Miralay Mustafa Kemal Bey’le Buluşma Ağustos 1915

Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!

Wanda Zembrzuska
8/10
4 Kişi
12
Okunma
4
Beğeni
660
Görüntülenme
Wanda Zembrzuska, 19. yüzyıl ortalarında Osmanlı’ya sığınan soylu bir Leh sülalesinin üçüncü kuşak mensubu olarak 1889’da Sofya’da dünyaya geliyor. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşını sıcağı sıcağına cephelerden takip eden tek kadın savaş muhabiri olmasıyla ünlenen Bulgar gazeteci, 1915’in kavurucu temmuz sıcağında, Sofya’da çıkan Utro Gazetesi adına, imzalanması gündemde olan Osmanlı Bulgar Hudut Tashihi Anlaşması görüşmelerini aktarmak üzere trenle İstanbul’a geliyor. Burada kaldığı yaklaşık bir ay boyunca Çanakkale Cephesine gitmenin yollarını aradığı sırada, yanı başındaki çatışmaların yakıcı nefesini ensesinde hisseden payitahtın genel atmosferini, Müslüman ve Hıristiyan sakinlerinin ne düşünüp hissettiği aktarıyor. Sıhhi teşkilatlanma ve hastanelerin durumuyla ilgili nesnel gözlem ve tespitlerde bulunuyor. Daha sonra yabancı üç gazeteci meslektaşıyla birlikte torpidoyla Tekirdağ üzerinden Gelibolu Yarımadası’na ayak basan kadın savaş muhabiri, on gün boyunca bomba ve havan mermileri yağmuru altında Çanakkale Cephesi’ni bütün yönleriyle, kadına özgü bir duyarlık ve yaklaşımla canlandırmayı başarıyor. Bu arada daha Sofya’dan bildiği Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal Bey’i de karargâhında ziyaret ediyor. Bulgar kadın gazetecinin İstanbul ve Çanakkale Cephesi’nden gazetesine gönderdiği ve eşsiz bir kaynak niteliği taşıyan röportajlarını yüz yıl sonra Türkçeye kazandıran Prof. Dr. Hüseyin Mevsim, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında öğretim üyesi.
Yazar:
Wanda Zembrzuska
Wanda Zembrzuska
Çevirmen:
Hüseyin Mevsim
Hüseyin Mevsim
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: Mart 2019Yayınevi: Kitap Yayınevi
ISBN: 9786051051925Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
·
Puan vermedi
Bombardıman Altında Tek Kadın Gazeteci Wanda Zembrzuska
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferimiz kutlu, egemenliğimiz daim olsun. Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum. Çanakkale cephesine gelen tek kadın savaş muhabiri
Wanda Zembrzuska
Wanda Zembrzuska
’nın yazdığı 14 mektup ortaya çıkmış ve Prof. Dr. Hüseyin Mevsim tarafından tarihimize kazandırılmış.
Wanda Zembrzuska
Wanda Zembrzuska
uçaklardan atılan bombalar, yakındaki siperlerden gelen havan mermileri ve gemilerden yollanan uzun menzilli toplara rağmen Çanakkale Cephesini tüm yönleriyle açıklamaya çalışmış. Bir kadının cepheye gidip röportaj yapması da herkes tarafından da garipsenmiş. Türklerin, esirlere çok iyi davrandığından da bahsetmiş: "Türkler onlara çok iyi bakıyor, misafir muamelesi yapıyor. Savaş alanında karşılaştıkları o nefretten iz bile yok. Türkler esirlerle öğle ve akşam yemeklerini, ekmeklerin ve tütünlerini paylaşıyorlar. Günde iki kere çay veriyorlar." Esirler de bu duruma çok şaşırmış çünkü onlara Türklerin esirlere işkence ettikleri, kulak, burun ve dillerini kestikleri ve öldürdükleri anlatılıyormuş.
Wanda Zembrzuska
Wanda Zembrzuska
,
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
ile tanışma fırsatı bulmuş. Hanımefendi, Gazi Paşa'dan uzun, düzgün vücutlu, neşeli, yetenekli ve parlak başarılara sahip birisi olarak bahsetmiş. Ayrıca üstlerinin ona değer verdiğini, astlarının da onu sevdiğini ve saydığını söylemiş. Atatürk'ün misafiri de olmuş. Bu incelememi kitapta belirtilen bir cümleyle: Atatürk'ün, Wanda'ya sözleriyle bitirmek isterim: "Siz bana şans getirdiniz hanımefendi, her şey bitmeden ve İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok.’'
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!Wanda Zembrzuska · Kitap Yayınevi · 201912 okunma
Reklam
80 syf.
9/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Kitap Bulgar gazetelerinde yazan bayan bir gazetecinin 1915 senesinde İstanbul'da kaldığı kısa süre içerisinde gördükleri ve Çanakkale cephesindeki izlenimlerini anlattığı mektuplardan oluşuyor. O dönemde Bulgar gazetesinde yayınlanmış bu mektuplar. Ayrıca Çanakkale cephesinde Atatürk yani o dönemde Mustafa Kemal'in de misafiri oluyor. Mektuplar kısa ama gayet çarpıcı bir şekilde yazılmış. Bir solukta okunabilecek bir eser. Sonuç olarak okunmalı mı? Evet kesinlikle okunmalı.
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!Wanda Zembrzuska · Kitap Yayınevi · 201912 okunma
80 syf.
8/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Yeni bir bilgi veren bir eser değil. Ama eserin sahibi bir kadın olduğu için o dönem için oldukça ilginç bir şey. Yazar, savaş sırasında çeşitli cephelerde muhabirlik yapan tek kadın. İstanbul'dan 6 ve Çanakkale'den 8 mektup toplamda 14 mektup ile cephe ve cephe gerisini anlatmıştır. Çanakkale'de atılan 8 mektuptan biri de Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in karargahta ziyareti sonrasında yazılmıştır. İstanbul'dan yazılan mektuplarda savaşın İstanbul'da nasıl karşılandığını bu savaşın kimler için ne önemi olduğunu, nasıl karşılandığını anlatan güzel ifadeler mevcut.
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!Wanda Zembrzuska · Kitap Yayınevi · 201912 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.