Puan vermedi
Mevlânâ Celâleddîn-i Rūmînin asırlara meydan okuyan eseri Mesnevi, insan ruhunun derinliklerine ince ince işleyen eşsiz bir yolculuktur. Dünyevi heveslerden kurtulmanın çıkmazında insanın kendini bulma cenderesini aktaran bu eser, aşkın ve hakikatin arayışında bir rehber niteliğindedir. Mesnevi, ruhun şifasıdır. Yazıldığı dönemin ötesine ışık tutan, Allah aşkını esas almış ve O'nun sırlarına erişmek için adım adım izlenen sabrın ve bilgeliğin yoludur. İlk kelimesinden itibaren her bir satırında okurun heybesine birçok nasihat bırakır. Kapısını araladığı gönül bahçesine, yer açtığı sofrasına davet eder.
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Dokuz Yayınları · 20254,241 okunma
·2070 syf.·
2018 48. kitabı
Okudum,okudum, okudum.... her günüme eşlik etti uzun zamandır... Bazen mutlu anlarımda bazen sıkıntılı anlarımda bazen gece uykudan uyanıp, bazen uyku tutmadığında, bazen bir sohbet esnasında çıkarıp, çevirip sayfaları okudum. Mana aradım yaşadıklarıma bazen Mesnevi'nin içinde, bazen de mana çıkardım yaşadıklarımdan Mesnevi'den... Eksik olduğumu değil hiç tamamlanamayacağımın korkusunu yaşadım bazen. İnsan olduğumu değil iyi bir insan olamayacağımın korkusunu da tabi. Vicdanımla çok yalnız bıraktı beni, hatalarımla çok yüzleştirdi. Doğru bildiklerimden şüphe ettirdi çoğu zaman da.. Ama hep yol gösterdi okuduğum her kelime her cümle. Okudukça şanslı hissettirdi bana kendimi. Cesaret edememiştim başta okumaya çünkü. ya anlamazsam diye ya anlayıp ders çıkarmazsam diye. Yanlış yaşanmışlıklara en doğru dokunuşlar var her kelimesinde.. Hele de inanan biriysen Yüce Allah'ın varlığına. Okudum bitirdim ama; her anımda dönüp açıp sayfaları unutmamak ve her an hatırlamak için okumaya devam edeceğim. Derinlemesine ve hassasiyetle tercümesini yapan merhum Şefik CAN' a Allah'tan rahmet diliyorum. Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi eksik etmeyin hayatınızdan.
Mesnevi Tercümesi (6 Cilt Takım)Mevlana Celaleddin-i Rumi · Ötüken Neşriyat · 20254,241 okunma
Mevlana Kadın Düşmanlığı, Mesnevi Şirki
2025 3. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 21:38
Mesneviyi daha önceden kesit kesit okudum. Aktif olarak sınav senesinde olduğum için yeniden sil baştan başlamak istemedim zamanında aldığım notlarla bu incelemeyi yazacak, mesneviyi dini kitap
Din
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Panama Yayıncılık · 20134,241 okunma
Neye inanmalı?
2020 1. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2020 22:08
Uzun zamandır inceleme yazmamış olmanın acemiliğini çekiyorum şu an. Yazım, anlatım, ifade zorluğu ya da yanlışlığı yaparsam affola :) Öncelikle aslında Mesnevî incelemesi yazmayı düşünmüyordum ama
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Yeni Şafak Kültür Yayınları · 20044,241 okunma
Dersleri hayatımda uygulayabilmek dileğiyle.
·2070 syf.··
2020 19. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2020 14:14
Merhaba sevgili okur, 2070 sayfa ve altı ciltten oluşan Mesnevî’yi, 20 Ekim 2019’da okumaya başlamışım. Günde yaklaşık on ile yirmi sayfa arasında okuyarak ilerledim ve 17 Nisan 2020’de bitirdim
Din
·2018 syf.··
2025 69. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2025 22:59
Mesnevi derin büyük bir deryadır. Okurken geliştiğinizi, yenilendiğinizi, arındığınızı fark edeceksiniz. Mevlana'nın Mesnevi'si, mistik şiirin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu eser, insanın manevi yolculuğunu, sevgi ve Allah'a olan yaklaşımını hakkında derin felsefi düşünceler içeriyor. Mevlana'nın sözleri, insanın iç dünyasına dokunuyor ve ruhani gelişimimizde bize rehberlik ediyor. Mesnevi, sadece bir kitap değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesi ve yol haritasıdır. Mevlana’nın düşüncelerini, yazılarını eleştirmek bize düşmez elbette. Onu bütün dünya tanımış ve kabul etmiş. Benim söyleyeceğim tek şey olabilir o da; Mesnevii okuyan herkesin, gururdan, kibirden, büyüklük saplantısından arınacağıdır. Abdurrahman Cami’nin dediği gibi “O peygamber değildir, fakat kitabı vardır.” Şefik Can, güzel bir yöntemle mesnevi içine konularla ilgili hikayeleri yerleştirmiş ve okuma zevki ve akıcılığı katmış. Ayrıca tercümeden kaynaklanan bir durum mudur bilmiyorum fakat, hikayelerin içinde ...ülkesinin Padişahı, ya da Yahudi Padişahı gibi kavramlar kullanılmış. Padişahlık kavramı Osmanlılarda kullanılan bir hükümdarlık ismi, başka ülkelerde kullanılmıyor, bu yüzden merakımı çeken bir yön oldu. Mesnevi’de padişahlar, dervişler, sıradan insanlar ve hayvanlar üzerinden anlatılan hikâyeler yer alıyor. Bu hikâyeler semboliktir; her birinin ardında derin bir anlam ve ibret vardır. İnsanın kendini tanımasına, ahlâkını güzelleştirmesine ve manevi olgunluğa ulaşmasına rehberlik eden bir eserdir. Açıkçası her kitaplıkta bulunması gereken bir başyapıt.
