Falih Rıfkı Atay
Hakkında en çok rivayet üretilen,en sık tartışılan simadır Mustafa Kemal. İçtiği içkiden yaptığı inkılaplara, sofralarından insna ilişkilerine söylenmedik laf bırakılmadı. Bunların ne kadar doğru, ne kadar yanlış hâlâ tartışılıyor. 1920'lerin başından ölümüne kadar Atatürk'ün en yakınında bulunan gazeteci-yazar Falih Rıfkı Atay'ın uzun yıllar önce yayınlanan ''Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri'' tartışılan bir çok konuya ışık tutuyor. Atatürk, İttihat ve Terakki Partisi mensubu muydu? Rejimin değişeceğini meclise ilk defa nasıl haber verdi? Ticarete girip niçin battı? Gazete macerasına kiminle nasıl girdi? Yazı ve harf inkılabını üç ayda nasıl gerçekleştirdi? Nasıl oldu da Suudi Arabistan'daki bir toplantıya heyet gönderdi? Yukarıda bahsedilenler gibi birçok olayın gerçekte nasıl olduğunu merak ediyorsanız ve yakın tarihte gerçekten ne olduğunu birinci ağızdan öğrenmek istiyorsanız, bu eser sizin için bulunmaz bir rehber.
134 sayfa

10/10 puan verdi
Mustafa Kemal’in Mütareke Defteri, Falih Rıfkı Atay’ın 1955 yılında basılan kitabı. Falih Rıfkı Atay, kitabında Mustafa Kemal’le birlikte kendi anılarını anlatıyor. Anılarını anlatırken duygu ve düşüncelerini de bizimle paylaşıyor. Kitap için kısaca, Falih Rıfkı Atay’ın gözünden Mustafa Kemal diyebiliriz. İşgal yılları, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet’in kuruluşu, buralara nasıl ve ne şartlarda gelinmiş, ne zorluklar yaşanmış.. Atatürk’ün insan ilişkileri, hastalığı, sohbetleri.. Hepsi ve daha fazlası bu kitapta mevcut. Mutlaka okunması gereken, çok önemli bir kitap. Okuyunuz, okutunuz…
Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri
Mustafa Kemal'in Mütareke DefteriFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 2012496 okunma
10/10 puan verdi
Başkumandan ilk günü beyannamesini şu cümle ile bitirmişti: "Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir, İleri!.." Ve son günü hadiselerde şu cümle ile nihayet veriyordu: "Akdeniz hedefine varıldı." Falih Rıfkı Atay okuyorsanız, şunu çok iyi bilmeniz gerekiyor; Mustafa Kemal için gözünü kırpmadan canını verebilecek bir gazeteci/yazardır. Falih Rıfkı, Mustafa Kemal'in yıllarca yanında bulunmuş, bir çok anı'ya mensup bir kişidir. İlk sayfadan, son sayfaya kadar samimiyet içinde okursunuz anılarını. Bu anıların tabi ki kendince bir tasfiri vardır. Zaten anıların her zaman kendince bir anlatımı yok mudur? Bu konuda onun anlattıklarına sadık kalmakla mükellefiz. Okudukça tüylerinizin ürperdiğini, içinizdeki gücün göğsünüzü kabarttığını hissedeceksiniz. Mustafa Kemal'i ve anılarını içtenlikle okumak nasıl keyif vermez, nasıl büyük mutluluk vermez ki? Okuçukça onun yanında olmadığınıza, o dönemde onunla birlikte yaşayıp, birlikte mücadele veremediğiniz için hayıflanacak, Koca Mustafa Kemal'i, Atatürk'ü yad edeceksiniz. "Karnı büyük koca dünya... Fani kurmuşsun temeli, Bilmem sana ne demeli, Koca Mustafa Kemal’i, Yedin yine doymadın mı..." -Muhlis Akarsu Kesinlikle tavsiye etmekle birlikte, diğer eserlerini de mutlaka okuyunuz. İyi okumalar dilerim.
9/10 puan verdi
Atatürk’ün uzun yıllar yanında bulunan Falih Rıfkı Atay, Mustafa Kemal’in Mütareke Defteri’nde Atatürk’le ilgili anılarını anlatıyor. Bazı anılar ders kitaplarından, internetten tanıdık gelse de ilk kez duyacağınız anılar da var kitapta. Atatürk’le ilgili bir kitap okumak isteyen kişilere ilk tavsiyem Falih Rıfkı Atay’ın kitapları olur. Atay’ın kitaplarını okurken siz de kendinizi Atatürk’ün meşhur sofrasında oturuyor gibi hissediyorsunuz.
