Mesnevi Şerif Mevlâna, yaşadığı dönemde “Bizden sonra Mesnevî şeyhlik edecek ve arayanlara doğru yolu gösterecek; onları yönetecek ve onlara önderlik edecektir” demişti. Bu sözden alınan ilham ile, Mesnevî tarih boyunca birçok tercüme ve şerhe konu olmuştur. Süleyman Mehmed Nahîfî (ö.1738) Mevlevîlerin elkitabı olan bu eseri, aynı aruz vezninde manzum olarak tamamını tercüme eden ilk kişidir. Bu çalışma ise, onun bu tercümesinin Âmil Çelebioğlu tarafından yapılan sadeleştirilmiş metnini ihtiva etmektedir. “Bin yıllık Türk kültür tarihinin en büyük simalarından biri olan Mevlânâ (öl. 672/1273) büyük bir âlim, derin bir sûfî ve iyi bir şairdir. Anadolu’da halkın en sıkıntılı dönemlerinde Allah’ın lütfu olarak ortaya çıkıp halkın birlik ve beraberliğini sağlamış, kaynaşma ve birleşmesini temin etmiş sorumlu ve duyarlı bir insandır. O, aynanın güneşi aksettirmesi gibi pınarından içtiği sevgiyi bizlere aksettirmiş; muhabbeti, insan sevgisini, affı, merhameti, inanmayı, bağlanmayı, gönlü bu haz ile temizlemeyi kucak kucak sunmuştur. Onun bu olumlu katkıları tüm zamanlara hitap eden Mesnevîsiyle hâlâ devam etmektedir. Hayatın sırlarını barındıran bu büyük Farsça manzum eserin birçok Türkçe tercüme ve şerhi vardır. Tercümelerden biri olan 18. yüzyıl şairlerinden Süleyman Nahîfî (1151/1738-39)’nin manzum tercümesini Prof. Dr. Âmil Çelebioğlu bugünkü alfabeye aktararak istifadeye sunmuştur.” -Prof.Dr. Nihat Öztoprak
Yazar:
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Çevirmen:
Süleyman Nahifi
Süleyman Nahifi
Tahmini Okuma Süresi: 22 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 800İlk Yayın Tarihi: 2015Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9789752635579Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
2070 syf.
10/10 puan verdi
Okudum,okudum, okudum.... her günüme eşlik etti uzun zamandır... Bazen mutlu anlarımda bazen sıkıntılı anlarımda bazen gece uykudan uyanıp, bazen uyku tutmadığında, bazen bir sohbet esnasında çıkarıp, çevirip sayfaları okudum. Mana aradım yaşadıklarıma bazen Mesnevi'nin içinde, bazen de mana çıkardım yaşadıklarımdan Mesnevi'den... Eksik olduğumu değil hiç tamamlanamayacağımın korkusunu yaşadım bazen. İnsan olduğumu değil iyi bir insan olamayacağımın korkusunu da tabi. Vicdanımla çok yalnız bıraktı beni, hatalarımla çok yüzleştirdi. Doğru bildiklerimden şüphe ettirdi çoğu zaman da.. Ama hep yol gösterdi okuduğum her kelime her cümle. Okudukça şanslı hissettirdi bana kendimi. Cesaret edememiştim başta okumaya çünkü. ya anlamazsam diye ya anlayıp ders çıkarmazsam diye. Yanlış yaşanmışlıklara en doğru dokunuşlar var her kelimesinde.. Hele de inanan biriysen Yüce Allah'ın varlığına. Okudum bitirdim ama; her anımda dönüp açıp sayfaları unutmamak ve her an hatırlamak için okumaya devam edeceğim. Derinlemesine ve hassasiyetle tercümesini yapan merhum Şefik CAN' a Allah'tan rahmet diliyorum. Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi eksik etmeyin hayatınızdan.
Mesnevi Tercümesi
Mesnevi TercümesiMevlana Celaleddin-i Rumi · Ötüken Neşriyat · 20213,476 okunma
Reklam
888 syf.
·
Puan vermedi
·
27 günde okudu
Neye inanmalı?
Uzun zamandır inceleme yazmamış olmanın acemiliğini çekiyorum şu an. Yazım, anlatım, ifade zorluğu ya da yanlışlığı yaparsam affola :) Öncelikle aslında Mesnevî incelemesi yazmayı düşünmüyordum ama en azından esere ya da düşünce tarzına bakış açımı ufak da olsa ifade etme ve farklı bir bakışla belki de biraz eleştirel yaklaşma ihtiyacı hissettim.
