Nisan 2022
Ötüken Yayınları
Ciltli

2025 11. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 07:49
Edebiyatımızdaki ilk siyasi roman kabul edilen Menfi kitabı oldukça akıcıydı. Bir iftira sonucu sürgünlere gönderilen Ekrem adlı bir genci ve bu sürgünün onun ailesi üzerindeki etkileri anlatılıyor. Dönemin istibdat koşullarına da oldukça eleştiriler getiren bu kitap, Hürriyetin, Özgürlüğün, Vatanperverliğin önemini bizlere gösteriyor.
Menfi – SürgünFazlı Necip · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025607 okunma
2025 73. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 10:56
İlk sayfalardaki diyaloglar sebebiyle kitaba önyargı ile başlamıştım. Çünkü Ekrem'in konuştuğu arkadaşı çok tek düze cevaplar veriyor ve beni sanki röportaj okuyormuşum gibi hissettiriyordu. O vakit
Bir Solgun Adam
Bir Solgun Adam
'a başlarken Menfi'nin güzel bir eser olacağını düşünmeyerek yarım bırakmıştım böylelikle. Fakat yarım bıraktığıma pişman oldum çünkü hakikaten temiz bir esermiş. Akıcı ve zengin yani. Tek eksi yönü Ekrem'in hayatının anlatıldığı ve sürgüne gönderildiği kısım bıçakla kesilmişcesine keskin ve aniydi bana göre. Böylelikle sanki kitap iki bölümden oluşuyormuş da bize tek bir parça olarak sunmuşlar gibime geldi. Ayrıca sürgüne gönderilmeyi hapis hayatı gibi sanardım hiç de öyle değilmiş. Gönderildiği şehirde yaşamına devam etti yani, bu beni şaşırttı doğrusu. Şu an için söyleyeceğim başka bir şey yok. Sadece şunu ekleyebilirim ki böyle kitaplar neden az okunuyor? Popülerlik elde etmediği için mi yoksa saçma sapan olay örgüsüyle oluşmadığı için mi?
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Mart 2025 00:00
İlk siyasi romanlardan biri sayılan Menfi (Sürgün), istibdat döneminden II. Meşrutiyete uzanan olayları bir ailenin gözünden anlatır. Değeri anlaşılamayan yazarlardan biri olan Fazlı Necip, bu eserinde istibdat dönemini çok sert dille eleştirmiştir. Bu siyasi dönem içine yazar, sefahet alemine düşkün bir gencin nasıl gerçek aşkı bulduğunu ve içindeki vatan sevgisini nasıl ortaya çıkardığını ve yaşadığı sürgün hayatını anlatır.
Edebiyatımızın ilk siyasi romanı
2026 37. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 09:46
Hikayenin ana teması siyasi meseleler gibi görünse de aslında tam olarak öyle denemez. Hırs, intikam, aşk, sürgün gibi birçok meseleyle hemhal olacaksınız bu hikayeyle birlikte. İkbal'in hırsı ve saplantısı, Ekrem'in hayallerinin elinden alınışı, Neşide'nin çaresizliği ve hepsini bertaraf edecek olan Meşrutiyet'in İlanı hikâyeyi merakla okunur hâle getiriyor. Eser, bu yönüyle sadece bir dönem anlatısı olmaktan çıkıp, insan doğasına dair sert ama gerçekçi bir tablo sunuyor. Hırsın insanı nasıl körleştirdiğini, aşkın nasıl yaraya dönüşebildiğini ve güç dengelerinin bireylerin hayatını nasıl altüst edebileceğini sade ama etkili bir şekilde hissettiriyor. Bu da kitabı sadece okunup geçilen değil, üzerine düşünülen bir eser hâline getiriyor. Tavsiye ederim.
