Memleket Yazıları - 4

Mutfak Zevkinin Son Günleri

Refik Halid Karay

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
440 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Refik Hâlid' in gazetelerde yayımlanmış yazılarından derlenmiş bir eser. Uzun yıllara yayılan yazılar Karay' ın yemek, mutfak, yiyecekler, yemek kültürü ve zevki üzerine görüşlerinden derlenmiş. Savaş yıllarında yokluğu çekilen gıda ürünleri, bunların fiyatları, sahtelikleri yazılarda konu edilmiş. Kendi yemek zevkinden de bahsediyor. Sofra adabı, lokantalar, gelenekten modern yeme alışkanlıklarına geçiş yer almış yazılarda. Çocukluk hatıraları, ramazan, bayram yemek âdetleri es geçilmemiş. Refik Hâlid' in edebî dili ve üslubuyla yazılar köşe yazısı/fıkra standardının çok üzerine çıkmış. Roman zevki veriyor okurken. Yayımcı, ön sözde belirtildiğine göre, yazıları aldığı kaynaklardaki hâline sadık kalmış. O tarihlerdeki yazım günümüzden farklı tabiî. Şimdi bazıları yanlış yazılmış gibi görünüyor. Ancak bazıları da o zaman için de yazım yanlışı. Bazı sözcükler aynı yazı içinde bile tutarsız, farklı yazılmış. Özellikle mutfak yerine mutbak çok kullanılmış. Genellikle daha eski yazılarda mutbak diye geçiyor. Ama aynı yazının içinde her iki yazım da var. Bazı yazılar sekiz on yıl arayla tekrar edilmiş, genellikle de düzeltilip, değiştirilmeden.
Mutfak Zevkinin Son Günleri
Mutfak Zevkinin Son GünleriRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 201431 okunma
Reklam
456 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
İştahsızsanız, ya da ben çok iştahlıyım iştahıma iştah katıkmalı diyorsanız, mutfağımızın neler kazanıp neler kaybettiğine mizahi ve lezzetli bir yolculuk yapmak isyorsanız @inkilapkitabevi 'den çıkan cânım Refik Halit Karay' ın bu güzel kitabı tam size göre. Çok gezen mi çok okuyan mı bilir sorusuna hem gezen hem de okuyan diyorsanız Refik Halit
Mutfak Zevkinin Son Günleri
Mutfak Zevkinin Son GünleriRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 201431 okunma
456 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
59 günde okudu
LEZZETLİ TÜRKÇE
Türkçe’ye doymak için Refik Halid Karay okunur. Bu doğrudur. Mutfak Zevkinin Son Günleri Türkçe iştahımı tatmin ederken, midemi her satırda daha da guruldattı. Kitap, Karay’ın Memleket Yazıları serilerinden elde edilmiş bir derleme. İmparatorluk ve Cumhuriyet arası geçişin tüm sancılarını yaşamış entelektüellerimizden olan Refik Halid, dönemin ona doğrulttuğu onca sıkıntıya rağmen, hayatının her safhasında yeme içme eylemini sanatsal bir lütuf olarak ele almış ve edebiyatına taşımış. Hatta bana öyle geliyor ki, sürgünlerle dolu bir hayatın içerisinde kendisini egemen hissettiği iki sahadan birisi sofraymış. Diğeri de edebiyat. Yazar, bazen bir domates , bazen annesinin sofrasındaki tahta kaşık , bazen Ramazan sofralarına has o ışıldayan samimiyeti , bazen de Garp mutfağı ile Türk mutfağı mukayesesini kaleme dökerken; Hayatın içerisinde adi ve sıradan görüp üzerine durmadığımız meselelerin O’nun sonu gelmez türkçe hakimiyetiyle nasıl da lezzet kazandığına hayret ettim. şu Türkçenin tatlı arılığına bakar mısınız? “Konservelere mahsus o tenekeli tattan hi hoşlanmazdık. Bu, ekonomi veya sınaat itibariyle belki bir kusur ise de ağzının tadını bilmek cihetinden lehimizedir. “Güç olsun, geç olsun da taze olsun,” deriz. Tazenin kıymetini en iyi bilen halk, biziz. Su hususundaki zevkimiz de çok yüksektir. Hatta denilebilir ki ağızlarımız doğuştan su eksperidir. Üzüm bölgesi Fransız şaraptan nasıl anlar, şarabı dudağına sürer sürmez değerini nasıl bilirse, biz de su için aynı üstatça hükmü veririz.”
Mutfak Zevkinin Son Günleri
Mutfak Zevkinin Son GünleriRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 201431 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.