2020 153. kitabı
Bir kitab insanı dinlendiriyorsa ve anlatmak istediği duygu ve düşünceyi okuyucuya iyice yansıtabiliyorsa bence o kitab çok güzel bir kitabtır benim içinde mesnevi çok güzel bir kitabdır her cümlenin altını çizerek okudum ve aslında hani derlerya insana yol gösteren kitablar hangileri diye mesnevî gösterebilirim sanki hikayeler bölünmeyip daha derli toplu yazılsa hikayeleri okurken kafam karışmazdı diye düşünüyorum islamı merak edenler ve yaşamak isteyenler mevlanayı mesnevîyi okusunlar çok güzel sözler ve muhteşem bir kişisel gelişim kitabı belkide konu muhteşem olunca kitabta muhteşem oluyordur
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Kırkambar Yayınları · 20184,241 okunma
2021 16. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 01:43
Mevlana, muazzam bir yaşam bilgini. Daha önce bunu kavrayamıyordum. Ama son dönem de Alman Romantizm'ine karışmış Doğu Mistisizm'ini keşfettikten sonra Buddha dan başlayarak sufilerin yaşama dair algılarını keşfe çıktım. Sufiliğin algılandığın dan çok daha farklı ve değerli bir yapıya sahip olduğunu gördüm.
Felsefe
Mesnevi-i ŞerifMevlana Celaleddin-i Rumi · Sufi Kitap Yayınları · 20184,241 okunma
Puan vermedi
Bir Sevgili âşıkına sordu.. Beni mi çok seviyorsun, kendini mi..? Âşıkı şöyle cevap verdi.. Ben kendimden ölmüşüm, Seninle diriyim..! Kendimden, kendi varlığımdan, kendi sıfatlarımdan geçmişim..! Yok olmuşum, Seninle dirilmişim..! Kendi bilgimi unutmuşum..! Senin bilgin ile bilgin olmuşum..! Kendi gücümü, kuvvetimi hatırdan çıkarmışım..! Senin gücünle güçlenmişim..! Kendimi seversem, Seni sevmiş olurum..! Seni seversem, kendimi sevmiş sayılırım..! Sıfatlarıma bürünüp halka görün..! Seni gören beni görmüş olur..! Seninle buluşmak isteyen.. Seninle buluşan, benimle buluşmuştur, demiştir..!
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Doğan Kitap · 20154,241 okunma
2019 33. kitabı
Gerçek aşk ne idi, biz ne yaşıyoruz. Menfaatler üzerine kurulmuş bir yalanı mı? ALLAH'IN bize helal kıldığı bir aşkı mı? İşte burası çok karışık. İstemeden de olsa günaha giriyoruz. Zor bu işler. Ama sözlere kanma. Ağlayışlara aşk cümlelerine seni seviyorum laflarına bakma. Sen gönlü güzel olana. Kalbi temiz olana. Yüzünde nur olana bak. İşte o zaman bulacaksın gerçeğini. Okuyun arkadaşlar bilginiz olsun. Tavsiye ediyorum mutlaka bir göz atmalısınız. AŞIKLARA HER NEFESTE BİR YANIŞ VAR...
Mesnevi Aşk ŞeriatıMevlana Celaleddin-i Rumi · Gece Kitaplığı · 20184,241 okunma

Mevlana Celaleddin-i RumiYazar · 122 kitap
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi'nin Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında 'Bilginlerin Sultânı' ünvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur. Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh'den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü'I-Ulemâ 1212 veya 1213 yıllarında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte Belh'den ayrıldı. Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur şehrinde tanınmış mutasavvıf Feridüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına rağmen Feridüddin Attar'ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır. Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kufe yolu ile Kâ'be'ye hareket etti. Hac farizasını yerine getirdikten sonra, dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldiler. Karaman'da Subaşı Emir Musâ'nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler. 1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'/-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna'nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Alim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi. Bu yıllarda Anadolu'nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi. Konya'da bu devletin baş şehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkarlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubâd idi. Alâeddin Keykubâd Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi. Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni ikametlerine tahsis ettiler. Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı'ndaki bugünkü yerine defnolundu. Sultânü'I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna'nın çevresinde toplandılar. Mevlâna'yı babasının tek varisi olarak gördüler. Gerçekten de Mevlâna büyük bir ilim ve din bilgini olmuş, İplikçi Medresesi'nde vaazlar veriyordu. Vaazları kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşıyordu. Mevlâna 15 Kasım 1244 yılında Şems-i Tebrizi ile karşılaştı. Mevlâna Şems'de 'mutlak kemâlin varlığını' cemalinde de 'Tanrı nurlarını' görmüştü. Ancak beraberlikleri uzun sürmedi. Şems aniden öldü. Mevlâna Şems'in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. Daha sonraki yıllarda Selâhaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizi'nin yerini doldurmaya çalıştılar.