Mesnevi'den Seçmeler

Mevlana Celaleddin-i Rumi
Bugün için okunması gerken metinlerin başında hiç şüphesiz kiMevlana'nın ölümsüz eseri Mesnevi gelmektedir. Çünkü Mesnevi her yaştan insana, tüm yönleriyle hayatı, iyiliği, kötülüğü ve erdemli olmayı öğretmektedir. Mesnevi'de yer alan hikayeler, bize binlerce yılın birikimiyle zenginleşmiş dersler sunmakta, zaman zaman hayvanlar aracılığıyla da olsa hayatın acı gerçeklerini anlatmaktadır. İnsanın çok bilinmeyenli bir probleme dönüştüğü şu zamanda, bu çalışmanın bilhassa genç nesillere yeni ufuklar kazandıracağına inanıyor, ahlak, erdem ve sevgi gibi günümüz insanlarına hayli uzak kalan bu terimlerin, bugünkü ve bundan sonraki kuşaklarda yenidenhayat bulmasını umut ediyoruz.
140 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2000
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Mevlana ve Buda
120 syf.
8/10 puan verdi
Mevlana gerçekten nasıl biriydi? İyi mi yoksa kötü mü? Allah'a şirk koştu mu? İnsanlara zararı oldu mu? Bu incelemede Mevlana'nın hayatı ve kişiliği üzerine konuşmayacağım. Kitap
Mesnevi'den Seçme Hikayeler
Mesnevi'den Seçme HikayelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Bordo Siyah Yayınları · 20063,465 okunma
Gel...
224 syf.
7/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Mesnevi kelimelere sığmayacak bir eser... Adeta bizi silkeleyen mükemmel bir hazine. Bugün kendim için veye öte dünyam için ne yaptım? Her okuyuşta kendimizi sorgulamaya iten bir eser. Öyle fâniyiz öyle yüzeyseliz ki acınacak haldeyiz ve farketmek şöyle dursun bizde o akışın bir parçası haline geldik. Silkin ey insanoğlu! Kendine gel ruhun aç onu besle. Okuyunca diyorsun ki" ya ben hem körüm hem nankörüm ne çok zenginim farkında bile değilim. Dilim şükürden habersiz, bedenim dünyevi telaşla içerisinde mitap..." Gel ne olursan ol yine gel... Okuyun ruhunuz dinlensin.
Mesnevi'den Seçmeler
Mesnevi'den SeçmelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Anonim Yayıncılık · 20123,465 okunma
daha kısa da olsa YENİDEN...
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitapta, Mevlana'nın din ve tasavvuf konularındaki görüşlerini içeren en büyük eseri olan Mesnevi'sinden alıntılar ; kısa ve öğüt verici (seçilen hikayelerin bazıları ilkokul-orta okul düzeyinde diyebileceğim ) hikayeler okuyacaksınız. İyi okumalar.
Mesnevi'den Seçme Hikayeler
Mesnevi'den Seçme HikayelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Bordo Siyah Yayınları · 20063,465 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Mevlana çok büyük bir mutasavvıf ve Mesnevi de gerçekten çok huzur verici bir kitap kısa hikayeler akıcı zevkle okunacak bir kitap olmuş (iğne yarasına dayan ki düşmanın iğnesinden kurtulasın.)
Mesnevi'den Seçme Öyküler
Mesnevi'den Seçme ÖykülerMevlana Celaleddin-i Rumi · İskele Yayıncılık · 20183,465 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Tasavvuf düşüncesi ile değişik yönleri dile getirip ilahi sevgiyi yansıtıyor.Belki kitabın içerisinde anlatılan kısa hikayeleri kendi hayatımızda bizzat yaşamış veya çevremizde bir başkaları yaşarken tanık olabiliriz.. ......Sevgide güneş gibi ol, .......Dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, .......Hataları örtmede gece gibi ol, .......Tevazuda toprak gibi ol, .......Öfkede ölü gibi ol, .......Her ne olursan ol, .......Ya olduğun gibi görün, .......Ya göründüğün gibi ol.
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mesnevi'den Seçmeler
Mesnevi'den SeçmelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Karanfil Yayınları · 20153,465 okunma
'' MESNEVİ'DEN SEÇME HİKAYELER '' MEVLANA
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kitabın Adı:
Mesnevi’den Seçme Hikayeler
Mesnevi’den Seçme Hikayeler
Kitabın Yazarı:
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Tür: Hikayeler Mevlana, eserinde birçok hikâye anlatmıştır. Her akla hitap eden bu hikâyelerde sandıklar dolusu saklı hazine diyeceğimiz birçok öğütler yer almaktadır. Mesnevi’nin içinde toplumsal, felsefî, ahlakî, dinî, aşk ile ilgili ibret verici hikâyeler bulunmaktadır. Mevlânâ, Mesnevi’nde, kıssadan hisse çıkarmaya dayanan anlatımını; hikâye ve fabllarla desteklemiştir. Öğüt verme amacı güden Mesnevi; barındırdığı hikâye, atasözü ve deyimlerle kültürümüzün önemli hazinelerinden olmuştur.
Mesnevi’den Seçme Hikayeler
Mesnevi’den Seçme HikayelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Bilge Kültür Sanat - Klasikler · 20183,465 okunma
140 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Mesnevi'yi ilk olarak okuduğum da sanırım 15 ya da 16 yaşlarındaydım.Şimdi ona inceleme yazmadığımı fark edince bu kitap vesilesiyle onun hakkında ki görüşlerimi de belirtmek istedim.Bu zamana kadar okurken en çok zorlandığım kitaptı. Anlamak istiyordum neticede 750 yıllık bir tasavvuf,felsefe,sunum. Dili o kadar ağır geldi ki bırakmak istedim, yaşım henüz gelmemiş diye düşündüm :) Sonrasında yanıma defter alıp anlamını bilmediğim kelimeleri yazdım ve sözlükten bulup tekrar,tekrar okudum. 800 sayfa boyunca kendimi araştırmacı gibi hissettim çünkü sık sık durup ya sözlüğe bakıyordum,ya internet'ten sözü edilen hikayenin tam anlamını araştırıyordum :) Zamanla kitaba bağlandım diyebilirim,bu yaptıklarım bana zor gelmiyor hatta çok zevk alıyordum çünkü anlatılanlar o kadar güzel geliyordu ki bir kitabın ilk defa bana bu kadar çok şey kattığını hissediyordum. Ruh'un kullanım kılavuzu gibiydi okuma sürecim yaklaşık 4 ay sürdü.Bittiğinde hem gurur duydum kendimle, hem de alışkanlıklardan ayrılmanın hüznü vardı. :) Mesnevi benim için bir kitaptan daha ötedir.Halen tam olarak ''Şunu anlatıyor,bunu demek istemiş'' gibi cümlelerim yok hakkında. Şuan incelemesini yazmış olduğum ''Mesnevi'den seçmeler'' kitabına gelecek olursak da yine derinliğini koruyor,anlattıklarıyla. Ama en azından okuması ve anlaması çok daha kolay. Mesnevi'yi merak edenler ilk olarak bu kitapla başlayabilir :)
Mesnevi'den Seçmeler
Mesnevi'den SeçmelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Beyan Yayınları · 20133,465 okunma
183 syf.
·
Puan vermedi
Kısa hikayelerden oluşan bu eser. Her birer hikayesi insana birer ders vermektedir. Çocukları ise hayat konusunda aydınlatacaktır. Çocuklarımızı, kitaplarla tanıştıralım
Mevlânâ Mesnevi'nden Seçmeler
Mevlânâ Mesnevi'nden SeçmelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Kum Saati Yayınları · 03,465 okunma
304 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Hikayeler kısa bir şekilde sizi aydınlatacak hoşça şeylerden bahsediyor. Kitabı beğendim yirmiye yakın beğendiğim çok güzel hikayeler var en beğendiğim ise 'Üç öğüt ' hikayesiydi. Fakat kitabı okuduğumda aynı hikayelerin sadece kelime farklarıyla tekrar yazılması sıktı dikkat edilmesi gereken bir konu, bunu okurken fark edersiniz. 300 sayfalık bir kitap fakat çabucak bitiyor altını çizerek okuduğum çok güzel sözler var. Bilmediğim kelimeleri ise anlamlarına bakarak öğrenmiş oldum. Tavsiye ederim.
Mesnevi'den Hikayeler
Mesnevi'den HikayelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Timaş Yayınları · 20123,465 okunma
280 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mesnevi'de geçen hikayelerden esinlenerek yazılmıştır... Yazarın amacın bizlere bir öğüt veya her hikayeden payımıza düşeni almamız gerektiğini dile getirmiştir, Gerçekten de her hikaye ders ve ders niteliği taşıyan ve bizlerinde onlardan kendimize pay almamızı her şekilde dile getirmiştir....
Mesnevi'den Seçmeler
Mesnevi'den SeçmelerMevlana Celaleddin-i Rumi · Ötüken Neşriyat · 20173,465 okunma

