Menekşeli Bilinç

Nezihe Meriç
Menekşeli Bilinç Nezihe Meriç’in Bozbulanık ve Topal Koşma’dan sonra üçüncü öykü kitabı olarak 1965’te yayımlanmıştı. Toplu Öyküler I cildinde yer alan ve altı öyküden oluşan kitabın yıllar sonra ilk kez ayrı basımı yapılıyor. Bir söyleşisinde öyküyü “insanın bir ruh halinin, herhangi bir olay karşısındaki durumunun kısmetine düşen zaman içinde bir gülüşünün, bir davranışının ustaca makaslanıverişidir” diye tanımlayan Nezihe Meriç, yazınımızda geleneksel çizgiyle yenilikçi yönelişler arasında bir köprüdür. Konuşma dilinin rahatlığı içinde yalnızlıkları, iç daralmalarını ustalıkla dile getirdiği öykülerinde samimi bir incelikle sevgiye, iyimserliğe, umuda da yer açar.
Kitabın Konusu:
72 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

72 syf.
7/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
“Yazık oldu, yaşamı bu kadar anlamamalıydık.” sözü ile ilgimi çeken ve okumak istediğim yazar. Kitaptaki öykülerin hepsi kadına atfedilen basmakalıplara başkaldırıyor. Gelenek görenek faktörleri hep mi kadına işler, hep mi kadın uymak zorundadır sizin yıllar öncesi sığ düşüncelerinize? Aramızdan ayrıldığınızda ben sadece yedi yaşında okumayı yeni öğrenen bir kız çocuğuydum. Yaşamı anladığım ve sevemediğim bu noktadan bildiriyorum ki keşke var olsaydınız ve sizi daha çok okuma şansım olsaydı.
Menekşeli Bilinç
Menekşeli BilinçNezihe Meriç · Yapı Kredi Yayınları · 2019111 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
Açıkçası hiç beğenmedim. Öykülerden oluşuyor, kitap. Öyküler, benim içimi ısıtmadı ve havada kaldı. Sabah dolmuşta okudum ama ne anlatım olarak ne de içerik olarak beni hem içine almadı hemde havada kaldı, öyküler. Bir öğreticiliği olmadı, benim için. Okumak isteyenler için keyifli okumalar.
Menekşeli Bilinç
Menekşeli BilinçNezihe Meriç · Yapı Kredi Yayınları · 2019111 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
Hikayelerde kadınlar var .Altı çizilen, eğitimli, ayakları yere basan kadınlarla cahil kadınların çatışması bulunuyor. Hikâyeler özgürleşen kadın profilini yansıtırken cinselliğini yaşamayı seçen ve bundan korkmayan kadın profilleri,kadının karşı cinsi seçebilmesini işler. Cumhuriyetin ilk kadın öykü yazarı olan Nezihe Meriç “kadının birey olduğunu” vurgular.Öykülerindeki kadınlar seçimlerini kendileri yapar, dedikodularla hareket etmezler,dedikodulara kulak asmazlar ,erkek çapkınlığını kabul etmezler ,hayatın tam içindedirler.Çalışırlar,sosyaldirler,kendi hayatlarından kendileri sorumludur ve buna bağlı olarak “bu benim hayatım ,bu yalnızca beni ilgilendirir’’derler.Ne iyi ederler . Hikâyelerden biri olan Hışhışi Hançer ‘de Yunan tragedyalarında bulunan koro ve koronun vazifesi vardır. Kadının geleneğin buyurduklarından uzak toplumda birey olması ,var olması ve var olma çabasını anlatan öykülerdir.Bu çaba öykülerde en çok kimler tarafından yargılanıyor ya da bu var oluşu en çok kimler yadırgıyor ? Yine kadınlar!Öykülerde bir yandan kendini var eden kadınlar bir yandan bunu yargılayan diğer kadınlar bulunuyor.
Menekşeli Bilinç
Menekşeli BilinçNezihe Meriç · Yapı Kredi Yayınları · 2019111 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
İlk kez Nezihe Meriç kitabı okudum. Anladım ki eksikler hiç bitmiyor sadece görmezden geliniyo. Okur kimliğine leke sürdürmemeye çalışma. Ortamlarda havamıź eksilmesin çabaları !!! Kitap 6 öyküden oluşuyor. 1.Varım Diyorum İnanmalısınız Biz kızlar ne çok seviyoruz cesur kadın hikayesi dinlemeyi. (Dinlemeyi!!!!) 2.Menekşeli Bilinç Biz kadınlara bir eleştirim: Hayatlarımızdan memnun olmayıp hayatını dilediği gibi yasayan insanlara çamur atmayı ne çok seviyoruz. Menekşeleri sineklensin diye uğraşıp bitirmeye çalışırken özgürlükleri,kendimizi kandırdığımız hayatımızın kapılarını kapayoruz imrendiklerimize. 3.Giderek Daha Güçlü Bu bölüm baba Kapıcılar Kralı filmini amınsattı. Ne yani canım yalnız başına yaşayan bir kız apartmandaki bütün hatunların begendiği bir çocuğu eve getirdi diye kapısına dayanmak. Ne ayıp...(seni merak etmiştik kuzummm) Ilgıncar: kuşkirazı/ yabani kiraz 4.Hışhışi Hançer Siz çok muhterem mahalle sakinleri sıkıntınız nedir??? Namus! Namus! Namus! 5.Açar da Tutku Gülleri Açar Ah gençlik!!! Bazı yaşlı teyzeler zamanında yapamadıkları şeylerin acısını başka kızlardan çıkarıyor. Üzülüyorum yapmayın. 6.Sancılı Us Bizdedir. Yazılanlar tamamen benim yorumumdur. Kitabı çok sevdim aykirı kadınlar, dedikoducu komşular, yaşlı teyzeler, menapozdakiler.... ne ararsan var aslında bizler bu durumlarla her gün karşılaşıyoruz ama anlatamıyoruz.
Nezihe Meriç
Nezihe Meriç
Menekşeli Bilinç
Menekşeli BilinçNezihe Meriç · Yapı Kredi Yayınları · 2019111 okunma
72 syf.
9/10 puan verdi
Kadınların Gücü Üzerine Feminist Öyküler
Nezihe Meriç, Türk edebiyatının önemli kadın öykücülerinden birisidir. 1970'li yıllardaki siyasî savrulmaları öyküleştirmiş, kadın ve çocuk sorunlarına eğilmiş bir yazardır. Bu kitabında daha çok kadın sorunları üzerinden gidilmiş. Menekşeli Bilinçte altı öykü yer alıyor. •Varım Diyorum İnanmalısınız •Menekşeli Bilinç •Giderek Daha Güçlü •Hışhışi Hançer •Açar Da Tutku Gülleri Açar •Sancılı Us Bizdedir Öykülerdeki ana tema, kadınların kendilerini keşfetmesi ve feminist özelliklerinin farkına vararak koca delisi olmadan yaşamayı anlatması. Kendi ayakları üzerinde durmayı başaran kadınların hayatlarına istedikleri gibi yön verdiğini göstermiş yazar bize. Tabii el-alem denilen sevgili güruhların ağızlarının nasıl laf yaptığını da göstermiş! Konuşma dilinin rahatlığı içinde yalnızlıkları, iç daralmalarını ustalıkla dile getirmiş. Altmış beş sayfadan oluşan bu öykü kitabını tüm kadınların okumasını isterim. Sevgiler, Kitap delisi öğretmenn
Menekşeli Bilinç
Menekşeli BilinçNezihe Meriç · Yapı Kredi Yayınları · 2019111 okunma

