Müstesna Güzeller

İskender Pala

Müstesna Güzeller Konusu

Bu kitap, bilimsel bir gayretin ürünü olmaktan çok, öz kültürümüze karşı hissedilen bir vefa borcunun yerine getirilmesi için düzenlenmiştir ve yazdığımız makaleler arasından seçilen 50 adet yazıyı içerir. Divan şiiriyle tarihi ve şimdiki hayatımızı buluşturma gayesiyle kaleme alınan bu yazılarda tuttuğumuz yol, yüründükçe uzayan ve her durağında bir başka hayranlıkla seyrettiğimiz, asude güzellikleri olan bir yoldur. O vadide görülecek daha nice menziller, gidilecek daha nice yollar vardır. Buyurunuz bu güzellikleri beraberce seyredelim ve sohbetlerle yoldaşlık kuralım. Zaten gayemiz de altı yüzyıl boyunca soluduğumuz bir güzellikler manzumesini, sizlere yeniden tanıtabilmek ve sevdirebilmektir. Rastladığımız o müstesna güzellikleri sizinle paylaşmaktan mutluyuz.  (Tanıtım Bülteni'nden)
Tasarımcı:
Utku Lomlu
Utku Lomlu
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 9 dk.Sayfa Sayısı: 323Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2019Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9789758950416Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

8.610 üzerinden
54 Puan · 7 İnceleme

Müstesna Güzeller Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
sare yzmlr

sare yzmlr

@Sareyzmlr
·
05 Şubat 17:17
8/10 puan verdi
Bu müstesna güzellikleri bizlerle paylaşmış. Kitabı çok sevdim. Öz kültürümüzü bize hatırlatan güzelliklerin manzumesi… usta tarihçi İskender Pala’nın kaleminden yine tadına doyulmaz bir eser..
İskender Pala
İskender Pala
6 etkileşim
Mahir Karasu

Mahir Karasu

@mahirkarasu
·
03 Şubat 23:26
Puan vermedi
Bu kitap, bilimsel bir gayretin ürünü olmaktan çok, öz kültürümüze karşı hissedilen bir vefa borcunun yerine getirilmesi için düzenlenmiştir ve yazdığımız makaleler arasından seçilen 50 adet yazıyı içerir. Divan şiiriyle tarihi ve şimdiki hayatımızı buluşturma gayesiyle kaleme alınan bu yazılarda tuttuğumuz yol, yüründükçe uzayan ve her durağında bir başka hayranlıkla seyrettiğimiz, asude güzellikleri olan bir yoldur. O vadide görülecek daha nice menziller, gidilecek daha nice yollar vardır. Buyurunuz bu güzellikleri beraberce seyredelim ve sohbetlerle yoldaşlık kuralım. Zaten gayemiz de altı yüzyıl boyunca soluduğumuz bir güzellikler manzumesini, sizlere yeniden tanıtabilmek ve sevdirebilmektir. Rastladığımız o müstesna güzellikleri sizinle paylaşmaktan mutluyuz.
4 etkileşim
gelgitlerveben

gelgitlerveben

@gelgitlerveben
·
20 Kasım 2021 00:47
Puan vermedi
İskender Pala, divan edebiyatı ile şu anın bir sentezini çıkartmış ortaya. İçerisinde 50 tane yazı bulunmakta. Ben açıkçası arka arkaya değilde bir şiir kitabı misali okudum. Böyle daha zevkli ve akılda kalıcı olduğunu düşünüyorum.
5 etkileşim
Düşünen Kedi

Düşünen Kedi

@Dusunenkedi
·
27 Temmuz 2019 16:12
9/10 puan verdi
Divan siirinin inci gibi beyitleriyle süslü kadim bir yolculuğa çıktım. Aklınıza gelebilecek her türlü konuda yazılan mükemmel beyitleri okudum, büyük şairlerle tanıştım. Gönlümü ve dimagimi edebi zevk ile doldurdum. Divan Edebiyatinin peşini bırakmam zor görünüyor artık.
4 etkileşim
Gezgin Ağaç

Gezgin Ağaç

@Gezginagac
·
28 Haziran 2019 08:32
10/10 puan verdi
Böyle bir kitapa liseydeken sahip olma ayrıcalığına ve hayatıma farklı bir bakış katmana sebep oldu edebiyat severlerin kitaba bakması gerek ve içindeki hazineyi keşfetmeleri gerekmektedir
4 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 42.4
Erkek% 57.6
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İskender Pala
İskender PalaYazar, Derleyen, Çevirmen, Tasarımcı · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü

Müstesna Güzeller Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Mervenur

Mervenur

@Mervenurhanim
·
28 Ocak 11:44
Hırs sahibi olmak kadar iflah olmaz bir belayı kim, nerede görmüştür?
48 etkileşim
Mervenur

Mervenur

@Mervenurhanim
·
18 Ocak 00:23
Gün gelir acılarımızı severiz, gün gelir sevinçlerimiz boğazımıza düğümlenir.
28 etkileşim
Fatma Saraç

Fatma Saraç

@0Okur
·
09 Ağustos 02:25
Gâh safâ buldu gönül âyînesi gâhî keder Böyledir hâl-i cihân, böyle gelir böyle gider Burada insanın bazen mutlu ve esen, bazen de gam ve kederde olduğu pek güzel vurgulanmaktadır. Faizî'nin (ö.1622) bu husustaki fikri ise, safanın geç gelip tez gittiğine üzülmemek gerektiğidir. İşte beyit: Geç gelir tezce gider deyü safâ, çekme keder Âlemin hâli budur böyle gelir böyle gider Evet, biz istesek de istemesek de bu âlemin hâli gelip gitmektir. Her şey bir nizam ve intizam içinde gelir ve gider. İnsanlar, zamanlar, düşünceler, ifadeler, savaşlar, sıkıntılar, sevinçler, vs. vs. Önemli olan, bu devridaim içerisinde gelip geçen her şeyin farkında olmak, bu kısacık zamanda güzelliğin kıymetini bilmektir.
6 etkileşim
Fatma Saraç

Fatma Saraç

@0Okur
·
31 Temmuz 20:24
Etme âr öğren oku ehlinden Her şeyin ilmi güzel cehlinden
8 etkileşim
Sümeyya ATAKUL

Sümeyya ATAKUL

@smyyatklll
·
24 Ekim 2021 14:09
“Rüşvet kapıdan girince adalet bacadan çıkar.”
142 etkileşim

Müstesna Güzeller İletileri

Tümünü gör
On bir aylık râhdan gelmiştin ey mah-ı said Eylemişti pertevin halkın günahın nâ-bedîd (Ey kutlu ay! On bir aylık yoldan gelmiştin. Nurun, halkın günahlarını silip süpürmüştü.)
İskender Pala
İskender Pala
Müstesna Güzeller
Müstesna Güzeller