Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muhteşem Süleyman

Özlem Kumrular

Muhteşem Süleyman Sözleri ve Alıntıları

Muhteşem Süleyman sözleri ve alıntılarını, Muhteşem Süleyman kitap alıntılarını, Muhteşem Süleyman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fransa kralına mektup
Ben ki Sultânü's-salâtîn ve burhânü'l-havâkîn tac-bahş-i husrevân-i rûy-i zemîn zillulah fi'l-ardayn, Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin ve Anadolu'nun ve Karaman'ın ve Rûm'un ve vilâyet-i Zulkadriyye'nin ve Diyarbekr'in ve Kürdistan'ın ve Azerbaycan'ın ve Şâm'in ve Haleb'in ve Mısır'ın ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve külliyen diyår-i Arab'ın ve Yemen'in ve dahi nice memleketlerin ki aba-yı kiram ve ecdâd-ı izâmim enârallâhu berahinehum kuvvet-i kahireleri ile feth eyledikleri ve cenâb-i celâlet-meabim dahi tig-ı ateş-bår ve şemşir-i zafer-nigârım ile feth eyledüğüm nice diyarın sultani ve padişahı Sultân Bayezid Han oğlu Sultan Selim Hån oğlu Sultan Süleyman Hân'ım.
Sayfa 15 - Timaş yayınlarıKitabı okudu
Bir zamanlar Viyana'yı "Santiago ve İspanya" naraları ile savunmuş olan Flandralı askerlere artik "Matamoros" yani "Mağribi öldüren" değil, "Mataturcos" yani "Türk öldüren" deniyordu.
Sayfa 216 - Timaş yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kanuni'nin Avusturya seferinden başarı ile dönmesi ve Macaristan'daki Peç, Şikloş, Estergon ve İstolni Belgrad'ı alarak Habsburg İmparatorluğu'na büyük bir darbe indirmesi, 5. Carlos ve Ferdinand'ı Osmanlılarla barış yapmaya zorlamış ve İstanbul'a iki elçi göndermelerine yol açmıştı.
Sayfa 49 - Osmanlı-Habsburg Barışının Kuzey Afrika'ya YansımasıKitabı okudu
Şehrin belli bölgeleri, fetihten sonra da işlevlerini sürdüren merkezler olarak varlığını korudu. Liman, ticaret bölgesi, yönetim bölgesi eski yerlerindeydi. Bazı kiliselerin camiye çevrilmesi ve daha önce var olan yapıların dönüştürülmesi ya da işlevlerinin devam etmesiyle şehrin önemli aksları fetih sonrasında da kullanıldı. Doğal olarak kentin topografyası bu belirlemede önemli rol oynamıştı. Fatih'in 30 yıllık saltanatı boyunca, dönüştürülen Bizans yapıları dışında İstanbul'da, bugün mevcut olmayanlarla birlikte 31 cami ve sonraki padişahlar döneminde inşa edilmeyecek kadar çok sayıda, 112 mescit yapılmış; bu dönemde inşa edilen birçok yapı içinde 35 gibi bir sayıyla büyük çoğunluğu hamamlar oluşturmuştu.
Sayfa 292 - Kanuni Dönemi Osmanlı Başkentinde İmar Faaliyetleri Ve Mimarlık TeşkilatıKitabı okudu
Milano'da bulunan elyazmasının ne zaman kaleme alındığı kesin olarak bilinmemektedir.
Sayfa 276 - Mosies Almosnino'nun Muhteşem Süleyman PortresiKitabı okudu
Osmanlıların Mohaç Savaşı'yla sonuçlanan sefere çıkma sebepleri, savaşın askeri safhaları ve Budin'e girildiği halde buranın niçin terk edildiği, 1. Süleyman'nın Macaristan üzerindeki gerçek niyetlerinin ne olduğu gibi konular önemli bir tartışma ortamı oluşturur.
Reklam
