Modernliğin Sonuçları

Anthony Giddens
Neredeyse yüz elli yıldır modernleşme ideolojisiyle yönlendirilen bir ülkede yaşıyoruz. Düşünce iklimimize, Aydınlanma iyimserliği ve pozitivizmle malul bir "Batıcılık" ile tekrar tekrar gelenekler "icat ederek" (en son İslamcılık biçiminde) "özkültürümüze" dönmekten yana olan bir "gelenekçilik" arasındaki kısır çekişme hakim! Daha kimse modernliğin ne olduğu konusunda net bir görüşe sahip değilken, işin içine postmodernlik tartışmaları da girince manzara iyice tuhaflaştı. Postmoderni, modernlik öncesi dönüş imkanı olarak çarpıtanlar da çıkarken; solun malum bir kesimi bunu yeni bir tür gericilik diye görüp rehavetini sürdürmeyi seçti. Biz, modernlikle ilgili tartışmaların sosyalist solun kendini yeniden tanımlama girişimiyle doğrudan ilintili olduğunu düşünüyor ve bu tartışmaları vazgeçilmez buluyoruz.Anthony Giddens'ın "Modernliğin Sonuçları" adlı yapıtı postmodern bir döneme geçildiğini reddetmesiyle ve modernliğin doğasını açığa çıkarmak için bir dizi yeni kavram geliştirmesiyle son derece özgün bir kitap. Ona göre postmodern bir dönemde değil modernliğin sonuçlarının radikalleşip evrenselleştiği bir dönemde yaşıyoruz. Modernliğin temel parametreleri olan kapitalizm, endüstriyalizm ve ulus-devlet belirleyici önemlerini hala sürdürüyorlar. Ancak Giddens bu tespitten daha öteye gidiyor. Risk-güven, zaman-uzam uzaklaşması, soyut uzmanlık sistemleri, küreselleşme ve ontolojik güvenlik gibi kavramlar üzerinde durarak modernliğe özgü kurumların insanların dünyayı ve kendilerini algılayış biçimlerini nasıl köklü ve geri dönüşsüz bir biçimde değiştirdiğini gözler önüne seriyor. Modernlik sürecinin çok önemli bir boyutunun, kişinin kendisi hakkında sürekli düşünce üretip bu düşünceleri kendi yapısının bir parçası haline getirmesi, yani düşünümselliği olduğunu belirtiyor. Modernlik bir yandan insanların çoğu için daha güvenlikli ve zengin bir hayatın yolunu açarken, bir yandan da karşı çıkılmazsa yeryüzündeki insan hayatının sonunu getirecek global risklere de sahiptir (askeri gücün korkutucu oranlarda büyümesi, çevre felaketi, otoriter yönetim biçimleri vs.) diyor. Bu anlamda modernliğin "ötesine" geçmek için de yeni toplumsal hareketlerin başını çektiği özgürleşme politikalarının yanında, insanların kendilerini birer proje olarak inşa etmelerine dayanan yaşam politikaları geliştirme gerekliliğine işaret ediyor.İnsanlığın içinde bulunduğu durumu ve gelecekten neler umabileceğimizi anlamak için son derece önemli bir kitap."Günümüz toplumsal teorisinin önde gelen figürlerinden biri olarak Giddens'ın postmodernizm tartışmalarına verdiği yanıtın Türkçe'ye kazandırılması, hem konu açısından, hem de sosyolojinin hâlâ büyük ölçüde modernleş(tir)meci bakış açısının süzgecinden geçmiş ders kitaplarından okutulduğu Türkçe öğrenim yapılan üniversitelerin yararlanabileceği literatüre zenginleştirici ve daha önemlisi düzeltici bir katkı olması açısından önemli ve kutlanılması gerek."
Yazar:
Anthony Giddens
Anthony Giddens
Çevirmen:
Ersin Kuşdil
Ersin Kuşdil
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: The Consequences of Modernity
ISBN: 9789755390680Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Anthony Giddens'ın Modernliğin Sonuçları adlı çalışması, modernliğin analizini yaparken yeni kavramlar geliştirmesi ve postmodernizm tartışmalarına getirdiği bakış açısıyla dikkate değer bir eser. Yazar, modernliğin ötesine geçmenin mümkün olup olmadığını irdelerken, modernliğin ötesine geçmekten çok "onun radikalleşmesi evresini yaşadığımızı" öne sürmektedir. Modern dünyada bir grup insanın daha güvenlikli ve zengin bir hayat imkanı sunan "konfor adacıkları"nda yaşaması; başka coğrafyalardaki diğer insanlar için gıda, temiz su, temel sağlık hizmetlerine ulaşmanın zor, hatta bazı bölgelerde neredeyse imkansız olması, yazarın "modernliğin radikalleşmesi" savını doğrular nitelikte. Bununla beraber üretim güçlerinin gelişmesiyle artan çevre tahribatlarının yol açacağı küresel ölçekte bir yıkım ve kitle imha silahlarının kullanılabileceği bir krizin küresel sonuçları her coğrafyadan, ırktan, inançtan insan için -gezegen üzerinde varolan tüm ekolojik sistemleri de tehdit eden- ölümcül bir risk oluşturmaktadır. Radikalleşen ve evrenselleşen modernliğin diğer yüzünde, "bir 'böcekler ve çimenler cumhuriyeti'nden ya da yıkılmış ve yaralanmış insan topluluklarından başka hiçbir şey olmayabilir."
Modernliğin Sonuçları
Modernliğin SonuçlarıAnthony Giddens · Ayrıntı Yayınları · 2014242 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
62 günde okudu
Modernliğin Sonuçları
Modernliğin analizi ve eleştirisini yapan bu kitabın dili Sosyoloji branşı ile ilgilenmeyen bir kişiye göre biraz ağır gelebilir. Ama ilginiz ve bilginiz varsa sosyolojik kuramları güzel bir şekilde harmanlayarak konuyu okuyucuya aktaran bir kitap olmuş.
Modernliğin Sonuçları
Modernliğin SonuçlarıAnthony Giddens · Ayrıntı Yayınları · 2014242 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabın künyesinden farklı şeyler anlatıp detaylandırmaya çalışacağım. Epistemoloji göz geçirdiğimizde bilgiyi kurarken sadece fenomolojik bir durum yaratmıyor,Faucaultvari perfomatif bir rol üstelenip yaşamımızı inşa etmeyede başlıyor. Kuramcı kişi varolan dünyayı reddetmemekle algılayışımızı yeni kavramlarla yeniden değerlendirme maruz bırakıyor ve manifiest bir diskur belirliyor. Postmodernite sadece gerçekliğin askıya alınışı değil, modernizasyonun en belirgin hali olarak gözler önüne seriyor. Bu minvalde kişinin ve toplumların mevcut olan sorunlara karşı bir öneri ve değerlendirme taslağı sunması şahsım adına özgün bir eser okumamı ve postmodernliği postyapısalcı bir tahayyülde tasavvur etmemi sağladı.
Modernliğin Sonuçları
Modernliğin SonuçlarıAnthony Giddens · Ayrıntı Yayınları · 2014242 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.