Moda-loji: Moda Çalışmalarına Giriş

Yuniya Kawamura
8.2/10
6 Kişi
21
Okunma
6
Beğeni
1.032
Görüntülenme
Moda bizi kuşatan dünyayı belirleyen süreçlerden biri. Bireylerin, bölgelerin, kentlerin ve ülkelerin imajlarının sunumunda da önemli bir etkisi var. Moda sözcüğü gündelik hayatta sıkça karşılaşılan sözcülerden biri olduğu için çoğunlukla sözcüğü kullanırken onun ne anlama geldiği göz ardı edilir. Moda dünyası yıldız tasarımcılar, dergi editörleri, ışıltılı ve şatafatlı kıyafetlerden kurulu bir fanteziler diyarı olarak görünür. Ama moda sadece bunlardan ibaret değildir. Yuniya Kawamura, bu kitapta modanın fanteziler diyarına giriyor; modanın bir olgu ve kavram olarak ne olduğu sorusundan yola çıkarak modaya dair inancımızı yaratan ve sürdüren moda sisteminin yapısına odaklanıyor. Kawamura bir yandan moda hakkındaki klasik ve güncel teorilerin okumasını yapıp, bu okumaları ampirik verilerle desteklerken bir yandan da sosyal ve beşeri bilimler için kullanışlı bir Modabilimi inşa ediyor. Modabilimi, önce moda ve giyimi birbirinden ayırıyor ve modayı kurumsallaşmış bir sistem olarak tanımlıyor. Ardından, yıldız tasarımcı mitini tartışırken üretimden tüketime moda sistemini kuran unsurları bir bir ele alıyor. Modabilimi, Türkiye'de modaya yönelik akademik ilginin canlanmaya başladığı günümüzde okura modanın sosyolojik dünyasına girmek için bir fırsat sunuyor... "Yuniya Kawamura'nın eseri 19. yüzyıldan günümüze sosyal bilimlerdeki moda literatürünün kapsamlı ve aydınlatıcı bir taramasını sunuyor. Bu kitabın modanın sosyal ve beşeri bilimlerde geçerli bir araştırma ve eğitim konusu olarak inşa edilmesinde katkısı çok büyük." -Diana Crane- (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Yuniya Kawamura
Yuniya Kawamura
Çevirmen:
Şakir Özüdoğru
Şakir Özüdoğru
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: 2016İlk Yayın Tarihi: Aralık 2004Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Fashion-ology: An Introduction to Fashion Studies (Dress, Body, Culture)
ISBN: 9786053140962Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
Kurumsallaşmış bir sistem olarak moda, giysi ve giyim tarzlarına odaklanan diğer moda yaklaşımlarından farklı. Modanın kurumsal gelişiminin sosyal bağlamına yönelik bir ilgi eksikliği var ve modabiliminin konusu da bu. Birçok estetik ötesi unsuru hiçe sayamayız, yapısal-işlevsel bir yaklaşım benimsenmeli; ürünlerin üretimi, dağıtımı ve tüketimi ayrıca bunlarla çok yakın ilişki içinde olan hizmetleri kapsar. Bir toplum üretmediği bir şeyi dağıtamaz ve dağıtmadan üretemez. Modayı sadece giyimle sınırlamaz; aynı zamanda moda ile kültürel semboller, kimlik ve toplumsal yapılar arasındaki ilişkileri inceler. Sadece sosyal roller, kurumsal örüntüler ve sosyal yapı gibi standartlaştırılmış öğeler değil konumuz. Bireylerin ve toplumların bu soyutlamayı nasıl kullandığını öğrenmemiz ve konu hakkında bilinçlenmemiz lazım ki, kapitalizmi daha iyi anlayabilelim. Nihayetinde, moda kavramını çok boyutlu bir şekilde ele alan önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Moda ile giyim arasındaki farkı anlamanıza, modanın kültürel ve sembolik boyutlarını keşfetmenize ve modanın toplumsal yapılar üzerindeki etkisini anlamanıza yardımcı olacaktır. Giriş niteliğinde okunabilir mi emin değilim, daha temel kaynaklar elbette ki vardır.
Moda-loji: Moda Çalışmalarına Giriş
Moda-loji: Moda Çalışmalarına GirişYuniya Kawamura · Ayrıntı Yayınları · 201621 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
Eskiden 2 sezon olarak çıkarılan moda ürünlerinin insanların tüketme konusunda ciddi şekilde hırslanmasıyla 2 haftada 1 defaya düşen 'sezon' kavramını, ve üzerimize giydiğimiz kıyafetlerin fiyatlarının düşük olabilmesi için 3. dünya ülkelerinde saatliği 1 dolara çalışan işçilerden tutun, 1960'larda Amerika'nın modasının %60'ını kendi ürettiği mallarla satışa sunarken şu anda sadece %3 'lük bir dilimini kendisinin üretmesi ve çalışan işçilerin hiçbir güvenlik dayanağı olmamasını eleştiren ve bize kavramlarla gelen bir kitap.
Moda-loji: Moda Çalışmalarına Giriş
Moda-loji: Moda Çalışmalarına GirişYuniya Kawamura · Ayrıntı Yayınları · 201621 okunma
·
Puan vermedi
Modanın Anatomisi
Tasarımcısı, dolaşıma ve topluma yayılıma koyanları, yıldızları, kahramanları, temsil ettiği sınıfları, üretenleri, tüketenleri, kitlesi, yüksek sınıfı, çalışanları, medya fenomenleri, reklamcılığa etkisi, ekonomik boyutu, sürekli olarak yeniliği ve değişimi teşvik etmesi, kültüre etkisi, kültürel yayılımı, toplumu biribirine benzetip tek
Moda-loji: Moda Çalışmalarına Giriş
Moda-loji: Moda Çalışmalarına GirişYuniya Kawamura · Ayrıntı Yayınları · 201621 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.