Marx ve Bilim

J. D. Bernal

Marx ve Bilim Sözleri ve Alıntıları

Marx ve Bilim sözleri ve alıntılarını, Marx ve Bilim kitap alıntılarını, Marx ve Bilim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Din eleştirisinin temeli şudur: İnsan din yaratır, din insan yaratmaz. Din, gerçekte, ya bireyselliğine daha ulaşmamış ya da bireyselliğini yeniden yitirmiş insanın bilinci ve özsaygısıdır.
Sayfa 21 - Bilim ve sosyalizm yayınları üçüncü basımKitabı okudu
MARX'IN taçlandırıcı katkısı, düşünce ile eylemin birbirine bağlanmasındadır. Bu yeni felsefe boyutu, ona maddesel tabanına oturtulmuş Hegel diyalektiğinden ve doğrudan politik savaşım deneyiminden geldi. Marx, Hegelci tarzı çok özgürce ve büyük ustalıkla kullandı.
Sayfa 30 - Bilim ve sosyalizm yayınları üçüncü basımKitabı okudu
Reklam
" Bilim bencilce bir zevk olmamalıdır . Kendilerini bilimsel işlere verebilecek denli talihli olanlar , bilgilerini insanlığın hizmetine sunmakta birinci olmalıdırlar." Karl Marx
Sayfa 54 - Bilim ve sosyalizm yayınları üçüncü basımKitabı okudu
Felsefenin rolü, proletaryayı kendi niteliğinin ve elindeki olanakların bilgisiyle silahlandirmaktır. Nasıl felsefe proletaryada maddi silahlarını bulursa, proletarya da felsefede fikri silahlarını bulur
Tıpkı Darwin'in organik doğada evrim yasasini bulduğu gibi, Marx da insan tarihinde evrim yasasini buldu.
Reklam
Bütün toplumsal yaşam özünde pratiktir.Teoriyi gizemciliğe sürükleyen bütün gizemler, ussal çözümlerine insan pratiğinde ve pratiğin kavranmasında kavuşur .
Sayfa 35 - Bilim ve sosyalizm yayınları üçüncü basımKitabı okudu
Diyalektik özünde bir değişme ve eylem felsefesidir. ... Böyle değişmeler , kendileri daha önceki bir aşamada ki değişimlerin ürünleri olan öğeler arasındaki savaşımlar ve çelişkilerden ötürü , kesinlikle olmak gerekir.
Sayfa 30 - Bilim ve sosyalizm yayınları üçüncü basımKitabı okudu
"Tarih, her biri bütün önceki kuşakların kendisine miras biraktığı gereçleri, kapital biçimlerini, üretim güçlerini kullanan ve böylece, geleneksel etkinliği tümüyle değişmiş koşullarda sürdüren, öte yandan, tümüyle değişmiş bir etkinlikle eski koşullarda degişiklik yapan ayrı ku­şakların birbirini izlemesinden başka bir şey değildir . . .. "
Sayfa 15 - Bilim ve sosyalizm yayınları üçüncü basımKitabı okudu
Reklam
Marx'ın büyük buluşu, tarihin ve toplumsal gelişmenin temel itici gücünün soyut fikirlerde ve mistik sezgide bulunmadığı gerçeğiydi. Bu güç, insanların yaşamlarını sürdürme sürecinde, yani yaşam için gerekli yiyecek, konut gibi maddi nimetlerin üretimi sürecinde yatar.
Marx
Din eleştirisinin temeli şudur: lnsan din yaratır, din insan yaratmaz. Din, gerçekte, ya bireyselligine daha ulasmamis ya da bireyselligini yeniden yitirmis insanin bilinci ve özsaygisidir.
"Dinsel aci çekme gerçek aci çekmenin dogrudan dişavurumudur ve gerçek aci çekmeye karşi bir protestodur. Din baski altindaki yaratiğin ah etmesidir, acimasiz bir dünyanin duyarligidır; çünkü ruhsuz koşullarin ruhudur. Din halkin afyonudur.
Marx'in kendi soyleyisiyle: "Cennet elestirisi kendisini bir dünya elestirisine donüstürür, din elestirisi bir hukuk elestirisine doner, tanribilim elestirisi bir politika elestirisine döner.
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.