Müslüman Aklın İnşası

İmadüddin Halil
Kur'an, nihai hakikatin ikrarı, ve adalet terazisinin kurucusudur.
Mahya Yayınları
Doğru ölçüte dair;
İnsanın yaratıcısı tarafından belirlenen bir yapıyla donatılması ve yeryüzünün bu yapının gereksinimlerine cevap vermesi için Allah'ın iradesiyle insanın hizmetine verilmesine rağmen, nasıl olur da yine Allah katından gelen dinler, bu beşer yapısının gereksinimleri ile yeryüzünün nimetleri arasına engeller ve yasaklar koyar? Kuşkusuz bu çelişki, insanların Allah'tan önce kendilerine sığınmaları ve yine kendilerinden medet ummaları için müminlerin önüne koydukları engeller ve yasaklarla dinin tahrifinde asıl rolü oynayan "din adamları" sınıfının eliyle gerçekleşmektedir. İşte bu, Allah'ın ayetlerini az bir değer karşılığı istismar etmek, tüketmek ve sömürmek, O'nun sözlerine yalan karıştırmaktır. İslam'ın ilkeleri bu tür düzenbazlıklara asla geçit vermez. Bu konuda söylenenler insanın diğer ihtiyaçları hususunda da söylenebilir. Burada esas olan, insanın hayati ihtiyaçları karşısındaki tutumunu, doğrudan Kur'an'dan elde ettiği objektif ölçülere göre belirlemesidir.
Sayfa 116 - Mahya Yayınları
Reklam
Yaratıcı ile yaratılanlar arasındaki olumlu ilişki bozulduğunda, “özgürlük” kavramı kötüye kullanıldığında, sorumluluk zayi olduğunda, bilinçli ve yararlı planlama ortadan kalktığında, akıl, ruh ve irade güçlerinden doğan ahlaki değerler sulandırıldığında, işte o zaman insan yaptığına denk bir neticeyle yani toplumu bozulma, çöküş ve yıkıma götüren bir sonuçla karşılaşıyor.
Sayfa 42 - Mahya Yayınları
Din binasının temelinden yükselen iman daima yatay bir "medeniyet göstergesi" durumundadır. Mümin toplumun iradesini zamanın ve yeryüzünün verilerine göre kanalize eder, doğru kanallara yönlendirir. Evrenin hareketi ve yasalarıyla uyumlu ilişkiler kurmasını sağlayarak bu ümmetin gücünü verimliliğini, olumluluk ve uyumluluğunu artırır. Ayrıca insanın derinlerinde de dikey bir şekilde uzanarak mesuliyet hissini devamlı olarak diri tutar ve vicdanı uyandırır. Böylece, potansiyel güçlerini ortaya çıkarması için verilen fırsatı değerlendirmesi, onu benzersiz bir şekilde "zaman"la yarışa sokar. Allah'ın ona bahşettiği kabiliyetleri ve ulaşmaya çalıştığı hedefleri inandığı değerler yolunda dile getirir. İslam nazarında bunların her biri, insanı Allah'a yaklaştıran evrensel bir ibadettir.
Sayfa 99 - Mahya Yayınları
Batı medeniyetinin ürünlerinden yayılan parıltılar göz kamaştırsa da, bu parlaklığın gücü günahkâr Batı medeniyetin benliğindeki biyolojik ve psikolojik yapının özüne hiçbir şekilde ulaşamayacaktır. Hiç kuşkusuz bu, Allah'a imanı reddeden medeniyetlerin kaçınılmaz sonudur.
Kapsamlı dini bir kavram olarak yalnızca "Allah'a kulluk etmek", fert ya da toplum olarak bütün insanların gerçekleştirmekle sorumlu olduğu bir hedeftir.
Reklam
"İslami bakış açısına göre uzayın keşfedilmesi, Batılıların düşündüğü gibi bir "savaş" değil, aksine bir anlama yer alma ve uyum sağlama çabasıdır. Ay savaşılan bir düşman değil,seslenildiğinde karşılık veren itaatkar bir hizmetlidir." •İmadüddin Halil / Müslüman Aklın İnşası
"Kur'an insanları, varlıkların hakikati kozmik bağlantılar üzerinde dikkatle düşünmeye çağırmıştır. Yine ayaklarını bastıkları yerden başlayıp kendilerinin ve evrenin ufuklarında sona eren, etrafında olup biten her şeyi "duyusal bakış" yolu ile düşünmeye çağırmış, Müslüman insanın araştırma, görme, düşünme, bilme ve tecrübe alanında attığı her adım konusunda duyulara büyük önem vermiştir." (Bkn; Kur'an,17/36) • İmadüddin Halil / Müslüman Aklın İnşası, s.44, Mahya yayıncılık
Sayfa 44 - Mahya yayıncılık
Müslüman olmak demek; planlı programlı bir işe girişmeyi ilkesel olarak kabul etmek demektir.. Allaha iman etmek; işin tatbiki ve ciddiyeti hususunda O'nun rızasını gözetmektir....İnsanın yaptığı her türlü işte Allah'ın murakabesi altında olduğunu hücrelerine kadar hissedebilmesidir.
"İslam'ın hedefinde ki, itikadi, epistemolojik, metodolojik, dönüşümlerin doğurduğu kaçınılmaz sonuç, uyarlamaya, eyleme, gelişmeye ve üretime yetkin yeni bir aklın oluşumudur."(1) * İslam hayatın her boyutunda "Allah merkezli" bir dönüşüm ve yaşam hedefindedir.(r.s.s.) (1) İmadüddin Halil / Müslüman Aklın İnşası (Mahya Yayıncılık)