Modern Filistin Tarihi

Ilan Pappé
Yahudi devletinin tayin edilen sınırları, kıyı bölgelerinin büyük bir bölümü ile batı Celile ve Negev’i kapsıyordu ve kalan bölüm, Filistin devletine ait olacaktı.
Sayfa 171Kitabı okudu
bu kısım çok önemli
Post-Siyonist eleştiri, 1993 yılında beliren barış olasılığı ile karşı karşıya gelindiğinden bu yana İsrail'deki Yahudi toplumunun yaşadığı kimlik krizinin bir tezahürüdür. Barış, bir toplumu bir arada tutan çimentoyu zayıflatabilir ve özellikle toplumun bütünlüğü bir ortak düşman kavramı üzerinde temellendirilmişse, toplumun içinde yaşanan anlaşmazlıkları ve çatışmaları güçlendirebilir.
Sayfa 377Kitabı okudu
Reklam
“aydınlık bir işgal (!)”
Oysa, en baştan bu yana Batı Şeria’da 590.000 Gazze Şeridi’nde ise 380.000 Filistinli İsrail’in tahakkümü altına girdiklerinde, maruz kaldıkları gaddar ve haşin muamele ile “aydınlık” sözcüğü arasında herhangi bir ilişki kurabilmek hayli zordur.
Sayfa 275Kitabı okudu
1933
Filistinli seçkinler adına toplantıya katılan beş yüz temsilci, eşine az rastlanan bir kararlılık içinde İngiliz ve Siyonist ürünlerinin boykot edilmesine yönelik kararların açıkladılar ve tarihte ilk kez olarak Filistin ülkesinde manda yönetimini resmen tanımadıklarını bildirdiler.
Sayfa 140Kitabı okudu
Nakba kendini, bir gerilla hareketi liderliği altındaki yerli bir halkın, zamanı geriye döndürme konusundaki başarısız girişimi olarak algılamaktadır.
Sayfa 191Kitabı okudu
Bugün Filistinliler, tüm Arap dünyasında en yüksek eğitim düzeyine sahip gruplardan biridir.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
Önsöz
Sürekli bir biçimde, tarihimizin ve kolektif belleğin esiri olmamamız konusunda uyarılırız.
Ülke, İngilizler tarafından yönetiliyor, Siyonistler tarafından arzu ediliyor ve 1920’lere kadar Haşimîler tarafından sahipleniyordu.
Sayfa 103Kitabı okudu
Filistinliler, İngiliz emperyalizmine, Siyonist kolonyalizme hatta yerel protomilliyetçiliğe herhangi bir ilgi duymuyorlardı. Ne yazık ki, buna rağmen, bu üç akımın kurbanı olmaktan kurtulamadılar.
Sınırların nihai olarak belirlenmesi, Siyonist hareketin, Eretz İsrail (İsrail ülkesi) kavramına coğrafi bir boyut kazandırmasına yardımcı oldu. * Filistin daha önce hiçbir dönemde kesin çizgileriyle tanımlanan bir ülke olmamıştı ve bu neden bu gelişme, geçmişten kopma anlamına geliyordu.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Paris Anlaşması, İsrail'e Filistin otoritesi tarafından sunulan her türlü gelişim planını veto etme yetkisi tanıyordu. Bu da, İsrail'i mali ve gelişime ilişkin politikalarının ve İsrail tarafından belirlenecek olan kur oranlarının Filistin ekonomisinde başat bir rol oynayacağı anlamına geliyordu. Dış ticaret ve endüstri gibi ekonominin diğer alanlarında da, ara anlaşma uyarınca kesinlikle İsrail'in yönetimi altındaydı.
Sayfa 395Kitabı okudu
Ortodoks Yahudiler Kudüs'te özellikle güçlü bir konuma sahiptirler ve siyonistlerin bu kente gelmelerini arzu etmiyorlardı. Buna karşın, siyonistler de, Ortodoks Yahudilerle bir arada olmak istemiyorlardı. Bu nedenle laik ve modern bir şehir olan Tel Aviv'i inşa ettiler.
Siyonizm, Avrupa'da iki aşamalı bir biçimde ortaya çıktı. Önce, Avrupa Yahudiliğinin içinde bulunduğu açmazların entelektüel yönden bir kavramlaştırılması olarak Orta Avrupa'da; ikinci aşa­mada ise, bu açmazlara yönelik pratik bir çözüm olarak Doğu Avrupa'da kendini gösterdi. Entelektüel hareketin kalbinde, otuzlu yaşlarında büyük bir başarı elde edemediği oyun yazarlığını ve gazeteciliği bırakarak Yahudi milliyetçiliği hareketinin liderliğini üstlenen ve bu hareketin 19. yüzyılın sonlarında Filistin'in sömürgeleştirilmesi ile sonuçlanmasında etkin bir rol oynayan Viyanalı bir Yahudi olan Theodor Herzl bulunuyordu.
Önsöz
Bu kitap, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan çoğu insanın çok iyi bildiği ahmaklıklardan dolayı acı çeken ve mağdur duruma düşürülen Filistin halkının öyküsünü anlatmaktadır.
Siyonizm, Avrupa'ya özgü bir olgu idi ve bu nedenle de modernist bakış açısından, Filistin'deki etkileri Batılılaşmanın bir bölümünü oluşturmaktaydı. Siyonizm, daha önce kolonyalizme atfedilen deği­şim sürecinin itici gücünü ve motivasyonunu edindi.
Resim