Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa

İsmail Bilgin
"Evlatlarım! Bir söz verdik. 'Kutsal şehri isyancılara vermeyeceğiz' diyerek. Elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Ta ki son mermi, son er ve son kana dek... Bu azim, bu kararlılık bize dayanma gücü verecektir. Bunu hiç unutmayın! Ümitsiz olmayınız. Bakın, bayrağımıza iyi bakın. Herhangi bir bayrak değildir o. Şu an devletimizin düşen birçok kalesi var. Ele geçirilen birçok şehri var. Ama burası son kaledir. Devletimizin son direnme noktasıdır. Belki bizim bu gayretimiz diğerlerine de örnek olursa, her yerde ittifak etmiş düşmanlara, yedi düvele karşı koyarız!... Fahrettin Paşa ... Birinci Dünya Savaşı’nda askerimiz birçok cephede çarpıştı. Bu çarpışanlardan bazıları da Medine’deydi. Etrafları kuşatılmıştı. Yokluk içindeydiler. Ancak onlar ellerinden geleni sonuna dek yapmak için kararlı ve azimliydiler... Çamurlu su içtiler, hurma çekirdeklerinden ekmek yaptılar. En önemlisi çekirge yediler... Sadece düşmanla değil, açlıkla, susuzlukla ve sıcakla da çarpıştılar. Medine Müdafaası / Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa, işte bu kahraman askerleri ve bin bir zorluk içinde görevini hakkıyla yapmaya çalışan Fahrettin Paşayı anlatmak için kaleme alınmıştır. Bu kitap; okurları tarihimizin acılarla dolu bir sayfasına, cesur, inançlı, şerefine düşkün, görevine sadık, bayrağına, vatanına, milletine bağlı askerlerin verdiği mücadeleye tanıklığa davet eden bir fedakârlık öyküsüdür...
256 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ocak 2009

Puan vermedi
بسم الله الرحمن الرحيم Medine -i Münevvere'yi açlığa karşı, çekirge yiyerek 2 yıl 7 ay bin bir türlü zorluklarla müdafaa eden, Kutsal Emanetleri İstanbul’a getirerek, İngilizlerden kurtaran, Padişah fermanına rağmen teslim olmayı kabul etmeyip zorla çıkarılan, Gitmiyorum! Ey Medine'nin sokakları, güller, bülbüller, amber ağaçları ben gitmiyorum! Beni götürüyorlar! Şahit olun! Şahit olun! Gaflete de delâletede şahit olun! diye haykırarak içi kan ağlayan "Peygamber Sevdalısı Koca Yürekli Medine Muhafızı Ömer Fahreddin Türkkan Paşa"'nın müdafaa ve muhafızlığını anlatan, (Bu konu üzerine daha önce bir kitap okumadığım için) manen de şahsımı etkileyen bir kitaptı... Yapamaz Ertuğrul evlâdı sensiz, Can verir, cânânı veremez Türkler. Ebedi hadim'ül haremeyniniz, Ölsek de Ravza'nı rûhumuz bekler Ey Nebi ﷺ...
320 syf.
Puan vermedi
Her Türk'ün mutlaka okuması gereken bir kitap.Kitabı bitirdikten sonra gözyaşlarıma hakim olamadım. Bu direnişe, bu mücadeleye tüm kelimeler kifayetsiz kalır. Günlük hayatta, tarih derslerinde ne kadar da basit bir şekilde kısaca bahsedilip geçiliyor. Keşke daha çok üstünde durulsa herkes bu kitabı okumuş olsa. Tarihimiz hakkında daha çok bilinçlensek. Tarihte bunun gibi daha nice kahramanlarımız var. Çanakkale'de , Kutûl Amare'de ,Kurtuluş Savaşı'nda... Hiçbirinin hakkı ödenmez. Askerlerimizin milletimizin mücadelesini okudukça , öğrendikçe her yanı kanla sulanmış bu vatanı gerçekten gerektiği kadar koruyor muyuz , sahip çıkıyor muyuz bilemiyorum. Son olarak kitaptan bir alıntı paylaşmak istiyorum: "Ey vatan, her tarafında yangınlar yanan vatan! Bu yangınlara koşan evlatlarını, bizleri hatırlayacak mısın?" Fahrettin Paşa'm biz seni ve senin kahramanlıklarını ve orada sehit olmuş diğer askerlerimizi her zaman hatırlayacağız Ruhun şad olsun.
