Eric Emmanuel Schmitt
“Verdiğin sonsuza dek senindir. Sakladığın ise ebediyen yitmiştir!” Moïse’in, babasıyla birlikte yaşadığı Mavi Sokak’ta dükkânından sürekli konserve aşırdığı, “sokağın Arap’ı” Mösyö İbrahim’le kurduğu dostluk, babasının intiharından sonra baba oğul ilişkisine dönüşür. Moïse, dünyaya bilge bir gülümsemenin ardından bakan Mösyö İbrahim’le Sufiliğin dünyasına adım atacak, Kuran’ın arasına sakladığı kurumuş çiçeklerin dünyevi olan her şeyi aşan sevgisini tadacaktır. Sinemaya da uyarlanan Mösyö İbrahim ve Kuran’ın Çiçekleri Yahudi bir çocukla Müslüman bir bakkalın, kanbağlarına, etnik ve dinsel önyargılara, düşmanlıklara galebe çalan dostluklarının hikâyesi.
56 sayfa

İyi geldi :)
8/10 puan verdi
Eric Emmanuel Schmitt
'den okuduğum ilk kitap. Kısacık ama o kadar içten ve anlamlı ki. Keşke biraz daha uzun olsaydı dedim. Bitmesin diye azar azar okudum. Annesi tarafından terk edilmiş Musa. Deyim yerindeyse varla yok arası bir baba. Ve bakkal Mösyö İbrahim. Karakter az, kitap kısa ama leziz. Ben sevdim. Verdiği mesajlar iyiydi. İyi okumalar...
Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri
Mösyö İbrahim ve Kuran'ın ÇiçekleriEric Emmanuel Schmitt · Doğan Kitap · 20241,141 okunma
101 syf.
10/10 puan verdi
Keşke biraz daha uzun olsaydı dedim, kısa geldiğinden değil, azami derece keyif alıp Misyö İbrahim gibi gülümsettiği ve hatta güldürdüğü için. İnsana verebileceğiniz en iyi eğitim veya ders, eğlence ile verdiğiniz derstir. Peki ne dersi veriyor kitap? Hayatın akışı esnasında çıkan engellerin asla akışa mani olmaması ve bir yerlere takılıp kalmamamız gerektiği mesela. Veya işten eve gelen ve kafasını yine kitaplara gömüp burnunun ucundaki 11 yaşındaki oğlunu görmeyen baba gibi olmamayı. Veya Bay İbrahim gibi toleransı, anlayışı, kişinin yanında olmayı, kişinin sevdirerek egitmenin ve yönlendirmenin mümkün olduğunu. Çok bilmenin değil, özü bilmenin esas olduğunu... vs Beğenerek okudum ve tavsiye ederim. Üç kitaplı monoteist dinler serinin ilk kitabı. Elimde üçüncü kitap da var. Bakalım ikincisini de bulup okuyabilecek miyim. Keyifli okumalar...
Monsieur Ibrahim und die Blumen des Koran
Monsieur Ibrahim und die Blumen des KoranEric Emmanuel Schmitt · Ammann · 20031,141 okunma
Şefkat
Puan vermedi
Aile, kültür ve din gibi görünmez duvarlar, Mösyö İbrahim’in bilgece duruşuyla birer birer anlamını yitirirken, genç Momo eksikliğini hissettiği baba şefkatini bir bakkal dükkânında buluyor. Onu büyüten bu bağ, yalnızca bir alışkanlıktan ibaret kalmıyor; hayatına anlam ve yön veriyor.
8/10 puan verdi
1960'lı yılların paris'inde yahudi bir çocukla müslüman bir bakkalın dostluğunu anlatıyor kitap. Moses adlı annesi kücükken babası ve kendisini terketmiş, yalnız ve mutsuz bir yahudi çocuğun sokağındaki Türk bakkalı ile dostluğunu roman 11 yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatmıştır, bu nedenle anlatımı basit, sürükleyici ve sıcacık. Hikaye Paris’ten İstanbul’a, yahudilik'ten sufizme hatta dervişliğe, rumi'nin felsefesine kadar uzanıyor.
64 syf.
