Karl Marx ve Görsel Sanatlar

Marx'ın Kayıp Estetiği

Margaret A. Rose

Marx'ın Kayıp Estetiği Sözleri ve Alıntıları

Marx'ın Kayıp Estetiği sözleri ve alıntılarını, Marx'ın Kayıp Estetiği kitap alıntılarını, Marx'ın Kayıp Estetiği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Hıristiyan mimarisi abartıyı ve azameti aradı; ancak barbarca bir şatafatın ve sayısız detayın arasında kayboldu...”
Sayfa 93 - ayrıntı yayınları/LifshitzKitabı okudu
Heine, modern feodal devleti mükemmelleştirmek değil, yıkmak isteyen duyusal ve politik bir sanat arzulamaktaydı. Hegel, devletin mükemmelleştirilmesiyle birlikte tarihin ya da sanatın gelişiminin de sona ereceğini iddia ederken; sanatçının avangart fonksiyonuna vurgu yapan Saint-Simoncu estetiği tercih eden Heine, devletin himayesine tabi olmak yerine mesleğinin özgürlüğünü korumakla ilgilenen bir sanatçı olmayı seçiyordu.
Sayfa 36 - ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Romantik Friedrich Sclegel, sanatı insanın dini inancının dışa vurumu; Hegel de Rafael’in ve diğer Romantik sanatçıların dini resimlerini insanlık tarihinin tinsel dünyasının ifadesi olarak tanımlarken; Feuerbach 1841’deki Essence of Christianity adlı kitabında, Hıristiyan dünyasının dini sanatında insanın “kendi şehvetli doğasına” hem yabancılaştığını hem de bu doğasının dışa vurulduğunu söyler.
Sayfa 44
İnsan yaşam için çalışmalıdır; saraylar, kiliseler, mezarlıklar ve müzeler için değil. Kahrolsun yoksulların kasvetli, kirli hayatları içinde gösterişçi bir mücevher gibi duran sanat!
Sayfa 180 - Rodçenko/1921Kitabı okudu
Alman İdeolojisi gibi eserlerinde Marx, zihinsel emeğin bedensel emeğe yabancılaşması sorununun ortadan kaldırılması gereğini yazmıştı.
Sayfa 176 - ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
insan yaşam için çalışmalıdır; saraylar, kiliseler, mezarlıklar ve müzeler için değil. kahrolsun yoksulların kasvetli, kirli hayatları içinde gösterişçi bir mücevher gibi duran sanat!
Reklam
Saint-simon için olduğu gibi, marks'a göre de sanat, genel olarak üretimin ayrılmaz bir parçasıydı ve endüstriyel kapitalizmin karakteristik özelliği olarak gördüğü bozulmalardan tıpkı insanın kurtarılması gerektiği gibi sanat da kurtarılmalıydı.
ve saint-simon için olduğu gibi, marks'a göre de sanat, genel olarak üretimin ayrılmaz bir parçasıydı. ve endüstriyel kapitalizmin karakteristik özelliği olarak gördüğü bozulmalardan tıpkı insanın kurtarılması gerektiği gibi sanat da kurtarılmalıydı.