Bu kitabı oluşturan mektuplar, Sâmiha Ayverdi ve Annemarie Schimmel’in 1953 yılının Aralık ayında başlayıp Ayverdi’nin 1993 yılında vefatına kadar devam eden yazışmalarıdır. "...Bilmem bu hasetlerin biri hayatımın içini yakından tanımış olsaydı galiba kendisi için daha kolay bir kısmet isterdi. Halbuki ben memnunum. Şükran ve sevinçle dolu. Çünkü bu sabah küçük bir kelebek bana geldi, parmağımın ucunda oturdu, güzelliğini gösterdi. Çok şirin ve sevimli bir hayvancık! Bundan ötürü sabahtan beri memnunum. Bir yalancı meslektaşıma rastlamakla beraber kelebeğin sevgisi mühim. Meslektaşın garip davranışı ehemmiyetsiz..." Annemarie Schimmel "...İyilik haberlerinize çok memnun olmakla beraber arkadaşlarınız tarafından gösterilen anlayışsızlığa âdeta hüzün duydum. Mâmâfih işin aslına bakılacak olursa bu da bir emr-i tabii. Zîra insanoğlu şu bedenî ve nefsânî temâyül ve ilcâlarına hâkim olup onlardan boş kalan yere ruhânî ve insânî unsurlar getirmedikçe; kıskançlık, haset, yalan ve kibir gibi sıfatların elinden, dilinden zuhur etmemesi gayri kabil. Ne yapalım? Bütün bunlara bir nevi hüzün duysak da mey’us ve mükedder olmayız; çünkü zehre karşı panzehir olan aşk ve iman, havamızı dembedem temizlemekte ve yıkamakta." Sâmiha Ayverdi
Yazar:
Annemarie Schimmel
Annemarie Schimmel
Yazar:
Samiha Ayverdi
Samiha Ayverdi
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 232Basım Tarihi: Aralık 2015Yayınevi: Kubbealtı Neşriyatı
ISBN: 9786054750191Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Mektup türünde okumayı seven biri olarak, Samiha Ayverdi ve Annemarie Schimmel gibi derviş iki kadının mektuplarını okumak ayrı bir zevkti. Yaşanan gündelik olaylara ne kadar dervişane bakabildiklerine, insan ilişkilerinde nasıl vaziyetler alabildiklerine şahit oluyorsunuz o açıdan okunması gereken eserlerden. İnsanları daha bir hoş görebilmek gündelik olaylara bir derviş gibi bakabilmek açısından ben çok istifade ettim kitaptan. İnsanların daha basit düzeydeki sohbetlerini dinlemek beni de Annemarie Schimmel gibi yorduğu için onunla benzer duyguları paylaşmak ve Samiha Ayverdi'den bu konuda öğütler almak ayrı bir keyifti. Ayrıca kitapta en son Nezihe Araz'ın gözünden Annemarie Schimmel'in ufak bir biyografisine de yer verilmiş Türkiye'ye olan hayranlığının çocukluğunda nasıl başladığına vs. değinilmiş. Mustafa İnan ve eşi Jale İnan’dan bahsedilen bir kısım var kitabın başlarında. Onları görünce eski bir dostla karşılaşmış gibi oldum. Mustafa İnan da Oğuz Atay'ın mühendislik fakültesinden hocası kendini Türk milletinin çocuklarını yetiştirmeye adayan tam bir kamil insan örneği onun hayatından Bir Bilim Adamının Romanı’nda bahseder Oğuz Atay. Okumayanlara onu da tavsiye ederim.
Mektuplar 2
Mektuplar 2Annemarie Schimmel · Kubbealtı Neşriyatı · 201526 okunma
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
İki nahif kadın.Birbirleriyle tanıştıktan sonra görünmez iplerle aralarına dostluğu bağlanmışlar ve kelimelerin gücü ile bu dostluğu gün be gün perçinlemişler. Samiha Hanım evden çıkmadan işlerini yürüten,sırtında birçok sorumluluk taşıyan bir kadın.Cemile Hanım ise( Annemarie Schimmel kendisine bu isimle hitap edilmesini istermiş) Samiha Hanım'ın tam tersi,seyahat etmeyi,başka medeniyetler görmeyi seven bir kadın.Ortak özellikleri ise herşeye rağmen çok çalışmaları.Cemile Hanım'ın mektupları gördüğü medeniyetler,tercüme ettiği ve kendi yazdığı kitaplar üzerine iken,Samiha Hanım'ın mektupları daha çok ev eşrafı ve ortak arkadaşlarının haberleri üzerine.O kadar kibar yazılmış,öyle cümleler kurulmuş ki sıkılmadan okunuyor.
