Mutfak Tanrısı

Amy Tan
Çin ve Amerika birbirinden uzak iki ülke, çok farklı kültürler. Amy Tan, Mutfak Tanrısı´nda, Çin´den Amerika´ya göçmüş Çinli bir anne òWinnieò ile onun Amerika´da doğmuş, bir Amerikalı olan kızı Pearl´ü romanının eksenine yerleştirmiş, böylece bu iki farklı ve yabancı kültürü yan yana getirmiş. Roman boyunca yabancılığın yalnızca orada kalmadığı, sessiz bir gerilim ve uzlaşmazlık biçiminde Winnie ile Pearl arasındaki ilişkiye de yansıdığı görülüyor. Winnie´nin Çin´de kalan geçmişine yabancı olan Pearl, bir anlamda annesine de yabancıdır. Anne ile kız arasındaki gerilimin gevşemesi, buzların çözülmesi ancak Winnie´nin kızına bütün geçmişini ve geçmişin kapalı kapılarının ardında kalmış sırlarını açmasıyla mümkün olabilecektir. Winnie´nin 1920´lerde Şanghay yakınlarında bir adada başlayan, İkinci Dünya Savaşının, daha sonra komünizmin kuruluş yıllarının Çin´inde süren, 1949´da Amerika´ya göç ile sona eren yaşamöyküsü belki de genel olarak Çinli kadınların öyküsü; tek bir kadının çevresinde gelişirken başka kadınları, kuşakları, toplum hayatını ve geleneklerini sınırlarının dışında bırakmıyor.
Yazar:
Amy Tan
Amy Tan
Çevirmen:
İris Kandemir
İris Kandemir
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 384Basım Tarihi: 2002Yayınevi: Can YayınlarıOrijinal Adı: The Kitchen God's Wife
ISBN: 9789755106885Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
384 syf.
8/10 puan verdi
Tesadüfen okuduğum ve begendigim kitaplardan biridir. Çinli bir anne ile kızın yaşadıklarını, hesaplasmalarinı Çin-Amerika ekseninde anlatan bir kitap.
Mutfak Tanrısı
Mutfak TanrısıAmy Tan · Can Yayınları · 200224 okunma
Reklam
384 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Edebi açıdan bakacak olursak çok başarılı değil.Yani muhtesem bir kurgusu,sizi içine çekecek şiirsel bir dili yok.Bana çevirisinde de sıkıntılar var gibi geldi.Çok ozenli ve anlattigı kültürlerle uyumlu gibi değil gibiydi. İçerik açısından ise beğendim.1920li yıllardan başlayarak İkinci Dünya Savaşı yılları ve kominist sistemin ilk yıllarında Çin'i zeminde savaş ve kargaşa motifleriyle iyi anlatabilmis. Romana daha çok kadin gözunden bakıyoruz. Çin kültüründe kadın olmak irdeleniyor.(Daha çok olumsuz yönleriyle).Kitabin çatışmayı oluşturan anne-kız gerginliği üzerinden Amerika ve Çin kültürü karşılastirimiş.Yazarın Amerikan kültürünü üstün çikarmaya çalıştıği seziliyor. Kıtabın dili kolay ve kurgusu da zorlayıcı değil.
Mutfak Tanrısı
Mutfak TanrısıAmy Tan · Can Yayınları · 200224 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.