10/10 puan verdi
Dünyanın örnek aldığı muhteşem lider Atatürk
Zaman zaman okurken göz yaşlarımı tutamadığım. Muhteşem bir kitap, Atatürk’ün hatıralarını sanki Atatürk karşımda anlatıyormuş da bende yazıyormuşum hissine kapılmak beni o tarihlere götürmek mükemmel bir duygu göz yaşı ve mutluluk hepsini bir arada yaşadım
10/10 puan verdi
Çankaya ile çok benzer çankaya okuyanlar okumayabilir yine ufak farklılıklar var ama genel olarak çankayada ne varsa burda da o var ufak farklı anılar var okadar
7/10 puan verdi
Söz konusu Mustafa Kemal olunca gözlerde yaş burunda sızı derin bir özlem oluyor adının geçtiği her satırda. Ve cahille savaşının ne kadar derin bir anlamı olduğunu anlıyor insan olan. Kitaptaki eleştiri noktam çok fazla imla hatasının ve sonunda notluk boş bir sayfanın eklenmemiş olması. Kitap yarım kalmış gibi bitirilmiş. İçeriği dolu dolu, yüzlerce sayfa olsaydı da okusaydık kıvamında ama eksik. Bunu da tarihçiler söyleyecek umarım.
158 syf.
9/10 puan verdi
Hayırlı Geceler! Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır, görev ne olursa olsun. İş başında bulunan herkesin daima yapacağı bir vazifesi bulunur. Bir vazife adamı asla teslim olmaz. 1918 Ekim 31’de Mondros limanında demirli Agamemnun zırhlısında imzalanan antlaşma sonrasında Paşa, memleket ve millet için başlayan yeni dönem kadar kendisi için de yeni bir dönem başladığına hükmeder. Kendi cep defterine geçirdiği notları bulunur. Yazar nasıl tanıştıkları ne yaptıkları gibisinden bir başlangıç ile ilerliyor lakin biz daha özel, bizi ilgilendiren kısımlara bakacağız. Mesela sayfa 27’de Bir Eski Hatıra bölümü var ki çok dikkat çekicidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün karargahıyla beraber esir olduğu. Bu haber gelince yazarın aktardıklarını resmen yaşar gibi oldum, gözümde canlandırdım. Tabii bütün karargahıyla esir olan Yunan komutan Trikopis imiş. İlginçtir ki bu haber yayılarak nasıl bu hale geldi. Hani kulaktan kulağa vardır, onun gibi olmuş. Mustafa Kemal Atatürk, Yunanlıları Esir Etti şeklinde başlayan cümle Esir Oldu şeklini almış olabilir tabi. Samsun’a gidilene kadar olan süreç kaleme alınmış burada. Tabi verilen hatıralar biraz karışık, belirli bir düzene göre ilerlemiyor ama güzel. Bilgi içerikli anılar bunlar. Yeni bilgiler öğreneceğiniz gibi kafanızdaki merak ettiğiniz yahut başka yerde karşılaştığınız ama emin olamadığınız konularda da cevaplar alabilirsiniz. Bu yönüyle de güzel bir eser. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri ve 19 Mayıs
Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri ve 19 MayısFalih Rıfkı Atay · Cumhuriyet Gazetesi Yayınları · 1999496 okunma
9/10 puan verdi
Falih Rıfkı Atay Mustafa Kemal Atatürk'ün uzun yıllar yanıda bulunmuş, sohbetine katılmış, sevgisini kazanmış bir gazeteci. Onun kaleminden yani bir çok cümle ve bölüm birinci ağızdan aktarılmış bu eserde. Atatürk ün 1920 ve ölümüne kadarki bir çok bugünkü tartışmaya konu olmuş meselenin izahı niteliğindedir. Tarihi kişiliklerin ki bunlardan en önemlilerinden biri olan Atatürk'ün hayatı ile ilgili şeyleri birilerinin ağzından dinlemek yerine bizzat kendiniz okuyarak öğrenmenizi öneririm. Bunun için de en önemli kaynaklardan biri Falih Rıfkı Atay dır. Atatürk ün yazı ve inkilaba yaklaşımı nasıldı, rejimi değiştireceğini ilk nasıl duyurdu, yurtiçi gezilerini neden önemserdi, Arabistan'a neden şapkalı elçi gönderdi... Daha birçok meseleyi merak ediyorsanız mutlaka okumalısınız.
