Sadri Maksudi Arsal
Sadri Maksudi Arsal bu kitapta milliyet kavramını, hukuk tarihi ve sosyoloji alanlarında kabul görmüş bilimsel esaslar çerçevesinde, tümüyle objektif bir görüş açısıyla inceleyerek okuyucusuna sunuyor. İnsanlığın ve milletlerin hayatında çok büyük rolü olan “milliyet” anlayışı üzerinde o güne kadar mevcut olan fikrî cereyanları kendi tarih ve sosyoloji birikiminden örnekler vererek tartışıyor. Kitap, milliyetçiliğin tarihte ve günümüzde milletlerin hayatında oynadığı rolün önemine rağmen, milliyet esasını münhasıran sosyolojik bakımdan ele alan bir eserin ne Türkçe ne de Batı dillerinde mevcut olduğu 1955 yılında yayımlandığında çok büyük ses getirmiştir. Hâlâ da, milliyetçilik esasını objektif bir görüşle bu denli kapsamlı ve geniş bir bibliyografyaya dayanarak araştırmış bir başka eser bulunmamaktadır. Kızı Adile Ayda’nın, babasını “ömrü boyunca rehberlik etmiş bir his ve idealin, ilmî temeller üzerine oturtulmuş abidesi” telâkki ettiği bu kitap, defalarca basılmış ve bugün bir klâsik hâline gelmiştir.
272 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1972

Puan vermedi
Kitap, Milliyetçi ve Toplumsal dinamikler üzerine derinlemesine bir inceleme sunmayı hedeflese de, benim için bazı nedenlerden dolayı sevilebilecek bir eser olmaktan uzak. Öncelikle, Arsalʼın yaklaşımı zaman zaman soyut ve teorik bir düzlemde kalıyor. Bu okuyucuların gerçek hayattaki Milliyetçilik deneyimleriyle bağ kurmasını zorlaştırmıyor mu? O halde Kitap, Milliyet duygusunu ele alırken toplumsal gerçekliklerden uzak bir perspektif sunarak, bu duygunun nasıl oluştuğunu anlamamızı güçleştiriyor. Ayrıca, yazarın tarihsel ve sosyolojik referansları sık sık yüzeysel kalıyor. Bu durum, kitabın derinliğini azaltıyor ve okuyucularına yeterli bir bağlam sağlamıyor. Milliyetçilik gibi gerek basit, gerek karmaşık bir konuya dair daha zengin ve çeşitli örneklerin sunulmaması, eserin ikna edici olma gücünü zayıflatıyor. Son olarak, Arsalʼın kullandığı dil ve üslup da eleştiriye gayet açık sanıyorum. Akademik jargonun yoğunluğu, kitabı okurken benim için çoğu zaman anlaşılmaz hale geldi. Artı olarak İslâmdan Uzak Millîyetçiliğe inanmıyorum. Bu iki sebep de kitabın geniş bir kitleye ulaşmasını engelliyor. Bunlardan mütevellit bu kitap, benim için tatmin edici bir okuma deneyimi sunmuyor ve milliyetçilik üzerine daha kapsamlı, erişilebilir ve güncel kaynaklara yönelmek daha anlamlı bir seçenek olarak görünüyor.
Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları
Milliyet Duygusunun Sosyolojik EsaslarıSadri Maksudi Arsal · Ötüken Neşriyat · 2018138 okunma
10/10 puan verdi
Kitap öncelikle ırk ve millet-milliyet kavramlarını açıklayarak, hangi kavramların nerede ve hangi anlamda kullanılacağını belirterek başlıyor. Kitapta Millet, Milliyet ve Milliyetçilik olguları tamamen objektif ve bilimsel bir açıyla inceleniyor. Gereksiz bir boğuculuk yok, akıcı bir anlatımla konudan sapmadan gereken netlikte ilerliyor. Hamaset ve kuru bir şoven heyecan taşımaktan tamamen uzak olarak, toplumların neden milliyetçi olduğuna dair milliyetçiliğin tarihi-sosyolojik-psikolojik köklerine inerek Milliyetçilik kavramına dair süreçler ve nazariyeler değerlendirilmiş. Millet ve Milliyetçilik nedir, ne değildir, ne bakımdan olumludur ne bakımdan olumsuzdur, dejenere hali nasıldır, yüksek kültürlü toplumlarda nasıl meydana gelir gibi sorulara güzel örnekler vererek cevaplar arıyor. Bu bakımdan "Millet" ve "Milliyetçilik" kavramlarına dair başvurulması gereken temel çalışmalardan. Geniş bibliyografyası da kitabın başka bir artısı. Tavsiye ederim. Okumaya karar vereceklere şimdiden iyi okumalar dilerim.
Puan vermedi
Milliyetin tarihsel gelişimi ve milliyetsiz olunamayacağını anlatan bir eser. Her ferdin milliyetçi olması gerektiği düşüncesi net bir şekilde ifade edilmiştir.
Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.