10/10 puan verdi
Fahrettin Paşa inanmak kelimesini vatanı uğruna yaşayan, yaşatan kişiydi. Mücadelesini kuşatılmış vatanına , onu büyüten devletine sahip çıkmak için hayatını cepheden cepheye harcayan inatçı, bilgili bir askerdi. Düşmanlarının bile övgüsüne mahzar olan birisiydi. Lakabını düşmanlarından alan Çöl Kaplanı, Atatürk'ün "Daha sağlığında adını tarihe altın harflerle yazdıran kumandan." Dediği Kahraman bir subaydı karanlığın içinde kalmış devletinin , kutsal topraklarında mücadelisiyle güneş gibi parlıyordu ,Hicaz-Yemen cephesinde, çöl sıcağının yanında açlığın, susuzluğun, çaresizliğin son noktasındaki yerdeydi. İnancını peygamber efendimizin mezarından kalkan tozlarla yeşertirken, yalnızlığını askerleriyle perçinliyordu. Kitap sizi o dönemde yaşamış gibi tüm duygularıyla hissetmenizi sağlıyor. Kitabı okumanızı o ruhu hissetmenizi tavsiye ederim.
10/10 puan verdi
İsmail bilgin hocanın kalemine sağlık her kitabını merak ve heyecan içinde okudum. Bu kitaba gelirsek,Peygamber efendimizin mekanı cennetül bakiyi korumak için ingilizlerle aldatılmış ve Osmanlı devletini para uğruna satmış araplarla savaş mücadelesi vermiştir. Çöl topraklarda o kavurucu sıcakta bir su tanesi için edilen duaların, yemek olmadığı zaman çekirge yemenin, ulaşım diye bir şey yok iletişim de yok. Askerlerin yiten umudu, ve yıten umutları tazeleyen bir mübarek komutanlarının askerine hitap edişi... Evlatlarım bir söz verdik, kutsal şehri isyancılara vermeyeceğiz. Elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Ta ki son mermi, son er, ve son damla kana dek... Bu azim bu kararlılık bize dayanma gücü verecek. Bunu hiç unutmayın, ümitsiz olmayın. Bakın bayrağımıza iyi bakın. Hergangi bir bayrak değil dir o. Şu an devletimizin düşen birçok kalesi, ele geçirilen bir çok şehri var ama burası son kale. Devletimizin son direnme taşı. Belki bizim bu gayretimiz diğerlerinede örnek olursa, her yerde ittifak etmiş düşmana, yedi düvele karşı koyarız. Fahreddin Paşa. Benim için Gazi Osman Paşa ne ise Fahrettin paşada aynıdır. Belde ingiliz ve arapların eline geçince peygamber efendimizin kabri başında hüngür hüngür ağlayıp dua eden gönüllerin fatihi Fahrettin Paşa mekanın cennet olsun. Okunması gereken kitap şiddetle tavsiye ediyorum. Seni tarih kitapları yazmadı paşa bu rezillik bize yeter.
10/10 puan verdi
Tarihi gerçekleri anlatan bir roman. Bu yüzden askerimizin ve Fahrettin Paşa gibi değerli bir komutanın çektiği sıkıntıları okudukça boğazım düğüm düğüm oldu. Kutsal Medine topraklarımıza İngiliz çizmesi ayak basmasın diye imkansızlıklar için Medine'yi savunan, çekirge yiyip yine de teslim olmayan bir Paşa'dır, Çöl Kaplanı'dır o... Ceddimizde ne kahramanlar var, okuyun, tanıyın, bilin.. Malesef Lawrence artıkları hâlâ iş başında! Biz tarihimizi, ceddimizi bilirsek geleceğimize de bu şekilde yön verebilir,böylece fitnecilere meydan vermeyiz..
8/10 puan verdi
Kitap Fahrettin Paşayı ve Medine müdafasını konu alan tarihi bir roman. Haliyle kitapta hayal ürünü diyebileceğimiz olaylar çok fazla. İdraki olanın bunlara ihtiyacı yok ama küçük bir çocuğun da okuyunca anlayabileceği türden yazılmış bence vatanperver herkesin okuması gereken bir kitap. Beyaz zambaklar ülkesinde nasıl bu kadar çok okunuyor da bu tarz kendi tarihimizi anlatan kitaplar es geçiliyor bilmiyorum. "Evlatlarım! Bir söz verdik. 'Kutsal şehri isyancılara vermeyeceğiz' diyerek. Elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Ta ki son mermi, son er ve son kana dek... Bu azim, bu kararlılık bize dayanma gücü verecektir. Bunu hiç unutmayın! Ümitsiz olmayınız. Bakın, bayrağımıza iyi bakın. Herhangi bir bayrak değildir o. Şu an devletimizin düşen birçok kalesi var. Ele geçirilen birçok şehri var. Ama burası son kaledir. Devletimizin son direnme noktasıdır. Belki bizim bu gayretimiz diğerlerine de örnek olursa, her yerde ittifak etmiş düşmanlara, yedi düvele karşı koyarız. Fahrettin Paşa
8/10 puan verdi
Okuduğum andan beri etkisini üzerimde hissettiğim bir kitap. Fahrettin paşanın yaşadıklarını sizede yaşattırıyor yazar diliyle. Aynı acıyı aynı sıkıntıyı içinizin en derinlerinde hissediyorsunuz.
