Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mimarlık ve Felsefe

Dücane Cündioğlu

Mimarlık ve Felsefe Sözleri ve Alıntıları

Mimarlık ve Felsefe sözleri ve alıntılarını, Mimarlık ve Felsefe kitap alıntılarını, Mimarlık ve Felsefe en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan, ifade özgürlüğü sayesinde değil, irade özgürlüğü sayesinde insandır.
Sayfa 10 - KAPI
Türkiye’yi bir bina çöplüğü, bir yapı mezbeleliği hâline getirenler kimler? Sağlamlığın, faydanın ve güzelliğin umurlannda bile olmadığı bu paracı zümre kim? İnşaat sektörünün faaliyetleri Türkiye’de hâlâ İktisadî bir faaliyet ol­maktan öteye geçememiştir. Mabed mimarisi de doğal olarak kendine düşen payı almaktadır. Restorasyon çalışmalanı belirleyen dürtü, sağlamlığı ve güzelliği ara­maktan çok bir kazanç dürtüsüdür. Çünkü bu sahada çok güçlü ve ka­zançlı bir sektör oluşmuştur. (Restorasyon işlerinin mâli değeriyle işçilik değerini bir zahmet karşılaştırsın ilgililer, bakalım ne sonuç çıkacak?) Ecdad yadigârlana sahip çıkıldığı iddiası bu nedenle kazanç-örtücü bir slogan olarak iş görmektedir.
Kapı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kapitalizm seni betona gömüyor ey talib, farkında bile değilsin! Hem de bu sefer sarığıyla, cübbesiyle, seccadesiyle.
Sayfa 88 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Kapitalizm kazançtan gayrı hiçbir şeye kutsallık atfetmez.
Kapı YayınlarıKitabı okudu
Ellerimizle değil, sevgili dostlarım, zihnimizle resmeder ya da biçim veririz.
Sayfa 55 - KAPI
İtiraf etmek zorundayız: Türkiye'nin batılılaşma sürece çoktan sona erdi, şimdi küreselleşiyoruz.
Sayfa 92 - KAPI
Reklam
Perde, gaflet perdesidir ey talibi Çiğ nefislere, ham ervaha uyup da eşyayı tekmelemeyi bırak artık! Sana ne badeden, sana ne camdan, boş ver gülü de sen sakiye dik gözlerini! Gözlerinde görüyorsan gözlerini, bekleme, hemen tut ellerini!
Sayfa 147 - #son
Sanatçı, farkında olsun ya da olmasın dünyayı bir yerden kavrar, bir biçimde kavrar; daha kesin olarak söyleyecek olursak dünyayı ancak bir dünya- görüşü (Weltanschauung) dolayımında kavrayabilir. Tasavvuru kadarıyla ancak tasvir eder/edebilir. Dış dünyayı. Eşyayı. Ressam gördüğünü mü, bildiğini mi resmeder, tartışmalarını hatır­layınız lütfen. Bu çözümlemeye göre, ressam gördüğünü değil, aslında bildiğini resmeder. Bildiği kadarıyla resmeder. Marsilio Ficino ne diyordu: Ellerimizle değil, sevgili dostlarım,zihnimizle resmeder ya da biçim veririz. Sanat eserine sanat niteliğini kazandıran gerçekte eller değil, zihin. Daha Türkçesi: gönül. Öyleyse, önce tasavvur, sonra tasvir.
Kapı YayınlarıKitabı okudu
Birini anlamak sanıldığından zordur. Birini, yani bir düşünsel yapıyı, bir bütünü, bir kompleksi...
Sayfa 118 - KAPI
Sanat Tarihi ve Arkeoloji sorularına geçiş yaptık :))
Grek sanatında ışık daha çok işleniyor, gotik sanatta ise gölge. Yani Grek sanatı ışığı biçimlendirirken, gotik sanat gölgeye biçim veriyor.
Sayfa 15 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Çağdaş sekülarizmin maliyeti tamıtamına buydu işte. Bizi hangi tabana oturduğunu bilmediğimiz bir sürü dini yorumla başbaşa bırakmıştı.
İnsan yaptıklarından çok, yapmadıklarıyla insandır.
Sayfa 5 - KAPI
Türkiye muhakkak düşünmeyi öğrenecek, kuşku yok bunda. Yeniden. Asırlar sonra.
Sayfa 41
Mülkün küfrile âbad olur, zulmile âbad olmaz! Yani adaletten sapmış bir yönetim veya adalete titizlikle riayet etme­yen bir siyasetin eninde sonunda yıkılmaktan kurtulamaz.
Kapı YayınlarıKitabı okudu
721 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.