Mustafa Kemal Atatürk

Edward J. Erickson

Mustafa Kemal Atatürk Sözleri ve Alıntıları

Mustafa Kemal Atatürk sözleri ve alıntılarını, Mustafa Kemal Atatürk kitap alıntılarını, Mustafa Kemal Atatürk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
¨Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin, kendiniz kurtarıcı olun. Eğer ülkenizi kurtaracak bir lider beklemekteyseniz, ben size hiçbir şey öğretememişim demektir.¨ -Mustafa Kemal Atatürk
Şayet ölecek olursam, memlekete ait söyleyecek hiçbir şeyim yoktur. Çünkü yürürlükteki Cumhuriyet yasaları bu işleri temine yeterlidir.
Reklam
Mustafa Kemal, Batılılaşma ve çağdaşlaşma kadar laikliğin de kararlı bir taraftarıydı ve dinin gerek siyaset gerek ise de şahsi yaşamlar üzerindeki etkisine karşıydı.
Sayfa 66 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Âcizler için imkansız, korkaklar için müthiş gözüken şeyler kahramanlar için idealdir. Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal çocukluğunda da kendinden eminliği ve adanmışlığıyla bilinirdi; ancak bu melekelerini askeriyenin gerektirdiği disiplinli ve görev odaklı zihin kalıbına döken fail, ordu idi.
Sayfa 64 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
En Zorlu Askeri Harekât..
"Hareket yeteneği daha yüksek ve saldırgan bir düşmanın takibi altında başarılı bir ricat yürütmek,akla gelebilecek en zorlu askeri harekât arasındadır. Askeri tarihte örnekleri nadir görülen bu olay,birçok tarihçi tarafından büyük bir generalin en baş nişanesi sayılır. Mustafa Kemal Paşa'nın neredeyse ümitsiz bir vaziyetteyken bile ordusundaki emir-komutayı nefes kesici bir surette tesis edebilmiş olması ve her şey sona erdiğinde bile elinde hâlâ muharebeye elverişli bir kuvvet bulundurmayı başarması özellikle göze çarpmaktadır."
Sayfa 38 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Aslına bakılırsa,
Mustafa Kemal'i Osmanlı kamuoyunun gündemine getiren de 9-28 Ağustos 1915'te cereyan eden bu Suvla(Anafartalar) muharebeleridir.Osmanlıların Birinci Dünya Savaşı sona erdiği esnada Suriye'deki Yedinci Ordu'yu idaresi ve Eylül 1918'deki Nablus hezimetinden çıkarıp geri çekilmesi her bakımdan en büyük askerlik başarısı sayılır. Dahası,Türk Kurtuluş Savaşı'nda Milli Ordu'yu yeni baştan teşkil edişi ve 'Büyük Taarruz' olarak bilinen 1922'deki parlak kapan(çembere alma) harekâtı da aynı surette çarpıcıdır."
Sayfa 20 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mustafa mahalle mektebine başladı ama yedi yaşına geldiğinde laik eğitim veren Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti. 'Mükemmellik' anlamına gelen ikinci ismi Kemal'i burada eğitim gördüğü esnada nasıl kazandığına dair iki rivayet mevcuttur. En yaygın rivayete göre, matematikte o denli başarılıydı ki öğretmenleri ona taltif edici bir lakap gerektiğini düşünmüşlerdi. Daha az şaşaalı olan diğerine göre, sınıfta adaşı başka bir öğrenci daha bulunduğu için öğretmeni ikisini ayırt etmek adına böyle bir isim takma yoluna gitmişti. Ne var ki, Atatürk'ün en önemli biyografisinin yazarı Andrew Mango iki rivayetin de asılsız olduğunu, Mustafa'nın Kemal ikinci ismini, hayranlık duyduğu ünlü Osmanlı şairi Namık Kemal'e nazire olarak muhtemelen bizzat kendisinin seçtiğini vurgulamaktadır.
Sayfa 7 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa, büyük zaferden kendini kanıtlamış bir operasyonel savaş komutanı ve çok yetenkli bir stratejist olarak çıktı.
Sayfa 56 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
En büyük başarıları şüphesiz Gelibolu'daki savunma harekâtı, Filistin ile Suriye'den ricat ve milli kuvvetleri 1922'de Yunanlara bozgun getirecek şekilde yeniden canlandırışıdır. Ne Osmanlı ordusunun ne de milli kuvvetlerin Mustafa Kemal olmadan aynı başarıları kazanabilecekleri bir alternatif senaryo düşünmek çok güçtür.
Sayfa 58 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
İstiklâl Harbi'nde (1921-22) Milli Mücadele ordusunu zafere taşıyan Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği 1923'ten öldüğü 1938'e kadar cumhurbaşkanlığı görevini icra etti. Neredeyse tek başına modern ve laik bir parlamenter cumhuriyet inşa ettiği bu görevi esnasında, kılık kıyafetten alfabeye ve medeni kanuna kadar çok sayıda reforma imza attı. Soyadı kanunu icabı kendisine 'Atatürk' ismi verilen Mustafa Kemal, 1923'te asker, 1927'de ise devlet adamı sıfatıyla iki defa ünlü Amerikan haber dergisi Time'a kapak konusu oldu. Askeri ve siyasi mirası günümüzdeki Türkiye'de ayakta durmaya devam etmektedir.
Sayfa 6 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ey Türk!
Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.
Sayfa 120
Kısaca Mustafa Kemal'in askerlik hayatı...
"... uzun süresi ile derin ve geniş çeşitlilikteki tecrübelerin daha da göz alıcı hale getirdiği eşsiz bir özlük dosyası teşkil ediyordu.Napolyon Bonapart'ın hayatı hariç,askeri tarih böyle bir kariyeri pek az kayıt etmiştir;bu bakımdan Mustafa Kemal'e en çok yaklaşabilecek tek isim Erwin Rommel'dir."
Sayfa 5 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Başkomutan kendi karargâhını Alagöz köyünde kurmuştu ancak kırık bir kaburga sebebiyle evden pek çıkamaz durumdaydı.
Sayfa 48 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
117 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.