Prof. Dr. Cavit Sunar, 1912 yılında Yenice Verdar’da doğdu. İlköğrenimi İzmir’de yaptı. Daha sonra İzmir Amerikan Koleji’ne devam etti ve bitireceği yıl kolejin kapanması üzerine de dışarıdan bakalorya (olgunluk sınavı) vermek suretiyle, İzmir Erkek Lisesi’nden diploma aldı. Sonra da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Vatani görevini tamamladıktan sonra liselerde felsefe hocalığı yaptı. Bu arada, Din Felsefesi ve Arap Dili üzerinde yapageldiği çalışmalarını geliştirmek üzere, Mısır’da Ezher Üniversitesi’ne gitti. 1950 yılında Ankara İlahiyat Fakültesi’nde asistan oldu. Bu dönemde fakülte kanalıyla da iki yıl Bağdat’ta ve bir yılda Şam’da, Beyrut’ta ve Paris’te sürdüregeldiği bu çalışmalarını genişletti. Profesörlük kademeleri boyunca 32 yıl hizmet görerek 1982 yılında yaş sınırından emekliye ayrıldı.
Özgün olarak tasavvuf felsefesinde yoğunlaşan Cavit Sunar, dünyanın farklı kültür çevreleri ve düşünce iklimlerindeki irfan öğretilerini ayrımlı-birliği içinde ele aldığı eserlerinde, kültürlerin özsel anlam bağlarını ortaya koymuştur. Eserlerindeki akademik disiplin ve kavramsal özen, güvenilir bilgi ile düşünmenin rahatlığını sunmaktadır. Aynı zamanda bilgilerin tefekkür tezgâhında dokunuşundaki üslûp ve ustalık, bilgilenme yanında manevi zevk oluşturarak, okuyucuyu anlamlı bir iç seyahate çıkarmaktadır.
“Ana Hatlarıyla İslam Tasavvuf Tarihi”, “İslam Felsefesi Dersleri”, “İslam’da Felsefe ve Farabi 1-2”, “Mistisizmin Ana Hatları”, “Melamilik ve Bektaşilik”, “Tasavvuf Felsefesi veya Gerçek Felsefe”, “Varlık Hakkında Ana Düşünceler” gibi eserleri, düşünce dünyasına katkıda bulunduğu birçok eseri ile beraber okuyucularındaki varoluşlarını sürdürmektedirler.