Macar tarihçiliği açısından kendi devletleri için bir dönüm noktası olarak görülen ve pek çok araştırmaya konu olan Mohaç Savaşı, genellikle milli tonları ağır basan bir çerçevede ele alınmış; muzaffer taraf için ise büyük-şanlı bir zafer, hatta birinde "...yüce tarihimizin Avrupa'daki son büyük zaferi..." tanımlamaları ile ifade edilmiştir.
Sayfa 58 - "Büyük Türk"E Pannonıa Düzlüklerini Açan Savaş Mohaç, 1526Kitabı okudu
Barış Habsburglular tarafından bozulduğu zaman cezalarının verileceği, bunun Osmanlı için hiçbir sorun teşkil etmeyeceği anlamına geliyordu.
Sayfa 153 - İmparatorluğun "Uç Beyi" 1. Ferdinand'ın Kanuni'yle İlk YıllarıKitabı okudu
Yıllar sonra, Ferdinand imparator ilan edildiğinde Süleyman'ın gözünde hâlâ Avusturya arşidükü olarak kalmaya devam ediyordu. 1558'de İstanbul'a gelen Venedik Elçisi Antonio Barbarigo, Süleyman'ın Ferdinand hakkındaki düşüncelerine dair ilginç bir detay verir: İmparatordan bahsedince şöyle diyor: Bu zavallı Ferdinand'ın da parası yok, dostu yok, danışacak kimsesi yok, kendisi de her şeyden bihaber bir insan. Bizimle savaşa girmek istiyor, her zaman kaybediyor. Diğer Hıristiyan hükümdarların onun her zaman kaybettiğini, hiç kazanamadığını görüp ona bizimle savaşa tutuşmamasını nasihat etmesi lazım.
Sayfa 162 - Timaş, 2.baskıKitabı okudu
Eser yayınlanmamış olmasına rağmen çok sayıda entelektüel tarafından bilinir.
Sayfa 192 - Türkiye Seyahati Adlı 16. Yüzyıl Anonim İspanyol Eserine Göre Türklerdeki Esaret SistemiKitabı okudu
Reklam
1533 yılından itibaren, Avusturya sarayı ve Babıali arasındaki diplomatik ilişkiler başka bir safhaya girdi; sükunet ve dinginlik safhasına.
Sayfa 161 - İmparatorluğun "Uç Beyi" 1. Ferdinand'ın Kanuni'yle İlk YıllarıKitabı okudu
Süleyman'ın sadece tek bir rakibi vardı: İmparator sıfatını tanımadığı Carlos. Onu Roma Germen imparatoru değil, İspanya kralı olarak tanıyordu.
Sayfa 153 - İmparatorluğun "Uç Beyi" 1. Ferdinand'ın Kanuni'yle İlk YıllarıKitabı okudu
Kanuni'nin saltanatının ilk senelerinde, İspanya'nın batı ve orta Akdeniz'de tutunmak için sürdürdüğü Kuzey Afrika'ya yerleşme mücadelesi, Osmanlılara karşı karada ve özellikle denizlerde devam etti. Osmanlılar ise, İspanya ve Fransa arasında yaşanan anlaşmazlıkları fırsat bilerek Katolik Hristiyan dünyası içindeki ihtilaftan yararlanmak istemiş ve daha önce ahidnamelerle iyi ilişkiler kurduğu Venedik yanında yeni bir müttefik kazanmayı kendi menfaatleri için uygun görmüşlerdi.
Sayfa 35 - Osmanlı-Fransız YakınlaşmasıKitabı okudu
Süleymanname, Fransa'nın 1525'teki imajına göre çok daha önemli bir konuma geldiğini gösterir. Artık Kral için Osmanlı terminolojisinde İmparator anlamı karşılığı padişah ünvanı kullanılmaya başlanmıştır.
Sayfa 32 - Avrupa Devletler Denge Sistemi Ve Osmanlı Fransız İttifakı 1525-1544Kitabı okudu
Ferdinand 20 Ağustos 1527'de Türk ordularının ortalarda görünmeyişinden istifade ederek Buda'yı kuşattı.
Sayfa 155 - İmparatorluğun "Uç Beyi" 1. Ferdinand'ın Kanuni'yle İlk YıllarıKitabı okudu
80 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.