Menfi
2024 32. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 19:06
İkinci Meşrutiyet sonrası kaleme alınan ve ilk siyasi roman özelliği olan menfi (sürgün) eseri ile karşınızdayım. Meşrutiyet dönemlerini, istibdat dönemini, jön Türkler, İttihat ve Terakkiyi de içine alan bir dönem kitabıdır. İttihatçıların gözünden bir meşrutiyet sevincini anlatan bir eserdir. Selanik ve İstanbul arasında geçen kitabımız gerek o dönemin özelliklerini kültürel yönlerini siyasi yönlerini , gündelik yaşamına da değinmiştir. Karakterimiz Ekrem anne tarafından zengin, baba tarafından yoksul bir aileden gelmektedir. Anne babası ayrı yaşamaktadır. Zengin olunca yalı hayatı olmazsa olmaz tabii. Ekrem İstanbul'da okumaktadır. Okulu bitince tekrardan Selanik'e ailesinin yanına dönmektedir. Asıl amacı ailesinden Avrupa'ya gidip oraları gezmek, Paris'in sefahat alemlerini yaşamak için izin istemek için gitmektedir. Ve bu izin işi de beklenmedik olaylara sebebiyet vermektedir. Üvey annesi İkbal Hanım'ın bir yandan Ekrem'e olan sevgisi, bir yandan da ortalığı karıştırmasıyla olaylar zinciri gelişmektedir. Öz annesi İsmet Hanım, evlendirmeye çalıştığı teyzesinin kızı olan Neşide ile arasında gidip gelmeye çalışan Ekrem'in macerasını okuyor olacağız. Bu maceraya bir de sürgün hayatı da eklenince bizleri neler bekliyor olacak? İyi okumalar diliyorum.
2021 77. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2021 00:07
Türk edebiyatımızın ilk siyasi kitabı niteliğini taşıyan kitabımız “menfi” Kitabımızın ana karakteri Ekrem.Ekrem,iyi bir lisede öğrenim hayatı görmüş ve bundan sonraki hayatını da yurt dışında devam ettirmek isteyen bir genç. Ekrem’in annesi ve babası ayrıdır.Bu nedenle Ekrem’in hayatı bir tık zordur.Çünkü annesi onu Neşide isimli yeğeniyle evlendirmek ister fakat Ekrem o kızla evlenmek istemez ve yurt dışı planlara yapmaya çalışır. İş bankasının Türk edebiyatı klasiklerini çok severek okuyorum ve bütün seriyi tamamlamaya çalışıyorum .Size de iyi okumalar
2021 23. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2021 23:46
Eserin bugün bile okunma sayısına bakınca henüz kimilerince keşfedilmemiş olduğu açıkça görülmektedir. Bir romandan fazlası olan bu eserin gerekli kıymeti en azından burada göreceğine şüphe yoktur.
MENFİ'nin Ardından...
2020 33. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 22:57
Dün geceden bu saatlere kadar düzensiz aralıklarla okumak durumunda kalmama rağmen istekli bir merak duygusuyla her fırsatta başına üşüştüğüm kitap. Aslında ilk başta hatta neredeyse sonlara kadar bir aileyi aynı ailenin yıkılışını ardından yola devam edenlerin hırsları amaçları arasında kalmış okula diye yollanıp yıllarca anne baba sevgisinden uzak ama belli bir zamandan sonra zengin Bir öğrenci ardından iyi tahsili bir bey olmuş Ekrem 'İn 2. Meşrutiyet dönemine hazırlanan Selanik' te aşkla korkunç bir ihtirasla ona sevdalanan analığı yüzünden başına gelenler ve en nihayetinde kendisini sürgünde bulmasına sebep olan olaylar dizisinde savruluşunu anlatan roman ufak bir araştırmadan sonra edindiğim bilgiye göre istibdat havasını ve Meşrutiyet 'e giden yolu anlatan dönemin ilk siyasi romanlarındanmış. İlk başlarda Ekrem kişisine karlı derin bir sevgi beslememekle beraber daha sonralarda üzülmüş yer yer acımış olarak buldum kendimi. Avrupa'daki hayata olan merakı için birden çok yalana başvurmasına rağmen başka memleketlerde yaşaması için gerekli meblağı zengin Hüsrev Bey in kızı olan annesinden koparamayınca kader bu ya; tam aşkın saadetine kavuştum derken sürgün edilerek Avrupa ya gidişinin hikayesini okumanızı öneririm... Şimdiden iyi okumalar...