Mektuplar 2
Mektuplar 2Annemarie Schimmel · Kubbealtı Neşriyatı · 201526 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
İki naif kadının yıllarca birbirlerine yazmış oldukları mektuplar.. Biraz gündelik hayatlarından biraz insana ve hayata dair düşüncelerinden, çokça birbirlerine karşı duydukları muhabbetlerden oluşan mektuplar. Hayatın getirdiği tüm şartlara rağmen birbirlerinden kopmamış olmalarına açıkçası özendim. Şimdi mektubu, aramayı geçtim iki satır mesaj yazıp hal hatır sormaya bile tembellik ediyoruz. Hayatın içine fazlaca dalıp insandan uzaklaşıyoruz maalesef. Kitabı okuduktan sonra böyle muhabbetle yıllara meydan okuyan bir dostluğun eksikliğini hissetmedim değil..
Mektuplar 2
Mektuplar 2
Samiha Ayverdi
Samiha Ayverdi
Mektuplar 2
Mektuplar 2Annemarie Schimmel · Kubbealtı Neşriyatı · 201526 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
"İşte böyle Cemileciğim..." Bu cümle iki güzel insanın, iki ilim insanın aralarındaki muhabbeti görmek için merak uyandırmaya yetiyor.. Annemarie Schimmel, Almanya'da doğu ve İslami ilimleri araştıran bilim kadını. Anadolu nun manevi havasını almış, Türkiye'yi seven, İslam sanatlarını ileri düzeyde çalışan (Talik hat yazısını ve sayfa süslemeleri i görünce şaşırmıştım) mektuplarını Osmanlıca yazan,  bugün bizim biz'i tanıyamadığımızdan fazla bizi tanıyan, bizden olan bir araştırmacı öyle ki ona Cemile ismini veriyorlar.. ve Mevlana hazretleri aşığı... Birbirlerini ömürlerinde bir kaç kez görmelerine rağmen mektuplarının ömürlerince  devam ettiği görülüyor.. Böylece dostluğun muhabbetin gönülden olduğu hakiki olarak görülüyor.. Aynı arkadaş çevresi içerisinde  Safiye Erol gibi önemli isimleri de görüyoruz.. Cemile Kıratlı'nın  bahsettiği  isimleri görünce, bizim kolayca bulamadığımızı çok uzaklardan gelen biri nasıl buluyor dedirdiyor.. Bilim insanı olmanın da ötesinde  aramak bulmak meselesi gibi.. O dönemde yaşamış olan önemli isimler, daha küçük olan Kani Karaca ile görüşmesi, kudüm öğrenmesi mesela.. İnsanlık için, belli bir gaye içinde çalışan bu iki ismi görmek, kitaba  başlamadan da  bittikten sonra da insanı heyecanlandırmaya yetiyor..
Mektuplar 2
Mektuplar 2Annemarie Schimmel · Kubbealtı Neşriyatı · 201526 okunma
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
Samiha Ayverdi ve Cemile Kıratlı
20. yy'ın iki büyük mutasavvıf kadını. Tanışmalarından Samiha Ayverdi'nin vefatına kadar olan mektuplaşmalarını içeren kitap. Mektupların eksik olduğu özellikle son kısımlarda fark ediliyor. O zamanin hantal posta teşkilatında kaybolan mektupları saymıyorum dahi. Mektuplarda kişilerin hayatından akislerle başlayıp derûnundan fışkıran hislerden akademik çalışmalarına kadar her alanda kısım kısım kesitler göreceksiniz. Özellikle Samiha Ayverdi'nin tüm kitaplarını okumaya azmettiğim için okuduğum bir kitaptı. Semiha Ayverdi'nin üslubunu seviyorsanız severek okuyacağınızı söyleyebilirim. Kitapla kalın efendim :)
Mektuplar 2
Mektuplar 2Annemarie Schimmel · Kubbealtı Neşriyatı · 201526 okunma
Resim