6/10 puan verdi
Kitap güzel anekdotlarla, muallakta kalmış bir çok konuya ışık tutuyor. Örneğin; Atatürk, İttihat ve Terakki Partisi Mensubu muydu? Rejimin değişeceğini Meclis'e ilk defa nasıl haber verdi? Ticarete girip niçin battı? Gazete çıkarma macerasına nasıl girdi? Şapka inkılabını neden muhafazakar bir şehirde ilk defa duyurdu? gibi daha bir çok merak edilen konuyu anekdotlarla birlikte, zevkle okuyacaksıniz.
Puan vermedi
Mustafa Kemal’in mütareke defteri kuvayi milliyeciler ve hürriyet savaşı ruhunun bir tebşircisidir(müjdesidir.) Bu ruh en karanlık en ümitsiz en boyun eğdirici şartlar içinde dahi şeref vazifesindan kaçınmamak demektir. Mütareke defterindeki ruh ile Atatürk’ün Türk gençliğine hitabındaki zihniyet onun bütün hayatımdaki tezatsızlığın güzel bir vesikasıdır.

Falih Rıfkı AtayYazar · 40 kitap
Falih Rıfkı Atay (1894, İstanbul - 20 Mart 1971, İstanbul), Türk gazeteci, yazar, milletvekili. Cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerindendi. İzmir'in kurtuluşundan sonra Mustafa Kemal ile tanışıp dostluğunu kazanan Falih Rıfkı, özellikle Atatürk'ü yakından tanıtan anılarıyla ünlendi. 1923-1950 yılları arasında milletvekili olarak siyasette yer aldı. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'e yakınlığı nedeniyle çok önemli olaylara tanıklık etmiş ve kişisel tarihi cumhuriyet tarihi ile özdeşleşmiştir. Sakarya ili Kaynarca ilçesi Büyükkaynarca köyünden İstanbul'a yerleşmiş bir ailenin çocuğu olan Falih Rıfkı Atay 1894 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Hoca Hilmi Efendi, annesi Huriye Cemil Hanım idi. Ortaokulu Mekteb-i Tahsil Mektebi'nde lise öğrenimini Mercan İdadisi'nde tamamladı. İdadide edebiyat öğretmeni olan Celal Sahir Bey (Erozan) ile kendisinden bir ileri sınıfta okuyan Orhan Seyfi (Orhon), edebiyat zevkinin gelişmesine yardımcı oldu. II. Meşrutiyet'in ilanı edildiği 1908 yılında girdiği Darülfünun Edebiyat Fakültesi'ni 1912'de bitirdi. 1911'de ilk yazıları, Servet-i Fünun dergisinin genç yazarlara ayrılan ek sayfalarında yayımlandı. Tecelli (1911) dergisi ile Süleyman Bahri'nin yönettiği Kadın (1912) dergisinde Cenap Şahabettin ile Ahmet Haşim'in eserlerini hatırlatan şiirleri çıktı. 1912'den itibaren Tanin gazetesinde düz yazılar yayımladı. 1913'te memuriyet hayatına başlayan Falih Rıfkı, Sadaret ve Dahiliye Nazırlığı kalemlerinde çalıştı. Dahiliye Vekili Talat Paşa ile birlikte resmi görevle Bükreş'e gittiğinde Tanin Gazetesi'ne röportajlar gönderdi. Bu dönemdeki yazıları, Türkçülük ve Türkçecilik akımlarının etkisini taşıyordu. I. Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Suriye'ye gitti ve Cemal Paşa'nın özel katipliğini yaptı. Suriye ve Filistin'deki savaş anılarını Ateş ve Güneş (1918) kitabında topladı. Cemal Paşa'nın Bahriye Nazırı olması üzerine Kalemi Mahsusa müdür yardımcılığına getirildi (1917). 1918'de Ali Naci (Karacan), Necmettin Sadık (Sadak) ve Kazım Şinasi (Dersan) ile birlikte Akşam Gazetesi'ni kurdu. Gazetede, Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazılar yazdı. Damat Ferit Paşa hükümetinin vatanseverleri yargılamak üzere kurduğu, halk arasında "Kürt Nemrut Mustafa Divanı" diye anılan mahkemede Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazıları nedeniyle idamı istenerek yargılandı. İkinci İnönü Muharebesi'nin kazanılması üzerine Divan-ı Harp tutumunu değiştirince idamdan kurtuldu. 