Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar

Metin Altıok
9/10
45 Kişi
174
Okunma
54
Beğeni
1.101
Görüntülenme
Sevgili kızım, biriciğim; Uzun bir süredir sana mektup yazamadım. Nedenleri vardı. Aramızdaki kopukluk duygusal değil, bir iletişim kopukluğuydu. Senin için canımı bile verebileceğimden kuşkun olmasın. Özlemin taş gibi göğsümde duruyor. Düşlerime giriyorsun. Sokakta bir kız çocuğunun baba diye bağırması yüreğimi kanatıyor. Kaç zamandır bana baba demene hasretim. Bu yazı seninle birlikte geçirmeyi ne kadar isterdim bilemezsin. Ama olmadı, olamadı. Edebiyatımızın acıya kiracı şairi Metin Altıok'un, kızı Zeynep'ten çok uzaktayken ona yazdığı mektuplar sadece sevginin ve dindiremediği bir özlemin değil; onun şiirinin de aracısı. Altıok'un mektupları kâh Bingöl'den gönderiliyor, kâh İzmir'den, sevgili meleğine, biriciğine. Felsefe öğretmeni olarak atandığı Bingöl'den haberler verirken, iç dünyasının iniş çıkışlarını, sarsıntılarını, sitemlerini yine de en çok özlemini yazıyor Altıok. İçtenlikle yazıyor, ruhunu açıyor, onca uzaklıktan kızına ulaşmaya çalışıyor. Bu mektuplarda bir babanın duyguları, özlemleri olduğu kadar öldürülen Cavit Orhan Tuütengil'e ne oldu sorusu da, kendi yaptığı Kibele heykelciklerinin gözaltına alınışları veya Bingöl'ün yoksulluğu da var. Kısacası yalnız kalmış bir şairin dünyası. Şair Metin Altıok'un yanında, baba Metin Altıok'u da tanımak isteyenler için bu mektuplar eşsiz birer ipucu...
120 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

İnceleme Kitabın Kendisinden;
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Edebiyatımızın “acıya kiracı” şairi Metin Altıok'un, kızı Zeynep’ten çok uzaktayken ona yazdığı mektuplar sadece sev­ ginin ve dindiremediği bir özlemin değil; onun şiirinin de ara­ cısı. Altıok’un mektupları kâh Bingöl'den gönderiliyor, kâh İzmir'den, “sevgili meleğine, biriciğine.” Felsefe öğretmeni olarak atandığı Bingöl'den haberler verir­ ken, iç dünyasının iniş çıkışlarını, sarsıntılarını, sitemlerini yine de en çok özlemini yazıyor Altıok. İçtenlikle yazıyor, ruhunu açıyor, onca uzaklıktan kızına ulaşmaya çalışıyor. Bu mektuplarda bir babanın duyguları, özlemleri olduğu kadar öldürülen Cavit Orhan Tütengil’e ne oldu sorusu da, kendi yap­ tığı Kibele heykelciklerinin gözaltına alınışları veya Bingöl'ün yoksulluğu da var. Kısacası yalnız kalmış bir şairin dünyası. Şair Metin Altıok’un yanında, baba Metin Altıok'u da tanımak isteyenler için bu mektuplar eşsiz birer ipucu... SONDEYİŞ Dolaştım yıllardır şurda burda, Ucuz otellerde kaldım. İğne iplik taşıdım yanımda, Bir düzen tutturamadım. Kadınlar da oldu elbet yaşamımda, Biri hariç hepsini bağışladım. Sınadım kendimi karşılıklı acıyla, Ben hep ölüme ve aşka inandım. Bir şey var dokunur bana; Yüzüme uymayan iğreti adım.
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
Sevemedim!
120 syf.
