Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Müslüman Kimliği

İsmail Lütfi Çakan

Müslüman Kimliği Sözleri ve Alıntıları

Müslüman Kimliği sözleri ve alıntılarını, Müslüman Kimliği kitap alıntılarını, Müslüman Kimliği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Peygamber'e uyarsanız doğruyu bulursunuz." Nur suresi 24/54
Reklam
"Fazilet ehline daim tahakkum-i cühelâ Cihanda kaidedir ta cihan cihan olalı!"
Kur'an-ı Kerim'de peygamberlerin verdiği mücadeleye baktığımız zaman, kirlenme ister sosyal, ister ekonomik, ister ahlâkî görünümde olsun, tedavi daima inanç noktasından başlatılmıştır. Bu gerçek, her çeşit kirlenmenin doğrudan inanç ile ilgili olduğunu göstermektedir. Dün böyle olduğu gibi bugün de böyledir. Kafa ve gönüllerdeki kirlenme dışa vurmuş sosyal kirlenme haline dönüşmüştür.
Sayfa 41
Müslüman Kimliğinin Kazanılması
Kimlikte üç adım: bulmak (iman), tanımlamak (İslâm), korumak (i'tisam) olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimdi müslüman kimliğinde bu üç adımı takip ve tetkik edelim. Bilindiği gibi Müslüman kimliği ya doğuştan ya da ihtida yoluyla sonradan elde edilir. Bunun için kelime-i şehadeti veya kelime-i tevhidi inanarak söylemek gerekmektedir. Bir insan, "Allah'tan başka ilah yoktur" diye şehâdette bulununca müslüman sayılır. Şehâdetin sadece sözde kalmaması için mü'min onu, dinî hareketlerle yani İslâm'ın şartı olan namaz, zekat, oruç, hac gibi ibadetler ve sosyal hayattaki hat ve hareketleriyle, helal-haram sınırlarına riâyetle somutlaştırmak yani tanımlamak ve ispat etmek durumundadır.
Reklam
Hz. Peygamber(S.A.V)'i izleme zorunluluğu ümmet olmanın ilk ve en temel gereğidir. Çünkü hiçbir müslüman kendiliğinden kulluk görevi ve şekli tayin ve tesbit edemez. Bu sebeple dinin yorum ve yaşanmasında Hz. Peygamber'in izinden uzaklaştırıcı hiçbir görüş ve öneri meşru kabul edilemez, ciddiye alınamaz.
Sayfa 98
“..kültürel kirlenme ve pratik anarşisine karşı, Kitap ve Sünnet’e bağlılık tek kurtuluş ve istiklal yolu ve garantisi.”
İnsanın üç varlığı/kimliği vardır :
a. Uzvi varlık/Biyolojik kimlik, b. Ruhi varlık / Psikolojik kimlik, c. İçtimai varlık/Sosyolojik kimlik. Buna göre kimlik, fiziksel nitelikler (uzvi yapı/biyolojik kimlik), karakter özellikleri(ruhi yapı/psikolojik kimlik), gayr-i şahsi davranışlar (içtimai varlık/sosyolojik kimlik) toplamından ibarettir diye tarif edilebilir. Uzvi varlık helal gıdalarla; ruhi varlık, manevi değerlerle; içtimai varlık da toplumsal değerler, örf-adet ve geleneklerle beslenip şekillenir ve kendilerine özgü özellikler istikametinde yaşatılabilir. İnsan için en büyük tehlike odağı toplumsal kimliğidir. Öte yandan toplumsal/sosyal kimliği aynı değerlere sahip topluluklar içinde korumak, geliştirmek daha kolay olur. Kimlik -konuya dair eserlerde ortaklaşa vurgulandığı gibi neticede ve kesin olarak bir kültür meselesidir. Teknolojik gelişmeler sürdükçe, toplumlar, kültürler değiştikçe insan kimlik sorunuyla uğraşacaktır. Her devirde olduğu gibi çağın insanı da kimliğini aramakla meşgüldür. "Ben şuyum ya da değilim" demek özgürlüğüne kavuşmak istemektedir. Çünkü kimlik özgürlük ister.
“İslam’da imanın sosyalleşme rehberi Sünnet’tir.”
Sayfa 50
Reklam
“Sünnet’te kimlik inkarı yoktur. Yeni ve üst kimlik inşası vardır. Onun adı İslam kimliğidir. Barış içinde bir arada yaşamanın temel şartı, hiçbir grubun kimliğini inkar etmemektir. Hz.Peygamber kendisine gelen elçilere açıkça kimliklerini belirtmelerini isteyen sorular yöneltiyordu. Yine o kişinin, milletini sevmesini değil, haksızlığına rağmen milletine yan çıkmasını, destek vermesini kavmiyetçilik (asabiyye) olarak tanımlıyor, kavmiyetçiliğe duygusal ve psikolojik değil, hukuki ve sosyolojik bir yorum getiriyordu.”
Sayfa 52
“Kimlik bir aidiyet meselesidir. Buradan hareketle insan, kimlerden olduğunu belirlerken, kimlerden olmadığını da veya kimlere karşı olduğunu da ortaya koyar. Hatta belki de kim olduğunun bilincine, kimlere karşı olduğunun bilgi ve yardımıyla ulaşır.”
Sayfa 45
“Allah’ın ipine sarılınız. Zira Allah’ın ipi Kur’an’dır.”
“Kur’anı Kerim’de peygamberlerin verdiği mücadeleye baktığımız zaman, kirlenme ister sosyal, ister ekonomik, ister ahlaki görünümde olsun, tedavi daima inanç noktasından başlatılmıştır.”
Sayfa 41
“Kitap ve Sünnet bağlılığı (i’tisam), değişmemek, gelişmemek çağrısı olarak değil, çözülmemek, dökülmemek, kimlik kaybına uğramamak tedbiri olarak anlaşılmalıdır.”
Sayfa 57
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.