Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim

Eylem Korkmaz
9/10
5 Kişi
30
Okunma
9
Beğeni
1.479
Görüntülenme
Ana akım eğitim öğrenme sürecinde kişiyi bağımlı kılarken, Montessori Metodu yukarıdaki fikirden yola çıkarak çocuğun bağımsızlık kazanarak özgürlüğe yol almasını sağlar. Montessori metodu, bu fikir doğrultusunda çocukların kendi kendilerine çalışabilecekleri, öğretmen müdahalesini azaltan eğitim materyalleri ve çocuğun tüm günlük etkinliklerini olabildiğince az yardım alarak yapabilmesine olanak sağlayan bir öğrenme çevresi sunar. Farklı yaşlardan çocukların bir arada öğrenmesine olanak sağlanır. Özel eğitilmiş öğretmen eğitimin belirleyicisi değil kolaylaştırıcısı ve rehberidir. Bir sınıfta bulunan tüm öğrencilerin aynı anda, aynı konuyu, aynı yöntemle öğrenebileceği varsayımına dayanan toplu eğitime karşı çıkar. Çocuğun öğrenme sürecini belirleyen kendi ilgileri ve hızıdır. Bu nedenle eğitim bireyseldir. Çocuğu diğer öğrencilerle kıyaslayan, derecelendiren ve rekabete yol açan değerlendirme yöntemleri kullanılmaz. Değerlendirme de çocuğun kendi ilgilerini keşfetme sürecinin bir parçasıdır. Tüm bu uygulamalar ve daha fazlası çocuğun kendi potansiyelini keşfedeceği ve ortaya çıkarabileceği bir öğrenme ortamı sunar. Montessori metodunun nasıl oluştuğunun ve nasıl uygulandığının anlatıldığı bu kitabın eğitimde alternatif yaklaşımlar arayışında olan ailelere ve eğitimcilere katkı sağlayacağını umuyoruz. Alternatif Eğitim üzerine değişik çalışmaları bulunan Eylem Korkmaz, bu kitabında alternatif eğitim modellerinden birisi olarak bilinen "Montessori Metodunu" incelenmektedir. Montessori kuramsal ve ülkemizdeki uygulama açısından incelenmektedir. Eylem Korkmaz'ın bu çalışması ülkemiz açısından bu eğitim modelini ayrıntılı bir şekilde anlatmaktadır. Eğitim ve Çocuk alanıyla ilgilenen herkesin rahatlıkla okuyabileceği, eğitime ve çocuklara başka bir pencereden bakabilmenize yardımcı olacak nitelikli bir kitaptır.
Türler:
208 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
21. yy da hala nasıl çocukları eğitmeliyiz, eğitimin verimini arttırmayı nasıl başarırız tartışmaları devam etmektedir. Günümüzde birçok çevre tarafından çocuklar bir birey olarak görülmezken 19 yy da Maria Montessori cesur atılımıyla bu sorulara kendine has, insan doğasına uygun görüşleri dile getirmiştir ve Dünya çapında birçok kesimi etkilemiştir. Çocuğu özgür bir birey olarak gören, teorik eğitimden ziyade doğa ile iç içe olan uygulamalı eğitime önem veren, müfredat konusunda her öğrenciye özel müfredat uygulanmasını savunan ve bunu yaparken de öğrenci-öğretmen işbirliğine vurgu yapan, not ve belge gibi unsurların önemli olmadığına inan Montessori farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Bu kitap aşama aşama alternatif eğitimin nasıl oluştuğunu nasıl uygulanması gerektiğini öğreneceksiniz. Konusu ile ilgili önemli bir kitap bana göre.
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin EğitimEylem Korkmaz · Algı Yayaıncılık · 201130 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bu metot Faşist İtalya'nın tüm engellemelerine rağmen çocukların özgür ve eşit birer birey olmaları için ortaya attığı bir eğitim sistemidir.Özgürlüğü toplumsal yaşayışın başladığı yerde bittiğini söyler ve bu gün İtalyan banknotlarının bir tane yüzünde Maria Montessori'nin resmi bulunur,tüm faşistlerin karşı çıkmalarına rağmen bir ironi olarak karşımıza çıkar.
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin EğitimEylem Korkmaz · Algı Yayaıncılık · 201130 okunma

Yazar Hakkında

Eylem Korkmaz
Eylem KorkmazYazar · 1 kitap
Kimya Öğretmenliği bölümündeki öğrenciliğim sırasında okuduğum eleştirel-alternatif eğitim kitapları, öğrenci ve öğretmen adayı olarak mağduru olduğum “eğitim” ile ilgili farklı açılardan düşünmemi sağladı. Bu düşünüş ise eyleme geçmeyi. Eğitim Yönetimi ve Denetimi programında yüksek lisans yaparken Türkiye’de en kolay uygulanabileceğini düşündüğüm Montessori Metoduyla ilgili tez çalışması yaptım. Eş zamanlı olarak Türkiye’de alternatif eğitimin öncelikle bilinmesi, sonrasında tartışılması ve uygulanması için çabalamaya başladım. 2005 yılında Alternatif Eğitim Sempozyumunun organizasyonunda, 2006 yılında Alternatif Eğitim Derneğinin kuruluşunda, 2010 Ocak-2013 Aralık tarihleri arasında Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) Derneği’nin kuruluşunda ve BBOM modelinin geliştirilmesi çalışmalarında yer aldım. 2007-2013 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştım. Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı’nda doktora yaparken çalışmalarımı demokratik okullar ve demokratik eğitim üzerine yoğunlaştırdım. Demokratik eğitim üzerine yaptığım tez ile 2013 yılında doktora derecesini aldım. Şimdilerde ise alternatif eğitim alanında Türkiye’de başka neler yapabiliriz diye düşünmekteyim
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.