10 Eylül 1922'de Anadolu'ya geçti. Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazılarını Tanin ve Hakimiyet-i Milliye gazetelerinde sürdürdü. Savaşın ardından Tetkik-i Mezalim Heyeti'nde görevlendirilen Falih Rıfkı, Halide Edip, Yakup Kadri, Mehmet Asım ile birlikte Yunan ordusunun yakıp yıktığı yerleri saptamak üzere tüm Batı Anadolu'yu dolaştı. 1923'ten TBMM'ye girdi ve aralıksız 27 yıl milletvekilliği yaptı. 1923-1927 arasında Bolu , 1927-1950 arasında Ankara milletvekili olarak mecliste yer aldı. Bir yandan da çeşitli tarihlerde Hakimiyet-i Milliye, Ulus, Milliyet gazetelerinde başyazarlık yaptı. Köşe yazılarında Atatürk devrimlerini ve batılılaşmayı savundu. Yeni Türk Alfabesinin hazırlanması ve uygulanması sırasında Dil Encümeninde görev aldı. Ulus gazetesinin başyazarlığını yaptığı dönemde Ankara şehir planı jürisinde üyelik ve İmar Komisyonunda başkanlık yaptı. Bu dönemde 1937 yılındaki Trakya Manevraları'na katılmıştır. İzmir'in kurtuluşundan sonra tanıştığı Mustafa Kemal'in dostluğunu kazandı ve bu döneme an ilişkin anılarını Atatürk'ün Bana Anlattıkları (1955), Çankaya (1961) ve Atatürk Ne İdi? (1968) adlı kitaplarda topladı. Atatürk'ün çok yakınında bulunması ve önemli olaylara tanıklık etmesi yapıtlarına ayrı bir önem kazandırdı. Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara geçmesinden sonra Dünya gazetesini kurarak (1952) muhalefete geçti; yeni iktidara karşı Atatürk devrimlerini savundu. Ölünceye dek bu gazetenin başyazarlığını sürdürdü. 20 Mart 1971'de kalp krizi sonucu İstanbul'da hayatını yitirdi. Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Falih Rıfkı Atay, gezi yazılarını ve anılarını topladığı kitaplarıyla Cumhuriyet döneminde bu türlerin ilk özgün örneklerini verdi. Zeytindağı (anı-1932, 1964), Faşist Roma, Kemalist Tiran, Kaybolmuş Makedonya (gezi-1930) ve Pazar Konuşmaları (fıkra-1966) başlıca yapıtlarıdır. Atay, sağlam, çekici anlatımı ve duru Türkçesiyle basının en usta kalemlerinden biriydi. Türkçeyi süssüz, sanatsız ama etkin kullanmayı amaçladı. Siyasi konuları işleyen fıkra ve başyazılarıyla tanınan Atay gezi, anı, makale ve sohbet türlerinde birçok kitap yayımlamıştı; Cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerindendi. Eserleri ANI : Ateş ve Güneş (Suriye ve Filistin savaş anılan, 1918), -Zeytindağı (1932), -Atatürk'ün Bana Anlattıkları (1955), -Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri (1955), -Çankaya (1961), -Batış Yılları (1963), -Atatürk'ün Hatıraları (1914-1919) -Atatürk Ne İdi? (1968) Gezi : Faşist Roma, Kemalist Tiran, -Kaybolmuş Makedonya (1930), -Deniz Aşırı (1931), -Yeni Rusya (1931), -Moskova-Roma (1932), -Bizim Akdeniz (1934), -Taymis Kıyılan (1934), -Tuna Kıyıları (1938), -Hind (1944), -Yolcu Defteri , (1946), -Gezerek Gördüklerim (1970). Fıkra: Eski Saat (1933), -Niçin Kurtulmamak (1953), -Çile (1955), -İnanç (1965), -Kurtuluş (1966), -Pazar Konuşmaları (1966) İnceleme: -Başveren İnkılapçı (Ali Suavi Üzerine, 1954), -Atatürkçülük Nedir (1966), -Londra Konferansı Mektupları (1933), -Türk Kanadı (1941), -Kanat Vuruşu (1945) Monografi: Babamız Atatürk (çocuklar için, 1955)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.