Yazar Hakkında

Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlana Celaleddin-i RumiYazar · 122 kitap
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi'nin Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında 'Bilginlerin Sultânı' ünvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur. Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh'den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü'I-Ulemâ 1212 veya 1213 yıllarında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte Belh'den ayrıldı. Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur şehrinde tanınmış mutasavvıf Feridüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına rağmen Feridüddin Attar'ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır. Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kufe yolu ile Kâ'be'ye hareket etti. Hac farizasını yerine getirdikten sonra, dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldiler. Karaman'da Subaşı Emir Musâ'nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler. 1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'/-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna'nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Alim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi. Bu yıllarda Anadolu'nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi. Konya'da bu devletin baş şehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkarlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubâd idi. Alâeddin Keykubâd Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi. Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni ikametlerine tahsis ettiler. Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı'ndaki bugünkü yerine defnolundu. Sultânü'I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna'nın çevresinde toplandılar. Mevlâna'yı babasının tek varisi olarak gördüler. Gerçekten de Mevlâna büyük bir ilim ve din bilgini olmuş, İplikçi Medresesi'nde vaazlar veriyordu. Vaazları kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşıyordu. Mevlâna 15 Kasım 1244 yılında Şems-i Tebrizi ile karşılaştı. Mevlâna Şems'de 'mutlak kemâlin varlığını' cemalinde de 'Tanrı nurlarını' görmüştü. Ancak beraberlikleri uzun sürmedi. Şems aniden öldü. Mevlâna Şems'in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. Daha sonraki yıllarda Selâhaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizi'nin yerini doldurmaya çalıştılar.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.