Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ulusal Kurtuluş Savaşı

Milli Mücadele (2 Cilt Takım)

Sabahattin Selek

Milli Mücadele (2 Cilt Takım) Sözleri ve Alıntıları

Milli Mücadele (2 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadele (2 Cilt Takım) kitap alıntılarını, Milli Mücadele (2 Cilt Takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bulgaristan'a taviz
Türkiye'nin paylaşılması ile ilgili gizli görüşmelerden önce, Bulgaristan'ın Almanya, Avusturya ve Osmanlı devletleri ile beraber savaşa katılma karşılığında bizden sağladığı menfaatler üzerinde durmak gerekir. Bulgarlarla Almanlar ve Bulgarlarla Osmanlı yöneticileri arasında uzun süre devam eden görüşmelerden sonra, nihayet Almanya'nın tesiriyle 6 Eylül 1915'te Türk-Bulgar Antlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma ile Bulgaristan lehine yaptığımız fedakârlık şudur: Türkiye kendi topraklarından, Edirne'nin istasyonu olan Karaağaç ile Edirne'nin güneyinden Marmara Denizi'ne kadar Meriç'in sol kıyısında 2 kilometre genişliğinde bir şeridi Bulgaristan'a vermeyi kabul etmiştir. Bu antlaşma ile Bulgaristan'a terk ettiğimiz arazi, üzerinde 65.000 insan oturan 2600 kilometrekare genişliğinde olup, antlaşmanın bir hükmü gereğince 28 Eylül'den itibaren Bulgarlara teslim edilmeye başlanmıştır.
Sayfa 25 - Doğan Kitap
Almanya Anadolu'ya yerleşmekte geç kalmıştır. Rakiplerine yetişebilmek için zamana ihtiyacı vardır. Ve kendi öz çıkarları için Türkiye'nin parçalanmasını geciktirmek mecburiyetindedir. Alman büyükelçisi bunun için pratik bir yol olarak, İngiltere ve Almanya'nın işbirliği ile Türkiye'de bir reform yapılmasını uygun bulur.
Sayfa 23 - Doğan Kitap
Reklam
Amerikan sömürgeciliği 20. yüzyıla çok geliştirilmiş prensiplerle girmişti. Amerikan sömürgecilik politikası, ekonomik ve askeri amaçlara dayanmakla beraber felsefesini şöyle açıklıyordu: Kendilerini gereği gibi yönetemeyen halklara, liberal ve demokratik düşüncelerini yaymak Amerika Birleşik Devletleri için bir ödevdir.
Sayfa 18 - Doğan Kitap
Birinci Dünya Savaşı öncesinde, savaş ihtimaline karşı yalnız kalmamak ve devleti kurtarmak için Osmanlı yöneticilerinin, sömürgeci devletlere başvurmalarının ne kadar gereksiz ve faydasız bir çaba olduğunu yukarıda özetlediğimiz nüfuz bölgesi anlaşmaları açıkça göstermektedir. İngiltere ve Fransa'nın reddetmesi, Almanya'nın önce tereddüt gösterip, sonra Türkiye ile ittifak anlaşması yapması, bu devletlerin gerçek niyetleri ile tamamıyla bağdaşmaktadır.
Sayfa 21 - Doğan Kitap
Venizelos'un Türkiye üzerindeki planları
Birinci Dünya Savaşı başladığı zaman Yunanistan tarafsız bir durumdaydı. Yunan Kralı Konstantin, Alman imparatorunun eniştesi idi. Kral, Almanya ve müttefiklerine sempati besliyordu. Yunanistan'ı savaşa sokmak niyetinde değildi. Hele İtilaf Devletleri ile (İngiltere, Fransa, Rusya) beraber savaşa girmek istemiyordu. Venizelos başvekildi.
Sayfa 28 - Doğan Kitap
İstanbul ve Boğazlar bölgesinin Rusya'ya bırakılmasından hemen sonra diğer Osmanlı ülkelerinin paylaşılması için Fransa ve İngiltere arasında ikili görüşmeler başlamıştır. Fransa'nın Londra büyükelçisinin İngiliz Dışişleri bakanına yaptığı müracaatla başlayan görüşmeler çok ilginçtir. Fransız elçisinin İngiliz Dışişleri bakanını ziyaret ile aralarında aşağıdaki konuşma geçer: - Daha çok Rusya'yı ilgilendiren İstanbul ve Boğazlar meselesi çözülmüş olduğundan, Küçük Asya'yı ilgilendiren öbür meselelerin çözülmesi işi daha çok Fransa ve İngiltere'ye düşer. İki devlet arasında onların karşılıklı istekleri üzerinde yarı resmi görüşmelerin başlaması iyi olur. Görüşmeler Paris ve Londra'da yapılabilir. - Kabul ettim. Görüşmelerin Londra'da yapılması bana daha uygun gelir. İngiltere hükümeti bu işi henüz incelememiştir. Biz evvelce belirtmiştik ki, Türkiye İstanbul ve Boğazlar'dan çekildikten sonra başka bir yerde, İslam ülkelerinin içinde, bağımsız bir Müslüman devlet kurulması gerekir. Bunun merkezi İslam kutsal şehirleri, Mekke veya Medine olmalı ve bu devlet Arabistan'ı içine almalıdır. Ancak, bu devletin daha nerelere kadar yayılacağını tespit etmek gerekecektir. Çünkü henüz Irak'ı ona mı katacağımızı, yoksa kendimiz için mi alıkoyacağımızı kararlaştırmadık.
Sayfa 27 - Doğan Kitap
Reklam
Türkiye'nin paylaşılması için savaş içinde yapılan gizli antlaşmalardan biri de 26 Nisan 1915 günlü Londra Anlaşması'dır. İtalya'yı kendi yanlarında savaşa sokmak için ilk günlerden itibaren yapılan pazarlıklar nihayet 1915 Nisan'ında bitmiş ve Londra'da İtalya, İngiltere, Fransa ve Rusya arasında antlaşma imzalanmıştır. Bu antlaşmanın bizimle ilgili maddeleri şöyledir: - İtalya bu sırada elinde bulundurduğu On İki Ada üzerinde tam egemenliğe sahip olacakttır. - Fransa, İngiltere ve Rusya, Asya Türkiye'sinin tamamen veya kısmen paylaşılması halinde İtalya'nın hak ve menfaatlerinin bulunduğu Antalya vilayetine yakın olan Akdeniz bölgesinde adilane bir pay almasını genel olarak kabul ederler. Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak bütünlüğü muhafaza edilir ve büyük devletlerin nüfuz bölgelerinde değişiklikler yapılırsa, İtalyan menfaatleri de göz önünde tutulacaktır. Eğer bu savaş boyunca Fransa, İngiltere ve Rusya Asya Türkiye'sinde yerler işgal ederse, Antalya vilayetine yakın olan ve yukarıda sınırlandırılmış bulunan Akdeniz bölgesi İtalya'ya ayrılacaktır ve onun burasını işgal etme hakkı olacaktır. - İtalya'nın Trablusgarp üzerindeki tam egemenliği kabul edilmiştir. - Arabistan ve Arabistan'da bulunan Müslüman kutsal yerlerini bağımsız bir Müslüman iktidarın egemenliği altında bırakacaklarına dair Fransa, İngiltere ve Rusya'nın yaptıkları beyanata İtalya da katıldığını açıklar.
Sayfa 26 - Doğan Kitap