Kültüralizmlerin Eleştirisi

Modernite, Demokrasi ve Din

Samir Amin

Modernite, Demokrasi ve Din Yorumları ve İncelemeleri

Modernite, Demokrasi ve Din yorumları ve incelemelerini, Modernite, Demokrasi ve Din kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Modernite, Demokrasi ve Din puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.610 üzerinden
9 Kişi · 3 İnceleme
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Gelenekten bir kopuş demek olan modernite, Rönesans ile Avrupa‘da ortaya çıktı. Öncesinde temel ideoloji, haraca dayalı üretim tarzının ideolojisidir ve feodalizm de onun bir biçimidir. Modernite, insanların bireysel ve toplumsal olarak tarihlerini yaptıkları ilkesine dayanır. Avrupa‘da ve diğer yerlerde tarihin Tanrı tarafından yapıldığı hakimdi. O aşamadan itibaren modernite akılla özgürleşmeyi birleştiriyor, demokrasinin yolunu açıyor, devletle dinin birbirinden ayrılması demek olan laikliği de beraberinde getiriyordu. Kitap ise; içinde bulunduğumuz coğrafyanın çelişkileri, kültürel ve dinsel hatta siyasal çatışmalarını moderniteyi temel alarak anlatan ve bu çerçevede şekillenmeye çalışan toplumları-devletleri az da olsa anlamamıza yardımcı olacak veriler sunmaktadır.
Modernite, Demokrasi ve Din
Modernite, Demokrasi ve DinSamir Amin · Yordam Kitap · 201628 okunma
·
Puan vermedi
İnsancıl bir inanç sistemi: Israiloğulları ile Mezopotamya Halkı'nın yani şu Önasya'nın torunlarının barış içinde yaşadığını düşünebilme hayali, duygusal bir diyalektik gereği... Önasya ve Ortadoğu kökenli tektanrı inançının evrende daha baskın çıkması öz ise savaşlar yapaydır....
Modernite, Demokrasi ve Din
Modernite, Demokrasi ve DinSamir Amin · Yordam Kitap · 201628 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitap genel olarak Arap Dünyası üzerine yazılmış. Bu yüzden kapsamlı bir çözüm önerisi beklemeyen ama bugün Islamın en büyük sorunlarından biri olan siyasal islam ile ilgili yeterince etkili bir eleştiri sunuyor. Çok önemli bir entelektüel olmasına rağmen duyurucu bir çözüm sunamıyor. Günümüz klasikleşen aydınları(Çok azda olsa bunu aşmış isimler var) gibi. Geri kalmasında Gazali'nin etkisinin altını geniş bir şekilde çiziyor. Bu görüşe katılmakla birlikte bugün hiç Gazali okumayanların, yaşadığı dönemine hakim olan görüşleri söyledi diye eleştirenlere acıyorum. Bugün Gazali'yi eleştirecekseniz bir kitabını okuyup eleştirin. Yoksa acınacak hâlâ düşüyorsunuz. Ibni Teymiyye cizgisi'ni de eleştirmiş fakat kendisi de Marksist olmasına rağmen Islam'a bakışı eleştirdiği Ibni Teymiyye çizgisinde. Oysa ilk başlarda dediği bir söz var: Islam, Cezairden Endonezya'ya farklılık içeren bir din çünkü islam kültürel yorumlanmaya izin verilen bir din demişti ama kitabın içeriğinde Arap olmayan müslümanları anlatırken tam ibni Teymiyye düşüncesinde anlatmış. Demokrasi, laiklik gibi kavramlara çok az değinmiş haklıda Arap dünyasında ve günümüz islam dünyasında ilk konu olabilmesi zor bir durum. Çünkü modernitenin ve kapitalizmin içerisinde kaybolan bir kavram. Yine de yazar siyasal islami anlatırken laikliği altına sindirmiş.
Modernite, Demokrasi ve Din
Modernite, Demokrasi ve DinSamir Amin · Yordam Kitap · 201628 okunma