·
Puan vermedi
Bazı babalar vardır ki kızlarını asla yalnız bırakmaz ama bazı babalar da vardır ki kız çocuğu diye onu küçümser, hayattan uzak bir biçimde, sadece evlensin, evine baksın diye yetiştirir ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir kötülüğü yapabilir. (Niye duyar kastın ki?) Ama şundan eminim ki iyi babaların sayısı daha çoktur. Benim babam da bunlardan birisi ve burayı okuyamayacak ama seni çok seviyorum baba iyi ki varsın. Her zaman yanımda olan, ne yaparsam yapayım beni destekleyen babam sen hep var ol. Gelelim kitaba; 'Bir Acıya Kiracı' şiir kitabını okudum ama sevemedim bu yüzden bir başka kitabını daha okuyayım dedim belki daha iyi anlarım ya da severim diye. Ne yazık ki, sevemedim. Ya da anlayamadım. Tek anladığım şey Metin Altıok'un çok iyi bir baba olması, kızından uzaktayken bile yanında olması, bu duyguyu o kadar iyi biliyorum ki. Metin Altıok seni sevemedim.(Lütfen vurmayın!)
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
115 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Sevgili kızım, biriciğim; Uzun bir süredir sana mektup yazamadım. Nedenleri vardı. Aramızdaki kopukluk duygusal değil, bir iletişim kopukluğuydu. Senin için canımı bile verebileceğimden kuşkun olmasın. Özlemin taş gibi göğsümde duruyor. Düşlerime giriyorsun. Sokakta bir kız çocuğunun “baba” diye bağırması yüreğimi kanatıyor. Kaç zamandır bana baba demene hasretim. Bu yazı seninle birlikte geçirmeyi ne kadar isterdim bilemezsin. Ama olmadı, olamadı.” Edebiyatımızın “acıya kiracı” şairi Metin Altıok’un, kızı Zeynep’ten çok uzaktayken ona yazdığı mektuplar sadece sevginin ve dindiremediği bir özlemin değil; onun şiirinin de aracısı. Altıok’un mektupları kâh Bingöl’den gönderiliyor, kâh İzmir’den, “sevgili meleğine, biriciğine.” Felsefe öğretmeni olarak atandığı Bingöl’den haberler verirken, iç dünyasının iniş çıkışlarını, sarsıntılarını, sitemlerini yine de en çok özlemini yazıyor Altıok. İçtenlikle yazıyor, ruhunu açıyor, onca uzaklıktan kızına ulaşmaya çalışıyor. Bu mektuplarda bir babanın duyguları, özlemleri olduğu kadar öldu¨ru¨len Cavit Orhan Tütengil’e ne oldu sorusu da, kendi yaptığı Kibele heykelciklerinin gözaltına alınışları veya Bingöl’ün yoksulluğu da var. Kısacası yalnız kalmış bir şairin dünyası. Şair Metin Altıok’un yanında, baba Metin Altıok’u da tanımak isteyenler için bu mektuplar eşsiz birer ipucu... iyi okumalar
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
“her şeyin üstünde sulusepken bir kar; bir aşkı delik deşik ediyordu/lar. bense inatla susuyordum ve kızımı seviyordum ekmek kadar diyen şair Metin Altıok'un kızıyım." Zeynep Altıok " Sevgili Meleğim; Seni ne kadar özledim bilemezsin. Hasretin canıma yetti. Bilmem gelecek günlere sensiz nasıl katlanacağım. Nazım Hikmet'in deyişiyle; hayatım elini içinden çektiğin bir eldiven gibi boşaldı. Yaşama sevincim kayboldu. Aramıza derya-deniz koydular ve beni senin yüzüne hasret bıraktılar. Veballeri büyüktür." Metin Altıok Uzağı yakın etmeye çalışan bir baba Metin Altıok.. Kızından uzak felsefe öğretmenliği yaptığı yıllarda, ona mektuplarıyla ulaşmış. Bu uzaklığı hissettirmemek için elinden geleni yazıya dökmüş.Yaptığı resim ve heykellerden de göndermiş küçük kızına.(İleride başına sorun açacak olan heykeller.) "Bir Acıya Kiracı" adlı şiir kitabıyla tanıştığım şairi, yazdığı mektuplarla da tanımak ayrı bir zevk verdi. Şair kimliği dışında bir baba olarak yazdıklarının verdiği hisle kitabı okumanın tadı bambaşka. Bir evlat, bir kız için ne büyük şans böyle bir babaya sahip olmak. Ayrıca ömrü boyunca ona anı bırakacağı bu sözler, duygu ve anlam dolu. Böyle babaların artmasını umuyorum. Keyifli okumalar.