Yazar Hakkında

Nezihe Meriç
Nezihe MeriçYazar · 33 kitap
Nezihe Meriç, Nezim, (d. 1925, Gemlik - ö. 18 Ağustos 2009, İstanbul), Türk yazar. Türk edebiyatının önemli kadın öykücülerinden birisidir. 1970'li yıllardaki siyasî savrulmaları öyküleştirmiş, kadın ve çocuk sorunlarına eğilmiş bir yazardır. 1925'te Gemlik'te dünyaya geldi. Çocukluğu Anadolu'nun değişik kentlernide geçti. Orta öğrenimini 1943'te Eskişehir Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okudu. Mezun olmadan, 1945'te öğrenimini yarıda bıraktı. Öğrenimi sırasında Verda Ün'den piyano dersleri almış olan Meriç, onbir sene boyunca (1945-1956) Heybeliada İlkokulu'nda müzik öğretmenliği görevinde bulundu. 1956 yılında yazar Salim Şengil ile evlendi. 1952 - 1972 yılları arasında Şengil'in çıkardığı Dost dergisi ve Dost Yayınları'nı yönetti. bu evlilikten Aslı adında bir kızı oldu. Nezihe Meriç'in ilk yazısı olan Ümit İstanbul Dergisi'nde 15 Şubat 1945'te N. Ufuk imzasıyla, ilk öyküsü Bir Şey ise Seçilmiş Hikayeler Dergisi'nde yayımlandı. Korsan Çıkmazı ile 1962 Türk Dil Kurumu, Bir Kara Derin Kuyu ile 1990 Sait Faik Armağanı, Yandırma ile 1998 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü, 2007'de ise Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nü aldı. Kanser tedavisi görmekte olan Meriç, 18 Ağustos 2009'da İstanbul, Etiler'deki evinde hayatını kaybetti. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.