Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Masal Yorumları ve İncelemeleri

Masal yorumları ve incelemelerini, Masal kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Masal puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.810 üzerinden
10 Kişi · 2 İnceleme
87 syf.
·
Puan vermedi
Masalı okurken oldukça zorlandığımı söylemek isterim. Elimde Faust'u olmasına karşın bir türlü sırası gelmeyen okumalarimdan biri ve ilk defa okuduğum bir yazar olan Goethe, oldukça sembolik bir masala imza atmış. Faklı bir masal denemesi de denilebilecek bu eserde dostu Shiller'in etkisi ve ona olan düşkünlüğü oldukça ağır basmış gibi görünmekte... Sembolik ifadelerde elinde lamba tutan ihtiyarin Goethe olduğu söylenmektedir. Ayrıca Kant'ın fikirlerinden oldukça etkilenen arkadaşı Shiller'e bir nasihat niteliğinde gölgesi kendinden daha önemli bir işleve sahip bir dev figürü vardır. Bununla dostuna kendi fikirlerinin daha kıymetli olduğu mesajını da verir. Parıldayan yılan ise kendi ışığıyla istediği yere gidebilen ve aynı zamanda çember şeklini alarak hem bir geçit köprü hemde geçmişle geleceği birbirine bağlayan metaforik bir köprü işlevi görür. Kısaca bol sembolizm içeren hacmi kısa ama içerik olarak dolu bir masal okudum
Masal
MasalJohann Wolfgang Von Goethe · Ötüken Neşriyat · 202053 okunma
87 syf.
7/10 puan verdi
Goethe'nin dediği gibi; "Öl ve ol"
Goethe bu kitabı yazarken sanki tren yolculuğu sırasında yazmış izlenimi verdi. Alırken heyecanla aldım ama 87 sayfalık kitapta masal adına yaklaşık 40 sayfa var. Karışık ve anlaşılması zor bir masaldı ve fantastik örgüyü farklı kılan denemeler yapmıştı. Yılanı bir köprü olarak kullanmak ya da hiç hareket etmeyen bir devin gölgesinin ve bedenin işe yaraması gibi. Masaldaki yaşlı adamın Goethe olduğu söylenmektedir. Biraz bilge ve yol gösterici birisidir. Krallar vardır masalda ve hepsinin temsil ettiği yanlar vardır. Masalda özellikle dikkatimi çeken konu ise nehire bir elini soktuğunda elinin kararmaya başlaması ve söz verdiği işi yapmazsa elini kaybedeceği konusuydu ve sadece o eli kendisi göremeyecek ama karşısındaki görebilecekti. Goethe zaten kitabın diğer kalanında Schiller ile olan arkadaşlığı bolca övmektedir ki sanırım arkadaş değilde bu ilişkiye dost demeliyim. Masalın kolay anlaşılmaması gerektiğini düşünmektedir ve bunu da başarmıştır.
Masal
MasalJohann Wolfgang Von Goethe · Ötüken Neşriyat · 202053 okunma