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Merhaba 1K okurları! Hasreti bilir misiniz? Öyle iki aşık hasreti değil. İki sevgili hasreti. Nedir sevgili? Sevdiğin, özlediğin. Bir babanın evladına sevgisi hasreti doğurur bazen. Bir zamanlar mektuplar vardı. Uzakları yakın eden nâmeler. Hasretin yangınına bi nebze bile olsa sakinlik aramış, mektuplarını bulmuş çare diye. Bir şairin kızına yazdığı satırlarda hayatından da kesitler bulunuyor. Bazı sayfalarda görseller var. Metin beyin kızı Zeynep'e gönderdiği görseller. Uzun uzun yazmayacağım, çünkü hasreti hiç bir kelimeye sığdıramıyorum. Keyifli okumlarınız olsun..
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Bir baba ve kızının arasına giren yıkılası dağlar. Yollar kavuşturmaktan çok sanki ayırmak için var. Mevsim kış, koşullar zor, bir de yokluk var. Mektuplar, pulları özenle seçilen Mektuplar, iki yüreği bir eden Mektuplar, özlemle yollanıp gelen Mektuplar, dört gözle beklenen Metin Altıok'un hayat ile bağı biricik kızı Zeynep'tir adını sayıkladığı. Bingöl dağlarından çiçekleri var kurutup yolladığı. Teşhir amaçlı jandarmanın kız-erkek cesetlerini çırılçıplak soyması üzerine Metin Altıok'un yazdığı şiiridir içimin acıdığı. Yazılan mektuplarda Metin Altıok'un sevecen, özverili baba tarafını görmek güzeldi.
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Bir baba ne kadar uzağı yakınlaştırırsa kızını sevmek için, o kadar yakınlaştırmış kendisini. O yazmaktan nefret ettiği mektuplar ucunda Zeynep, ucunda hasret olunca ve başka çaresi olmayınca aralarındaki bağı korumak için; en sevdiği şey haline gelmiş. Eleştirmiş de Zeynep' i daha donanımlı hale gelmesi için İngilizce kitapları yollamış.Kısacası kızına uzanmak için mektupları kol eylemiş Metin ama maalesef o kol onları birlikte tatil yapmayı, Bostanlı boyunca sohbet ederek yürümelerini,kol kola, sağlayamamış. " Zeynep çiğim seni bilmem ama ben hayata karamsar bakıyorum ve bu karamsarlığın nedenleri gittikçe çoğalıyor. Çünkü her saati pislik ve kan,konserve kutusu, naylon poşet, şampuan; her saati gırtlağımızı zorlayan bir curuf yığını oldu şimdilerde yaşanan" Dilerim her çocuk, naif yürekli babanın ruhundan doğup,ondan feyz alır. Lütfen okuyun.
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
iyiki doğdun canım metin!
120 syf.
