Murat Bardakçı
Enver Paşa’nın, eşi Naciye Sultan’a Rusya ve Orta Asya’dan yazdığı sürgün mektupları Enver Paşa, Birinci Dünya Savaşı’nda uğradığımız yenilginin ardından 1 Kasım 1918 gecesi Türkiye’den ayrılmasından 4 Ağustos 1922’de Pamir Dağları’nın eteklerinde can verişinden dokuz gün öncesine kadar hanımı Naciye Sultan’a 417 adet mektup göndermiş; aşk ve hasret satırları ile dolu bu mektuplarda sürgündeki hemen her faaliyetini de ayrıntıları ile yazmıştı… Mektuplarının ileride kendisi hakkında yapılacak çalışmalara kaynaklık edeceğinin bilincinde olan Paşa bunların günügününe toplanmış hatıralar olduğunu söylüyor; düşündüklerini, bildiklerini ve gördüklerini yazdığını ifade ediyor ve mektupların mutlaka saklanmasını istiyordu… Enver Paşa’nın ailesi tarafından 90 küsur sene boyunca muhafaza edilen ve tam metinleri ilk defa bu kitapta yeralan mektuplar, Paşa’nın ayrıntıları şimdiye kadar bilinmeyen Rusya ve Orta Asya günlerindeki faaliyetlerini her bakımdan aydınlığa kavuşturmakta ve bir yerde de bizzat kaleme aldığı kendi tarihi olmaktadır.
Kitabın Konusu:
624 sayfa

Birisi "Aşk" mı dedi ♡
625 syf.
10/10 puan verdi
Tarihin gördüğü, en tutkulu aşklardan birisi de hiç kuşkusuz Naciye Sultan ve Enver Paşa’nın aşkıdır. Bu eser, kabaca Enver paşanın yurt dışına çıkmak zorunda kaldığı (Çünkü 1.Dünya Savaşı sonunda
Puan vermedi
Hürriyet Kahramanı, Edirne Fatihi, Şehid-i Âla Enver Paşa... Sevdası, savaşı, yarası, yazısı, mektupları... Geleceğe ışık tutması adına zeki cümleleri. Ve bir de Naciye'si... Cicim, ruhum, efendim dediği.
Sürgün, aşk ve ihtiras.
8/10 puan verdi
Enver Paşa’nın sürgün yıllarında eşi Naciye Sultan’a yazdığı 417 mektubun derlenmesinden oluşan bu kitap tarihle ilgilenen okurlar için eşsiz bir kaynak niteliğinde. Kaynak diyorum çünkü iki kişi
Naciyem, ruhum, efendim...
8/10 puan verdi
Merhabalar, Enver Paşanın Naciye Sultan'a yazdığı mektupları artık duymayan, bilmeyen yok sanırım. Mektupların manevi değeri olduğu kadar Enver Paşanın sürgün günlerinde yaptığı işler ve
Puan vermedi
Mektup. Okumasını severmisinşz ben çok severim duru olduğu gıbı yaşanmışlıkları yazılmış olması , okurun tebessümle okuması benım gıbı.. Enver Paşa’nın, eşi Naciye Sultan’a Rusya ve Orta Asya’dan
Naciyem Ruhum EfendimMurat Bardakçı · İş Bankası Yayınları · 2016133 okunma
Enver paşanın macera dolu idealist yürüyüşü
%9 (59/624)
Puan vermedi
Gurbet hayatı, aşk ve idealist bir Paşanın ülkesinden uzaklaşıp şehadete kadar olan zamanını belgeleriyle anlatan macera dolu eser------------------------------
Puan vermedi
"Rûhum, Naciyeciğim; Doğrusu, Cenâb-ı Hakk'a güç gelmesin. Fakat Hazreti Meryem' in tasviri gibi artık resminee tapıp duruyorumm. Yüzyılın en büyük savaşi Enver paşanın beynin de gerçekleşir. Depremler ihtilaler sanki haçlı seferleri.
8/10 puan verdi
Kendini ısrarla gazeteci olarak tanımlasa da aslında çok önemli bir tarihçidir. Kitaplarını yazmak için yıllarca arsivlerde uğraması işine duyduğu sevgi ve saygıyı gösterir. Osmanlı hanedanini ovmek için gereğinden fazla uğraşmasa daha iyi tabii ama o kadar küsür kadı kızında da olur. :)
Puan vermedi
Murat Bardakçı'nın, Enver, kitabından sonra çıkardığı ikinci eserdir. Naciye'ye gönderdiği mektupları anlatır. Enver Paşanın bu mektupları tarihi kayıtlardır aslında. Düşüncelerini, yaptıklarını, yapamadıklarını ve yapacaklarını anlatır eşine. İttihatçılar Ölür İttihatçılık Ölmez

Murat Bardakçı
Murat BardakçıYazar · 22 kitap
Murat Gökhan Bardakçı, 1955 yılında İstanbul'da doğdu, ekonomi öğrenimi gördü. Musikiye Dr. Selahattin Tanur'la tanbur ve eser meşkederek başlayan Murat Bardakçı, Tanur'dan "icazet" aldı, Ekrem Karadeniz'le teori, teori tarihi ve ses sistemi üzerine çalıştı, Fahire Fersan ve Vecdi Seyhun'dan yararlandı, ilgi alanını daha sonra musiki tarihine yöneltti. Abdülbaki Gölpınarlı'dan şarkiyat kaynakları ve metodolojisi alanlarında büyük ölçüde faydalandı, bu arada Türk ve İslam Müziği'nin tarihiyle ilgili kitap, belge, fotoğraf, film ve ses kaydı gibi arşiv malzemesi topladı, geniş bir nota kolleksiyonu oluşturdu.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.