Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Munzur güzel Munzur, tarih boyunca kanlı savaşların sona ermesi için barış dergâhı olan Munzur. Kılıç kaçkını mazlum kavimlerin sığındığı liman. Kutsal kitabı mukaddeste adı geçen Fırat’ın kolu Munzur. “Cennetten bir çeşme çıktı bahçeyi suladı.” Demek ki cennet Munzur’un kaynağı. Bir dağın eteğinde çıkar, nehir misali Doğuya akar. (iso bar abdi eden cenneti) yine Munzur. Munzur’un etrafında mekan kuran kavimler, hangi din ve mezhepten olursa olsun Munzur’u kendine ilah kabul etmiş. Kılıç kaçkını kavimler kaçarak kurtuluşu Munzur’da bulmuş. Munzur’un o görkemli güzelliğini gördükçe savaşı unutmuş. eteklerinde taş toplayıp ev yapmış. Sonrada elindeki kılıçları, mızrakları kalkanları potada eriterek, bağcı bıçağı yapıp bağ dikmiş. Saban demiri yapıp çift sürmüş. Ekin ekmiş. Orak yapıp ekin biçmiş, ot biçmiş, Munzur’un uzun kış şartlarına uygun mereğini (samanlık) otla doldurarak, ahırdaki koyununu, Keçisini ve ineğini beslemiş. Benim kuşağıma kadar, tek gözlü ev, bir duvarının önü boydan boya andal. Altında un çuvalları, bulgur aş çuvalları, üzerinde yatak yorganları ile yüklük. (Andal) Kış yiyeceği tamamsa ağa da sen, paşa da sen.
Yazar:
Hasan Şanlı (Hayri Dede)
Hasan Şanlı (Hayri Dede)
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 35 dk.Sayfa Sayısı: 56Basım Tarihi: Temmuz 2019Yayınevi: Payda Yayıncılık
ISBN: 9786055223823Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
56 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Kitabın yazarı olan Hayri Dede'den bizzat imzalı aldım kitabı. İç kapağına şu notu yazarak teslim etti. "Adem kardeşime; Munzur'u anlama-algılama yolunda, üretken bir bakış yakalaması dileğiyle. 21.09.2019 İmza:
Hasan Şanlı (Hayri Dede)
Hasan Şanlı (Hayri Dede)
" Hayri Dede; Dersim/Ovacık'ta yaşayan, hayatını Munzur Gözeleri'nde kitap satarak idame eden, 80li yaşlara yakın bir Alevi dedesi. Hayri Dede, bu kitabında bize söylenceler ve efsaneler ile Munzur'u tanıtırken, aynı zamanda buraya gelen ziyaretçilerin ve bölge sakinlerinin, çevreye zarar verdiklerini, doğaya gerektiği gibi davranmadıklarını, suyu kirlettiklerini dile getiriyor. Munzur Gözeleri gerçekten çok güzel bir yer. Ve Hayri Dede'nin de bahsettiği gibi PH değeri en yüksek suların başında geliyor Munzur Su. . Çok güzel kırmızı benekli Alabalık yaşarmış bu suda eskiden. Şimdi ben hiç rastlamadım. Varsa bile yakında olmayacak. Suyun kenarında piknik yapılıyor, ateş yakılıyor, insanlar ayaklarını suyun içine sokuyor, içinde yüzüyorlar, bira şişeleri suyun üzerinde yüzüyor, bulaşık deterjanı ile piknikten arta kalan yağları bu suda yıkıyorlar, bulaşık deterjanı gibi kimyasalların suya karışmasına sebep oluyorlar. . daha neler neler. Bu manzara benim gözlerimi de kanatıyor. Hayri Dede'nin de benimle ortak fikirleri paylaştığını öğrenmek beni mutlu etti. Munzur'u tanımak adına güzel bir kitaptı. Son olarak; Munzur Gözeleri'ni halen görmediyseniz, en kısa zamanda görün derim. Yalnız yukarıdaki kötü şeyleri yapanlara çok pis küfür ediyorum, haberiniz ola. :-) Keyifli okumalar. .
Munzur Efsanesi
Munzur EfsanesiHasan Şanlı (Hayri Dede) · Payda Yayıncılık · 20195 okunma
Reklam
56 syf.
10/10 puan verdi
Tunceli gezisinde kitap satışı için açtığı standında kitap okurken tesadüfen karşılaştığım tatlı bir dedenin kitabı.Onun kitabını da görünce hemen imzalı haliyle aldım. Munzur efsanesinde en çok anlatılan hikaye şu: Köyün bir ağası varmış . Ağa iyi kalpli, dindar biriymiş . Yanında da bir çobanı varmış .İsmi Munzur ‘muş. Ağa bir gün hacca gider .Haccda canı helva çeker . Munzur ,ağanın isteğini koşar hatun anaya söyler ona helva yapıp getirir. Munzur , ağasına hatun anam helva pişirdi deyip , verir .Ağa haccdan döner . Köye yaklaşınca köylüler ağayı karşılar . Ağaya hoş geldin Hac'ın mübarek olsun derler. Ağa ise, 'Hacı ben değilim hacı Munzur'dur, bana değil ona koşun der' ve yaşadığı olayı anlatır. Munzur da o an elinde süt kabı ile köye doğru gelir. Ağanın anlatımından sonra halk Munzur'a doğru koşar. Munzur halkın kendisine doğru koştuğunu görünce, paniğe kapılarak süt kabı elinde batıya doğru kaçar. Munzur önde halk peşinde gözelerin olduğu yere kadar gelirler. Orada Munzur iyice sıkışır. İki ucundan tuttuğu kaptan sağa sola süt dökülür. Sütün döküldüğü yerden berrak tatlı bir su çıkar. Bugün gözelerin en son çeşmesinin olduğu yerde önünü keserler. Munzur geri döner. Kaça kaça bugünkü gölün olduğu yere kadar gelir. Orada etrafını sararlar ve Munzur, süt kabı elinde kayalığın oyuğunda kaybolur. Munzur’da belli zamanlarda beyazlığın çıkma nedenini bu sütle simgeler .
Munzur Efsanesi
Munzur EfsanesiHasan Şanlı (Hayri Dede) · Payda Yayıncılık · 20195 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.