·
Puan vermedi
aslında kitabı okuma eylemini çoktan bitirmiştim fakat aklımda incelemesini eklemekte muhakkak vardı. sonrasında metin altıok'u bu vesileyle doğum gününde anmak istedim. evet, bugün "sivas'ı dökülmüş ülkenin" aldığı usta şairin doğum günü! bu durumla ilgili, metin altıok'un: "bilmem ki ne diyeyim! / tek sözcük yok örselenmemiş.." dizesi canlanıyor ruhumda. doğumuyla da ölümüyle de türkiye'de kendini sevgilerimizde üzüntülerimizde çokça hissettirdi. iyi ki doğmuş, iyiki onu; kitaplarıyla, dizeleriyle, cümlelerindeki hislerle tanıma fırsatını bize vermiş. canım metin iyiki doğmuş!. bu cümlelerimden sonra asıl konu olan kitap incelemesine geçmek istiyorum. kızı zeynep'e, öğretmenlik hayatında uğradığı şehirlerden hasret dolu dizelerini mektuplarında birleştirmiş ve bu vesileyle onu, az da olsa tanıma fırsatı sunmuş. daha sonrasında "işte bingöl denen bu berbat yerdeyim." cümlesiyle sürüldüğü memleketime, yaşadıkça orayı benimseyip " beni hâlâ şaşkınlığa düşüren şey bingöl'de gördüğüm şair muamelesiydi. o muameleyi başka hiç bir yerde görmedim." cümlesiyle artık orayı benimsediğini fark ediyor. bizlerde onu fazlasıyla benimsediğimizi fark ettik, meğer ölümüyle acıya kiracı olanlarmışız.. uzun lafın kısası mutlaka okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum. okumakla yetinmeyip metin altıok'u benimsemek gerek, başka türlü o haz alınamaz... iyiki doğdun canım metin, seni 53'ünde bizden kopardığını zanneden hayat bilsinki sen hâlâ bizimlesin ve bugünle beraber 81'ini deviren koca bir çınarsın! senin deyişinle: gözlerinden hasretle öperim! <3
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
METİN ALTIOK’tan ZEYNEP’e MEKTUPLAR Metin Altıok 14 Mart 1941’de İzmir Bergama’da doğmuş.1971’de Ankara ÜniversitesiDil be Tarih Coğrafya Fakültesi felsefe bölümünden mezun olmuş.1967’de Ankara
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Kızına hasret bir baba olarak okudukça duygulandığım, uzaklara daldığım, kahroldugum ve ağladığım...Duygularima tercüman olan şiirler... :(
Metin Altıok'tan Zeynep'e Mektuplar
Metin Altıok'tan Zeynep'e MektuplarMetin Altıok · Kırmızıkedi Yayınevi · 2013174 okunma

Yazar Hakkında

Metin Altıok
Metin AltıokYazar · 13 kitap
14 Mart 1940 tarihinde Bergama'da doğdu. Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Bingöl Lisesi'nde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve daha sonra sürgün olduğu Bingöl'ün Genç ilçesinde, ayrıca Karaman Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yaptı. İşçi Partisi üyesiydi. Sivas katliamından (2 Temmuz) ağır yaralı olarak kurtuldu ancak komadan çıkamayarak 9 Temmuz 1993'te Ankara'da vefat etti. Şiirleri 70'li yıllarda yayımlanmasına karşın Metin Altıok, şiirlerinin kaynakları bakımından 60'lı yılların geç ürün veren (ya da geç yayınlanan) şairlerinden biri olarak nitelendirilebilir. Gezginde Servet-i Fünun'dan, Ahmet Haşim'den, Dranas'dan, İkinci Yeni'ye, ve 60'lı yıllar şiirinin bazı ortak söyleyişlerine kadar çeşitli etkilenmeler bulunmaktadır. Bu kuşağın en romantik, duygucu şairleri arasında olan sanatçının dili yalındır. Benzetme yapmayı, anlaşılması güç olmayan simgeler kullanmayı sevdi. Bu kitabında halk şiiri biçimlerinden de yararlandı. Yerleşik Yabancı'da tüm şiirleri tek bir şiirmiş izlenimi uyandırmakta, söyleyişte ve konularda benzerlikler bulunmaktadır. Buna karşın, Kendinin Avcısında kendine özgü bir ses, romantik, acılı ve yalın bir söyleyiş gözlenir. Simge, alegori ve mecazlardan ölçülü bir tutumla yararlandığı bu şiirleriyle Türk şiirinin lirik geleneklerine bağlanmaktadır. Yayımlanmış eserleri Yerleşik yabancı (1978) Kendinin avcısı (1979, Ahmet Telli ile 1980 Ö. F. Toprak şiir ödülü) Küçük tragedyalar (1981) İpek ve klabtan (1987) Gerçeğin öte yakası (1990, Cemal Süreya şiir ödülü) Dörtlükler ve desenler (1990) Süveyda (1991) Alaturka şiirler (1992) Şiirin ilk atlası (1992) Hesap işi şiirler (1993) Bir acıya kiracı (1998-Bütün Şiirleri)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.