Modernliğin Eleştirisi

Alain Touraine
"Tarihin sonu", "ideolojilerin tükenişi", "evrensel değerlerin çöküşü" ve tüm bunlarla bağlantılı olarak düşünce ve sanat dünyasına iyice egemen olan "post-modernizm" tartışmalarının asıl sorgulanması gereken bizzat "modernlik" değil midir? Günümüzün önde gelen toplumbilimcilerinden Alain Touraine, "Modernliğin Eleştirisi" nde işte bunu yapıyor... Batı`da uzun süre bir yandan aklın utkusuyla, öte yandan da geleneklerin, inançların yıkımıyla özdeşleştirilen modernliğin modernliği sorguluyor. Tarihsel çözümlemelerinden hareketle geliştirdiği düşünceler çevresinde, akıl adına keyfi egemenlikler ve tekbiçimciliğin dayatılmasını da, zorunlu olarak ırkçılığı, hoşgörüsüzlüğü, hatta din savaşlarını getirecek olan sınırsız çeşitliliği de reddediyor yazar: Özneye kulak vererek modernliğin yeniden kurulması ve dünyanın yeniden oluşturasını öneriyor. "Türk okurunun düşünceme göstereceği ilgiye çok özel bir önem veriyorum, çünkü Türkiye bu `dünyanın yeniden oluşturulması` nın en etkin biçimde arayış halinde olduğu ülkelerden biri(...). Geçmişle gelecek arasında bir tercih yapmaya değil, bu ikisini bir araya getirmeye çaba gösteren bir ülke."
Yazar:
Alain Touraine
Alain Touraine
Çevirmen:
Hülya Tufan
Hülya Tufan
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 17 dk.Sayfa Sayısı: 504Basım Tarihi: 2012İlk Yayın Tarihi: 22 Nisan 1994Yayınevi: Yapı Kredi YayınlarıOrijinal Adı: Critique de la Modernite
ISBN: 9789753632553Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
504 syf.
·
Puan vermedi
Kime, neye modern diyoruz? Topluma uymak için mi modern olmalıyız? Modern olmak sadece bedensel mi yoksa modern düşünce daha mı önemli? Modern diyerek aslında zihnimizin yıkandığını bazen düşünmüşüzdür ya da bize bunu düşünmeye teşvik etmişlerdir. Birçok yazıda, kişisel gelişim kitabında kendimiz bulmamız söyleniyor ama aynı zamanda toplumdan dışlanmamız gerekiyor garip bir döngünün içine girmiş oluyoruz. Kitabımızda yazar modernliği fazlasıyla eleştirip modernliğin belli insanların oluşturduğunu yetmiyormuş gibi bu durum yüzünden kültürümüzden, dinden koptuğumuzu söylüyor. Modern dünyada din gibi eski şeylerin yeri pek yok. Aynı zamanda sürekli çalışmalıyız, felsefik konuşmalar ya da düşünmek mi? Üretici olma sana denileni yap. Eline verilen gazete ve telefon senin yerine düşüneceğin şeyleri ayarlamış. Modern bunalım mı bilmiyorum ama bazen sadece duvara bakmak istiyorum, bu ara okuduğum her yazıda dinlediğim her şeyde sosyal medyadan uzak kalmam gerektiği yazıyor kitap biraz eski basım olduğundan teknolojinin bu kadar gelişeceğini tahmin edememiş olabilir. Kitabı çok sevdim, keşke daha kısa olsaydı yazarın amacı düşündürmek ise bana bunu fazlasıyla yaptırdı. Bazı gerçekleri söyleyip dünyaya bir de bu açıdan bakmalısın deyip aynı zamanda birçok konuya değinmiş. Adından da anlaşıldığı üzere bir kurgu dışı romanı, yazarın düşüncelerinden ibaret.
Modernliğin Eleştirisi
Modernliğin EleştirisiAlain Touraine · Yapı Kredi Yayınları · 201247 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.