Mesnevi
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Yeni Şafak Kültür Yayınları · 20043,476 okunma
2070 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
732 günde okudu
Öyle bir eser ki, seveni de sevmeyeni de okur, her okuyan farklı şeyler duymaya başlar yüreğinde, kimisi masallar bunlar der, kimisi baştan başa şeriat yüklü, herkesin gözlüğü farklı tabii sizde bir okuyun bakalım neler hissedeceksiniz bu aşk yolculuğunda Türkiye Yazma Eserler Kurulu Başkanlığı Yayınlarından olan bu kitap özel kolleksiyondan tıpkı basım bir cilt, yani Farsça, diğeri de günümüz Türkçesine tercüme. Son derece şık ve kaliteli bir baskı.
Mesnevi
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Kaynak Kitaplığı · 20143,476 okunma
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kalpleri Gümbür Gümbür Eden 30 Bin Dize
Mesnevi Hz. Mevlana’nın büyük eseri. Mesnevi tarzında yazılmış hakikat çağlayanı. Ancak semboller ve gizli nüktelerle bezeli olduğu için şerhinden okumak müthiş bir derinlik katıyor. Elbette her şerhten değil mevcutların en anlaşılırı, müellifine en sadık açıklamaları Olan en iyi şerhten yani bu eserden okumayı tavsiye ederim. Çeviriden Mesnevi okumak epeyce anlamayı güçleştirir hatta yanlış anlamayı kolaylaştırır diyerek ve taliplilerine ısrarla okumalarını öneriyorum.
Mesnevi Şerhi - Tahir'ül Mevlevi
Mesnevi Şerhi - Tahir'ül MevleviMevlana Celaleddin-i Rumi · Şamil Yayınları · 20173,476 okunma
Reklam
800 syf.
·
Puan vermedi
Ne vakte kadar nefis çuvalında duracaksın? Alıcılarından gafil olma !
Mesnevi-i Şerif
Mesnevi-i Şerif
Bu altı köşeli kuyu(dünya)dan kurtulmadıkça Yusufu , kuyudan kim çıkarabilirdi? Tasavvuf deryasında bir damla olmak isteyen, bu deryada kulaç attıkça deryanın derinliğine inmek isteyen tüm okurlara önerimdir. Zahir olarak baktığımız her şeyin arkasında bir mananın olduğunu gösteren, binlerce ibretlik hikayeden, nasihatlerden, derslerden oluşan, kendimizi bilip tanımamıza yardımcı olan kıymetli bir eser. Kimden kaçıyorsun, kendinden mi? Ne imkansız şey! En güzeli Hakk'a teslim ve razı olmaktır.
Mesnevi-i Şerif
Mesnevi-i ŞerifMevlana Celaleddin-i Rumi · Sufi Kitap Yayınları · 20183,476 okunma
804 syf.
8/10 puan verdi
Mevlana'yı Mevlana yapan, herkesin okuması ve kitaplığında bulunması gereken harika bir eser olarak dikkat çekiyor. Farsça ve aruz ölçüsü kalıplarıyla kaleme alınan kallavi bir eser...Çünkü altı cilt ve 25618 beyitten oluşuyor. Dilin karmaşıklığına rağmen, eseri olabildiğinde sade buldum. Yani Türk romanları gibi bir yalınlık değil; lakin okuduğunuzu anlayıp o eserin derinliğine hakim olabiliyorsunuz. Didaktik ve sorgulatıcı özellikleri ağır basıyor. Konu olsrak açabilmem zor, çünkü Mevlana hayatın içindeki her şeyi eserine koymuş. Bunları ayetler, hadisler ve gerek kurgu gerek gerçek hikayeleriyle dokumuş. İnsanı iyisiyle, kötüsüyle, her yönüyle anlatmış. Varlık sorununa tüm derinliğiyle değinilmiş.
Mesnevi
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Doğan Kitap · 20153,476 okunma
800 syf.
·
Puan vermedi
·
32 günde okudu
Mevlana, muazzam bir yaşam bilgini. Daha önce bunu kavrayamıyordum. Ama son dönem de Alman Romantizm'ine karışmış Doğu Mistisizm'ini keşfettikten sonra Buddha dan başlayarak sufilerin yaşama dair algılarını keşfe çıktım. Sufiliğin algılandığın dan çok daha farklı ve değerli bir yapıya sahip olduğunu gördüm.
Mesnevi-i Şerif
Mesnevi-i ŞerifMevlana Celaleddin-i Rumi · Sufi Kitap Yayınları · 20183,476 okunma
911 syf.