Fazlı Necip
Fazlı Necip
Menfi – Sürgün
Menfi – Sürgün
Fazlı Necip-Menfi
2025 6. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 13:09
Fazlı Necip’in kalemine ve üslubuna alıştığımdan olabilir, kitap çok akıcıydı. II.Meşrutiyet’in ilanına kadar geçen istibdat döneminde alafranga bir tip olan Ekrem’in, üvey annesinin ihbarı sonucunda siyasi bir suçluya dönüşüp sürgün edilmesi ve Avrupa’ya kaçması romanın temel konusunu oluşturuyor. Ara Nesil yazarlarının Hürriyetperver gençliğinin prototipinin vücut bulduğu Ekrem’in, alafranga bir hayat arzusundan vatanperver bir hayat tarzına dönüşü ve İttihat ve Terakki’ye katılışı; bireyin değişimi ve dönüşümü üzerinden ele alınmıştır.
Alıntı
2023 28. kitabı
Okunma: 16 Mart 2023 21:35
Meşrutiyet ile gelen istibdattan kurtuluş. Darısı bu sene yeni istibdattan kurtulmaya. Şimdiki zamanla karşılaştırmadan okumak çok zor. Gelecek seçim öncesi herkesin okumasını isterim. Keyifli okumalar :)

Fazlı NecipYazar · 9 kitap
Doğum Tarihi - Selanik 1863 Selanik Duyun-u Umumiye İdaresi’nde çalışan Abdurrahman Nafiz Efendinin oğludur. Fazlı Necip 18 yaşındayken "Asır" adlı bir gazete çıkarmak istiyordu. Babası Selanik Valisi Mustafa Zihni Paşa’ya gitti. Ama istibdat döneminde bir yayın organına sahip olmak pek kolay değildi. Valilik ile Dahiliye Nazırlığı arasında yazışma tam 32 ay sürdü. "Asır" 19 Ağustos 1895’te ilk sayısını çıkardı. Selanik’te Hamidiye Matbaası’nda basıldı. Pazartesi ve perşembe, haftada iki gün yayınlanıyordu. Gazetede iki kişi çalışıyordu; Fazlı Necip ve Ahmet Atıf adında serbest çalışan bir muhabir. Fazlı Necip tecrübeliydi; daha önce Gonca-i Edeb Dergisi’nde makaleleri çıkmıştı. Bu derginin sahibi Osman Tevfik Efendi, gazeteci Ahmet Emin Yalman’ın babasıydı. Fazlı Necip gazeteciliği öğrendiği bu ailenin damadı oldu. Osman Tevfik’in kardeşi Abdurrahman Nafiz’in kızı Rebia ile evlendi. İki çocukları oldu: Mustafa Necip (Bir) ve Meliha (Til). Fazlı Necip, "Temmuz Devrimi"nden sonra gazetenin adını "Yeni Asır" olarak değiştirdi. Bu arada İstanbul’daki Matbuat-ı Dahiliye Müdürlüğü’ne atandı. Gazeteyi halasının oğlu Abdurrahman Arif’e bıraktı. Bir çok roman çevirisi yaptı. "Arsen Lüpen" bunlardan en bilinenidir. Genelde polisiye çevirilerle ilgilendi. Külhani Enteller (Edipler) Jöntürkler den Cumhuriyete kadar İnkılap içinde geçen tarihi Zaman, Rumeli'yi Neden Kaybettik, Saraylarda Mecnunlar gibi eserleri basılmıştır. Roman haricinde eğitim ve öğretim amaçlı kitaplar yazdı. Türk edebiyatında "Mektubat" isimli eseri Cumhuriyet Tarihinin en mühim ediplerinden biri olarak kabul gördü. Mektubat, Beşir Fuad'ın ölümünden sonra yayınladığı onunla yaptığı mektuplaşmaları içeriyordu. Sinema alanında Ahmet Fehim'in yönettiği 1919 yapımı Binnaz isimli filmde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. 1922 yılında ise "İstanbul Perisi" isimli filmi yönetti. YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER İstanbul Perisi - 1922 DİĞER FİLMOGRAFİSİ Binnaz - 1919 .... Yardımcı Yönetmen