yoksa yapmamızı istedikleri mi oluyor?
Richard Bach
Richard Bach
kitabında, kendimizi toplumun bizden beklentisiyle sınırlamamız gerektiğinin, gelişmenin önündeki dış kaynakların içimize karışmasını önlememiz gerektiğinin, kendimize güvenerek, çaba göstererek yapmak istediklerimizi yapabileceğimizin mesajını veriyor. Kısa bir solukta okunabilecek bir kitap. Dili oldukça sade ve akıcı. Kitabı tavsiye eder miyim? Eğer vaktiniz varsa, uzun bir okuma yaptıysanız arada dinlenmek için tercih edilebilecek bir kitap. Keyifli okumalar diliyorum.
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201171,4bin okunma
94 syf.
9/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
martı deyip geçme artık!
Martı Jonathan, okurken keyif aldığım bir kitap oldu. Zaten bir oturuştada bitti. Beklentimin üstü bir kitap olduğunu belirtmek istiyorum. Şimdi geleyim incelemeye. Martılar içinde bir özgür, insanlar içinde özgür olamadık... Martı Jonathan kelimenin tam anlamıyla anarşist. Bulunmuş olduğu merak eylemleriylede otoriteyi yok saymıştır. Bir kalıp
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Say Yayınları · 199371,4bin okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
Öncelikle yazarın okuduğum ilk ve tek kitabıdır Martı jonathan livingston son zamanlarda okuduğum kişisel gelişim kitaplarında en begendiklerim arasına rahatlıkla girer. Kitap incecik olmasına rağmen anlattığı konu kapsamlı bilgi verme ders verici niteliktedir. Bir martı düşünün Martı jonathanın hayatin yalnızca deniz üstünde balık avlamak
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201171,4bin okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sınırları aşmayı öğrenmek gerek.Ancak bu yolla başarıya ulaşılabilir.Akıcı ve kısa bir kitap.Martılar üzerinden anlatılmış,insanlara ders niteliğinde bir kitap.Sürekli keşfederek öğrenmenin ve öğretmenin güzelliğini,geleneklerden ve başkalarının engellemeleri sen kurtularak özgür olmayı anlatan güzel bir öykü.
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Arkadaş Yayınevi · 200571,4bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Ben kimim veya daha da karmaşık hale getirelim bu soruyu ben neyim? Belli bir kalıpta doğduğum için o kalıbın içerisinde sıkışmak, kendimi sorgulamak ayıp mı veya yasak mı? Herkes; yeniyi bulma yolunda olduğumda, kalıplarımın dışına çıkma arayışında olduğumda beni dışlayacak, kovacaklar diye o arayıştan vaz mı geçmeliyim? Yoksa herkese; herkesten de önce kendime yeniyi yapmanın, yeni olmanın imkansız olmadığını göstermek, bu inançta olmak, arayışımda vazgeçmemek için beni ayakta tutmaya yetecek mi?Sorgulama yolunda herkesten farklıyım diye kimi zaman pes etsek de her zaman ayağa kalkmayı bilmeli miyiz? Hiçbir şeyin imkansız olmadığını her hayale ulaşmanın mümkünatı olduğunu herkese ve kendime öğretmek… Martı Jonathan’dan öğrenecek çok şeyimiz var. instagram.com/booksentius?igs...
Martı Jonathan Livingston
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201171,4bin okunma

Yazar Hakkında

Richard Bach
Richard BachYazar · 16 kitap
Richard Bach (23 Haziran 1936) ABD'li yazar 1955'te Long Beach State College'e başladı. Kurgu ve hayal konusunda birçok eser yazdı. Kitaplarının çoğunu kendi hayatından esinlenerek yazdı. Hava Kuvvetleri'nde pilot olarak çalıştı. Ardından birçok işe girdi. Kitaplarının çoğunda bir şekilde uçmaktan bahsetti. 1970 yılında; yem bulmak için uçmak yerine hızlı ve akrobatik uçmayı seçen bir martının hikâyesini anlatan kitabı, Martı'yı yazdı. Kitap 10.000 sözcükten daha az olmasına rağmen kurgu ve kurgu dışı kitaplar arasında en çok satan oldu. Rüzgarla Uçmak'a kadar en çok satanlarda yer aldı. Rüzgarla Uçmak 1972'de 1.000.000'dan fazla kopya sattı. Son yıllarda hayranlarıyla ilgilenmeye başladı. 1990'larda bir Amerikan şirketinde hayranlarının maillerine cevap yazmaya başladı. Bach'ın 6 çocuğu bulunmakta ve Bette adında bir eşi var. Ardından gazeteci olarak işe başladı ve babasız büyümek hakkında bir kitap yazdı. Bach 1977'de, Martı filmini çektiği sırada, aktris Leslie Parrish ile evlendi. Bach'ın Sonsuza Uzanan Köprü ve Bir eserlerini etkileyen kişi oldu. 1999'da boşandılar. Martı kitapları arasında en iyi kitap oldu.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.