Günümüz Türkçesi ile

Modern Türkiye'nin Doğuşu

Bernard Lewis

Modern Türkiye'nin Doğuşu Sözleri ve Alıntıları

Modern Türkiye'nin Doğuşu sözleri ve alıntılarını, Modern Türkiye'nin Doğuşu kitap alıntılarını, Modern Türkiye'nin Doğuşu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı Döneminde
Türkiye'de Türk kelimesi neredeyse hiç kullanılmazken, Avrupa'da bu kelime Müslümanlıkla eşanlamlı hale gelmişti ve Müslümanlığı seçmiş bir Batılı için - ister Fars'ta ister Isfahan'da olsun - "Türk oldu" ifadesinin kullanılması adettendi.
Sayfa 20 - Arkadaş Yayınevi,2020
Reklam
Osmanlı hanedanının ilk on padişahı eşine az rastlanır kabiliyet ve zekadaki insanlardan oluşan görüntüsüyle bizi nasıl şaşırtıyorsa, arkalarından gelen sultanların sergilediği kifayetsizlik, yozlaşmışlık ve uygunsuzluk ondan daha fazla şaşkınlık vericidir.
Millet ırki, kavmi, coğrafi, siyasi ya da idari bir grup değildir. Millet lisanca, dince, ahlakça ve estetik bakımdan müşterek olan, yani aynı terbiyeyi almış bireylerden oluşmuş bir gruptur.
Abdülhamid kesinlikle kör, katı, tam anlamıyla muhafazakar biri değildi. Tam aksine, istekli ve faal bir modernleşme yanlısıydı, Sultan Abdülaziz ve Tanzimat devri devlet adamlarının kusursuz bir varisiydi.
Sayfa 243Kitabı okudu
Arap harfleri Türk dilinin seslerinin ifadesi için uygun değildi, öğretilmesi zor, baskısı sorunluydu, dolayısıyla eğitim ve kültürel genişleme açısından bir engeldi.
Reklam
Sebepler üzerinde tartışan, etkileri tahlil eden Osmanlı tarih yazarları ve risalecilerine bakıldığında çağdaş tarihçideki tahlil etme ve sentezleme yeteneğinin ve çağdaş romancıdaki karakter ve olay örgüsü geliştirme duygusunun ilk işaretleri görülebilir.
1789 devriminin ana fikri, hakim gücün sınırlandırılması değil, aradaki güçlerin ortadan kaldırılmasıdır.
şekil yapmak
Ama kabul etmesi en zor olanı da şapkaydı. Bugün bile birçok Müslüman ülkede kullanılan başlıklar, muhafazakarlığın son sığınağıdır. […] 1828 yılında Kuzey Afrika kökenli yeni bir başlık Padişah’a takdim edildi ve onun onayını aldı. Fes olarak adlandırıldı. Bir yüzyıl sonra fes öylesine benimsenmişti ki, Osmanlı ve İslami gelenekçiliğin ve yerleşik değerlerin timsali olarak hem hedef tahtasına kondu hem de savunuldu.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Ancak hürriyetin koruması altında, insanlar ve milletler mutluluğa erişir. Hürriyet olmaksızın güvenlik olmaz; güvenlik olmadan gayret olmaz, gayret olmadan, zenginlik olmaz; zenginlik olmadan, mutluluk olmaz!...
*Dipnot
“Tarikat”, Arapça “yol” anlamına gelen “tarik” kelimesinden türemiştir.
Sayfa 546Kitabı okudu
Devrimler milletlerin hayatında kaçınılmazdır.Despotizmle sonuçlanabilirler ancak daha önceden milletlere kapanmış olan yolları da açarlar.
Sayfa 323Kitabı okudu
Hatta çağdaş anayasal cumhuriyet bile baştan aşağıya Batı'dan alınmış değildir. Kanun ve hiyerarşi üzerine kurulu Osmanlı Devleti bazı bakımlardan, tasnif kabul etmeyen ve değişim gösteren klasik İslam toplumundan çok, cumhuriyete daha yakındır.
Memleket bitti yine bitmedi hâlâ sen ben Bize bu hâl ile bizden büyük olmaz düşmen
Sayfa 237Kitabı okudu
957 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.