Toplu Eserleri 2

Melamilik ve Bektaşilik

Cavit Sunar
8/10
4 Kişi
7
Okunma
4
Beğeni
294
Görüntülenme
Melamilik ve Bektaşilik adlı bu kitapta, Melamiliğin mahiteyi, Usulü, Tevhitler, İttihat Makamları; Bektaşilik ve Felsefi, Bektaşilik Merasimleri, Bektaşilik Desturu ve Düsturu, Bektaşi Nefesleri örnekler ve açıklama notlarıyla işlenmektedir. "Tasavvuf yolu ile semboller, insanı Mutlak Vücud'un sırrına ulaştırma yolunda Güzelliği ve Aşkı kullandığından akıldan ziyade kalbe, sezgisel hisse hitap eder. Kalbe ve kalbi sezgi ve heyecanlara hitap eden aşk ve güzelliğin dildeki hitap şekli ise nesirden ziyade şiirdir. Bundan ötürüdür ki Tasavvuf edebiyatının büyüt kısmını şiirler teşkil etmektedir. Bilmek hakikati anlamaktır; Bulmak, açık ve seçik olarak onu görmektir, Olmak da ikiliksiz birliğe ulaşmaktır.
196 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

196 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Melamilik ve Bektaşilik
Anadolu topraklarında yaşayıp bu halkın nasıl hor görüldüğüne şahit olmayan yoktur. Ne tuhaf bizim coğrafya ayrışmak konu olduğunda en ufak zerremize kadar bölünebilir oluşumuz, hikayelere inanarak karar verişimizi tercihlerimizi hiçbir zaman anlayamayacağım galiba. Atalarımızın bir sürü güzel meziyete sahip olmasına rağmen, evlatlarını, torunlarını saçmalıklara doldurma konusunda ne kadar da marifetliler. İyilikten başka bir şey barındırmayan bir öğreti Bektaşilik, sanılanın aksine. Mis gibi Anadolu insanı kokar Aleviler. Tarih bilgisinin aydınlatma sorumluluğu olan ancak gerekli ehemmiyetin gösterilmediği konulardır: Efendimizin vefatından sonra olanlar ve bizi utandıran hadiseler. 1975 yılında basılan eser benden bir yaş büyük olması sebebiyle saygıyla okudum :) Dili elbette eski usul ayni ben ve akranlarım gibi... Keyifli okumalar, incelememi okuduğunuz için teşekkür ederim
Melamilik ve Bektaşilik
Melamilik ve BektaşilikCavit Sunar · Anadolu Aydınlanma Vakfı · 20037 okunma

Yazar Hakkında

Cavit Sunar
Cavit SunarYazar · 10 kitap
Prof. Dr. Cavit Sunar, 1912 yılında Yenice Verdar’da doğdu. İlköğrenimi İzmir’de yaptı. Daha sonra İzmir Amerikan Koleji’ne devam etti ve bitireceği yıl kolejin kapanması üzerine de dışarıdan bakalorya (olgunluk sınavı) vermek suretiyle, İzmir Erkek Lisesi’nden diploma aldı. Sonra da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Vatani görevini tamamladıktan sonra liselerde felsefe hocalığı yaptı. Bu arada, Din Felsefesi ve Arap Dili üzerinde yapageldiği çalışmalarını geliştirmek üzere, Mısır’da Ezher Üniversitesi’ne gitti. 1950 yılında Ankara İlahiyat Fakültesi’nde asistan oldu. Bu dönemde fakülte kanalıyla da iki yıl Bağdat’ta ve bir yılda Şam’da, Beyrut’ta ve Paris’te sürdüregeldiği bu çalışmalarını genişletti. Profesörlük kademeleri boyunca 32 yıl hizmet görerek 1982 yılında yaş sınırından emekliye ayrıldı. Özgün olarak tasavvuf felsefesinde yoğunlaşan Cavit Sunar, dünyanın farklı kültür çevreleri ve düşünce iklimlerindeki irfan öğretilerini ayrımlı-birliği içinde ele aldığı eserlerinde, kültürlerin özsel anlam bağlarını ortaya koymuştur. Eserlerindeki akademik disiplin ve kavramsal özen, güvenilir bilgi ile düşünmenin rahatlığını sunmaktadır. Aynı zamanda bilgilerin tefekkür tezgâhında dokunuşundaki üslûp ve ustalık, bilgilenme yanında manevi zevk oluşturarak, okuyucuyu anlamlı bir iç seyahate çıkarmaktadır. “Ana Hatlarıyla İslam Tasavvuf Tarihi”, “İslam Felsefesi Dersleri”, “İslam’da Felsefe ve Farabi 1-2”, “Mistisizmin Ana Hatları”, “Melamilik ve Bektaşilik”, “Tasavvuf Felsefesi veya Gerçek Felsefe”, “Varlık Hakkında Ana Düşünceler” gibi eserleri, düşünce dünyasına katkıda bulunduğu birçok eseri ile beraber okuyucularındaki varoluşlarını sürdürmektedirler.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.