·
Puan vermedi
Mevlana / Mesnevi-i Şerif
"Her ne kadar Şems sevdalısı olsamda, Mevlana'nında yeri başkadır bende ! Şeb-i Arus ! Mevlana'nın ilahi kaynağı ile buluştuğu gün. Bizlere göre ölüm, ona göre düğün. Hiç sorguladık mı acaba "yaşamak" nedir ? Biz neye göre yaşadığımızı idda ediyor, onlara ölü diyoruz ? Acaba her nefeste ölümü soluyan yaşamak adı altında, her gün ölümü yaşayan bizler olamaz mıyız ? Onlara neye göre ölü demekteyiz ? Görüntüleri, bedenleri artık burada olmadığı için mi ? Ya bizler görüntülerimize, bedenlerimize güvenerek mi yaşadığımızı idda ediyoruz. Mevlana'nın hatırına bu soruya düştüm. Üst bilinç olan Mevlana ölümü, düğün günü ilan etmişse, ya ölüm dediğim şey, bedeni öldürmeden bir çıkış yolu ise. Beden hala görünürde iken, anlaşılması gereken bir eşik ise. Mevlana, ölümü bize anlatıldığı gibi bir son olarak algılamamış ama bunu henüz bedene bağlı iken çözmüş. Bu sebeble ölümü, düğün olarak kabul etmiş. Geldik en büyük felsefemize ; Tasavvuf, Felsefe, Ezoterizm vs vs vs nerden bakarsak bakalım hepsi aynı cümleyi söylüyor "Bedeninize örülen etten duvarı aşın ama sakın ölmeyin " ! O zaman tefekkür zamanı, akıl bize boşa verilmedi ! Hikayeni ölmeden önce HATIRLAMALISIN ! Sahra çölü sırlıdır. Sahra'nın Gökkubbesi, kıymetli bir Gökkubbe. Sahra benim için önemli. Evvel ahirde verilen sözlerin tutulma yeri. Kuma bastığımda bedenimde ki dna titremişti ve o an hikayemi HATIRLADIM !
Mesnevi
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Araf Yayıncılık · 20133,476 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Kafka okur! Mesneviyi bilmezler…. Olsun,ben ikisini de okudum!
Biz kendimizi tamamıyla dünya işlerine verdik. Birçok isteklere, emellere düştük. Hep dünya için çalışıyoruz; servet, şöhret, yüksek mevki hırsıyla didinip duruyoruz. Bu yüzden de kederden, sıkıntıdan kurtulamıyoruz. Gamlardan, kederlerden kurtulmak için eşe, dosta sarıldık. Eğlencelere kapıldık. Ey def! Sen bizim şu hâlimize candan, gönülden feryat et! Ey ney sen de ağla, inle!
Mesnev-i Şerif
Mesnev-i ŞerifMevlana Celaleddin-i Rumi · Süre Yayınevi · 20003,476 okunma
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tasavvuf olmadan,Mevlana,Şems olmadan,Yunus Emre,Tapduk Emre,Ahmet Yesevi,Hacı Bektaş-ı Veli olmadan bir yaşamın sürdürülebileceğini mantığım asla kabul etmiyor.Hatta boş ve/veya eksik bir yaşamdır..Başucumda duran bir kitap..Okumakla bitmez,anlayıp,idrak edip hayata geçirmek gerek..Bu kitap bize şunu öğretiyor,"Allah bizimle olay diliyle konuşuyor"..Öğrendiğim her satırda kalbime inceden inen bir sızı oluyor nedense..Hatta çoğu zaman şuan içinde yaşadığım çağa ait olmadığımı hissederim.Bu his çoğu zaman beni yoklar ..Bu nedenle her şeyi okuyun mutlaka ama Mesnevi'siz olmaz!Yaradanı tanımadan,kendimizi,başımıza gelenleri bilmeden,hayatın nasıl'larını neden'lerini sorgulamadan,idrak etmeden,idrake varıp ta tefekkür etmeden,tefekküre dalıp ta tekamüle ermeden bu diyardan göçüp gitmek olmaz!..Baki bir idrakle yaşamayı salık veren büyük kitap,hayat rehberi...
Mesnevi
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Panama Yayıncılık · 20133,476 okunma
800 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mevlana Celaleddin Rumi Hazretlerinin bu muhteşem eserini kelimeler ile anlatmak mümkün değil. En yüksek gerçekleri hikmet diliyle vurgulayan ve içindeki hikayeleriyle insanı kendine çeken bir eser.
Mesnevi-i Şerif
Mesnevi-i ŞerifMevlana Celaleddin-i Rumi · Timaş Yayınları · 20143,476 okunma
1032 syf.
8/10 puan verdi
·
64 günde okudu
Dinle (Bişrev)
"Ömrümün özeti şu üç sözden ibarettir: Hamdım, piştim, yandım." Mevlânâ Mevlana Celaleddin Rumi, İslâm ve tasavvuf dünyasında tanınmış bir düşünce adamı ve Mevlevî yolunun öncüsüdür. “Rûmî” adı, Anadolu’ya yerleşip orada yaşadığı için (o dönemde Anadolu’ya “Diyarı-ı Rûm” deniliyor); “efendimiz” mânâsına gelen Mevlânâ ise, kendisine
Mesnevi
MesneviMevlana Celaleddin-i Rumi · Kırkambar Yayınları · 20183,476 okunma
Resim