10/10 puan verdi
Kitap o kadar etkileyiciki kimi zaman hüzün kimi zaman sevinçle karşı karşıya kalıyor insan.harika bir roman.Gerçek bir fahreddin paşa tanımak istiyorsa insan kesinlikle bu kitabi okumalidır.
Puan vermedi
Medine Müdafaası, Şerif Hüseyin'in 1916'da İngiliz desteğiyle isyan ederek Medine'yi hedef alması üzerine başlayıp, 2 yıl 7 ay sürdü ve Mondros Mütarekesi'nin imzalanması üzerine Padişah VI. Mehmet'in, müdafaada ısrar eden garnizon komutanı Fahrettin Paşa'yı iknasıyla sona erdi. Vikipedi
10/10 puan verdi
Kitabı üslup olarak çok beğendiğim.Tarih okumak isteyip de sürekli tarih kitaplarını yarım bırakan birisi olarak bana göre çok iyiydi. Roman tarzı ama romanlaştırırken olaylar basite indirgenmemiş, gerçeklikleri saptırılmamış, ciddiyetten uzaklaşılmamış. Bu çok mühim. Konu olarak da Fahrettin Paşa ve askerlerinin çektiği zorlukları okudukça gıpta etmekten kendimi geri alamadım, elinizde olan nimetlere ne kadar şükürsüz olduğumu farkettim. Bölüm bölüm gözyaşlarına hakim olmak mümkün değil. Boğazında bir düğüm oluşuyor yutkunamiyor insan. Bu zorlukların %5'ini görsem pes etmez devam eder miydim acaba diye çokça hesaba çektim kendimi.. Fahrettin Paşa'nın onuruna, samimi niyetine hayran kaldım. Büyük davanın büyük insanları. Son olarak beni bu kitaba sürükleyen Şehit Bayram Ali Öztürk hocanın sözleriyle bitirmek istiyorum; "Medine Müdafaası, Sarıkamış ve Çanakkale Zaferi'ni okumayan tarih okudum demesin" İnşallah bu kitapla tarih okumalarımın ilk adımı olur

İsmail Bilgin
İsmail BilginYazar · 150 kitap
1964 yılında Gelibolu'nun Evreşe bucağında doğdu. İlk ve ortaokulu Evreşe'de, liseyi Gelibolu'da bitirdi ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünü kazandı. Fakülteye devam ederken, iki sene süreyle Türkiye Çocuk dergisinde çalıştı. Daha sonra, mezun olduğu üniversiteye asistan olarak girdi. 1993 yılında yüksek lisansını, 1999 yılında doktorasını tamamlayarak jeoloji doktoru unvanını aldı. 2000 yılında, akademik hayatını sürdürdüğü İstanbul Üniversitesi'nden ayrıldı. Hâlen bir kamu kurumunda jeoloji mühendisi olarak çalışmaktadır. Yayınlanmış makaleleri bulunan yazarın, edebî faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel çalışmaları da sürmektedir. Küçüklüğünden beri okuma yazmaya karşı büyük tutkusu olan yazar, 2000'de Ömer Seyfettin Hikâye yarışmasında İstanbul Depremi’ni anlattığı “Ne Oluyor Dendiği Zaman” adlı hikâyesi ile birinci oldu. Bu tarihten itibaren artan bir gayretle yazı hayatını sürdüren İsmail Bilgin, 2014'te Eskader tarafından tarih dalında "Kut’ül Amare" romanıyla; 2015'te de Yazarlar Birliği tarafından tarihî roman dalında ilk defa verilen büyük ödüle Çanakkale Romanları/Araştırmaları sebebiyle layık görüldü. Daha çok yakın tarih konularını, özellikle de 1. Dünya Savaşı dönemini ele alan eserlerle çocuklarda tarih bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak için tarihî hikâyeler ve gençlik romanları yazdı ve yazmaya devam ediyor.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.