Puan vermedi
1960’lı yılların Paris’i, her dilden, dinden ama yoksul insanların yaşadığı bir mahalle. Musa yahudi soykırımının yarattığı dehlizde yaşıyormuş gibi yapan, eşinin terk edişinin ardından asla mutlu
Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri
Mösyö İbrahim ve Kuran'ın ÇiçekleriEric Emmanuel Schmitt · Bilge Kültür Sanat · 20041,141 okunma
Puan vermedi
Ne yani! Hepsi bu kadar mı? Sonunda mutlu mesut bir yaşama kavuşma hikayesini içeren bir kitaptan, anlatılan hikayenin özeti gibi, bir filmin fragmanı gibi (bu arada filmi var kitabın) çarçabuk bitmesini mi okudum ben yani? sorusu aklınıza gelebilir. Bu kadar basit ve sade bir anlatımla bu kitaptan hiçbir şekilde etkilenmeyebilirsiniz de. Zira içinde duygulara yüklenme yok, ajitasyon yok. Olan her şey olduğu gibi anlatılıyor. Basitçe; Moise (Musa) doğumdan sonra annesi tarafından terk edilen, ergenlik döneminde ise babası tarafından terk edilen Yahudi bir çocuk. Annesiz yaşamın tadını almakla kalmayıp, babasız yaşamanın da anlamını öğrenmeye başlayan bir çocuk ve yaşadıkları sokak olan Paris'in ücra sokaklarından Mavi Sokak'ta, yerinden neredeyse hiç kıpırdamayan bakkal İbrahim tarafından baba şefkatini alan bir çocuk. Hem Musa'nın hem de İbrahim'in hikayesi var kitapta ve bu hikaye herhangi bir duygu teline dokunmadan anlatılıyor. Birçok daha geniş, daha çok kelime ve duygulara yönelik kitaptan tasvirleri çıkardığınızda karşınıza çıkacak olan kitapçıktır Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri. İbrahim Müslümandır ve onun tüm çiçekleri Kuran'dadır. Ayrıca Sufilik inancına mensuptur. Musa'nın babasının da gitmesinden sonra İbrahim, Musa ile bir yolculuğa çıkar. hem yolculuk önce anlatılanlar daha derin işlendiğinde hem de yolcuk sırası ile yolculuk sonrası karşılaşılanlar daha derin işlendiğinde insanın boğazını belki düğümleyecek kitaba dönüşebilirdi. Yazar buna hiç gerek duymadan çok çok kısaca bize tüm hikayenin, bir başkasından duyacağımız şekliyle anlatıyor.
3/10 puan verdi
Hikaye aslında güzel, samimi bir dille yazılmış. Ama tam bir oryantalist gözüyle ve birçok hata yapılmış alt metinde. Müslümanlığı mistik bir öğreti gibi algılamaya başladı insanlar, bir takım gruplar türediği için hem Avrupa hem de ülkemizde. Sufiliği kalp temizliği dini de insanlara güzel davranmak diye özetleyip işin içinden çıkacaklarını düşünüyorlar bir de üstelik. İçini boşalttıktan sonra inanılan şey aslında olması gereken şey olmaz farklı bir şeye dönüşür ki bu da çoğunlukla yeni açmaz ve problemlere dönüşür. Hikayede Müslümanlar namaz değil kendi tekkelerde dönen insanlar hep hoşgörü içinde olan ve dini değerleri kalbine göre tayin eden kişiler olarak anlatılıyor. Dönsek etrafımızda günahlarımız da kayboluyor. Falan filan öyle saçma sapan şeyler işte... Güzelliğin, iyiliğin ölçütü nedir? Mesela mistikler İslam'a uymadan neden neye göre Müslüman olacağını tek kelimeyle açıklıyorlar. Kalp Çok ponciksiniz ama dünya düşündüğünüz kadar ponçik değil. O yüzden kurallar var. Eleştirimi bitirirken şunu da söylemem gerekiyor. Hikaye güzel aslında ama alttan verilen bilgiler yanlış. Bunları da duygusal durumlar kullarak insanlara empoze ettikçe insanları realiteden uzaklaştırıp ütopik hayalperestlere dönüştürüyorlar. Ve bence asıl can sıkıcı olan bu.
Puan vermedi
Yahudi bir çocukla Müslüman bir bakkalın, kanbağlarına, etnik ve dinsel önyargılara rağmen dostluklarının hikâyesini anlatıyor. Bir kahve molasında bitebilecek kısacık bir hikaye. Aslında bu kadar kısa olmasına şaşırdım bu hikayeden kocaman bir roman bile çıkabilirdi.
9/10 puan verdi
Herkese Merhaba Bugün sizlere
kaleminden
Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri
kitabının yorumu ile geldim Temmuz ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 55 sayfalık bir kitap. ✾Moïse, Yahudi ve on bir yaşındadır.

Eric Emmanuel SchmittYazar · 15 kitap
Eric-Emmanuel Schmitt. Fransız romancı, oyun yazarı ve sinema yönetmeni. 1960 yılında Lyon’da doğdu. Müzik ve edebiyat okudu. 1980-1985 yılları arasında Ecole Normale Supérieure’de felsefe okudu. Schmitt’in Şişmanlayamayan Sumocu adlı romanı Doğan Kitap’tan çıkmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.