Muallakta, Araf'ta ve Düşlerde

Cem Mumcu
7.7/10
7 Kişi
67
Okunma
7
Beğeni
1.457
Görüntülenme
Cem Mumcu`nun Binbir İnsan Masallarının Üçüncü Sayfa Güzeli adlı kitabı 42. öyküde sona ermişti. Elim sakatlanmadan önce ona bir başlık atmış arkasını getirememiştim. Başlık dünya durdukça duracak öyküler idi. Her satırını hayranlıkla ve şaşırarak okumuştum bu kitabın. Mumcu, yazarlığımın başından bu yana kovaladığım deliliği, kısa cümleciklerle, herkesin (?) anlayacağı bir yalınlıkla, psikiyatr olmasının da ona kattığı artılarla kolayca dile getiriyordu. Kolayca dediğime de bakmayın; o kolaylığın nasıl bir şey olduğunu ikinci kitabında 69. öyküde kaçırıyor ağzından: Bilmek ve bilemek: Tüm bilgiler sadece buna yarayacak ve sonra bileğitaşından dökülen tozlar gibi dökülecek. Geriye kalan bir tek keskinlik olacak, iniltiyi doğrayacak incecik testere bir tek... Unutmak yere dökmek üzere öğrenmek... Mumcu`nun Muâllakta, Arafta ve Düşlerde adlı bu ikinci kitabında da eş biçemle süren bu iniltilerin, kardaki ayak izlerine bakıyorum; Cem`in ne tanrı baba ile ne de kendi babasıyla bir zoru olmasa da ben bu öykücüklerde, tümümüzün içinde var olan ancak S. Freud`un uygarlığının yılan uykusuna yatırdığı deliliğin ve ölümlülüğün tradejisini okuyorum. Mumcu, bu insanlık trajedisinin arkeolojisiyle ne zaman bu denli içi içe geçti, bu kazıda kimlere çıraklık etti, bu genç yaşta nasıl böyle karnavalesk bir ustalık edindi bilemiyorum. Ancak dünya edebiyatında da ender rastladığımız birbirinden çarpıcı ironilerin ışıltısıyla ilerleyen bu ilginç yazının, deliliğimizin evrensel mantığını olağanüstü doğru biçimde dokuyan bu ilginç yazarın masallarına, dünya durdukça duracak demekte haklı olduğuma inanıyorum.
116 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

116 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bir psikiyatr olan Cem Mumcu'nun kitabındaki kısa kısa öyküleri okurken , hastalarıyla olan diyaloglardan esinlendiğini hissettim. Hikayeleri böyle ard arda okuyunca insan kendini maniye girmiş de fikir uçuşmaları arasında oradan oraya savruluyormuş gibi sersemlemiş hissediyor. Yatırım tavsiyesidir.
Muallakta, Araf'ta ve Düşlerde
Muallakta, Araf'ta ve DüşlerdeCem Mumcu · Okuyan Us Yayın · 200167 okunma
116 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Şu an önümde okuyacağım, okumak istediğim ve okumayı kendime vecibe kıldığım onca kitap varken, tek tek yazıyorum işte; kendimce, kendi çapımda, Cem Mumcu’nun eserleri üzerine naçizane incelemelerimi… Daha nasıl izah edebilir ya da üzerimdeki tesirini sizlere daha nasıl geçirebilirim bilemiyorum, belki de muallakta, Araf’ta ve düşlerde olmak böylesi bir şeydir.
Muallakta, Araf'ta ve Düşlerde
Muallakta, Araf'ta ve DüşlerdeCem Mumcu · Okuyan Us Yayın · 200167 okunma

Yazar Hakkında

Cem Mumcu
Cem MumcuYazar · 20 kitap
1966 Akçaabat doğumlu. Çok erken yaşta okumaya ve yazmaya başladı. Hayatı kitap ve edebiyatın etrafında dönüp durdu. Tıp Fakültesini bitirdiğinde kendisini "çuvala tıkılmış gibi" hissetti. "Çuvaldaki delik" dediği psikiyatriden başını dışarı uzattı. Psikiyatride de artistik yaratıcılık ve duygudurum ile ilgili bilimsel araştırmalar yaptı. Şiir, öykü, roman, deneme ve eleştiri türlerinde eserler üretti. Yazar olmanın dışında yayıncı, editör ve kitapçı olarak da deliliğinin peşinden sürüklendi. 2001 yılında 1001 tane olmasını düşündüğü Binbir İnsan Masalları isimli Edebiyat projesine başladı. Hiçbir ödüle eser göndermedi. Doruktakiler 2004 Öykü Yazarı ödülü kendisine verildi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Artistik Yaratıcılık ve Sanat Psikolojisi dersi veriyor. Vatan Gazetesi'ne her pazar köşe yazıyor. Okuyan Us Yayınevi'nin Genel Yayın Yönetmeni.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.